Woensdag 22/01/2020

Uitgeverij

Davidsfonds: "geen ontslagen", op vijf na

Beeld rv

Vijf medewerkers van Davidsfonds Uitgeverij zijn de deur gewezen. Een maand eerder verklaarde kersverse overnemer WPG nog dat iedereen in dienst bleef. 'We hielden ons wel degelijk aan ons woord', vindt WPG-CEO Peter Quaghebeur. Ook al was het maar vijf dagen.

Begin december maakte WPG bekend dat de uitgeversgroep vanaf 1 januari 2016 Davidsfonds Uitgeverij zou overnemen. CEO Peter Quaghebeur verklaarde toen in de media: "Alle personeelsleden blijven aan boord." Dinsdag 5 januari kregen de twaalf medewerkers van Davidsfonds Uitgeverij een mail van de personeelsdienst van WPG met de dringende oproep 's anderendaags naar kantoor te komen voor "individuele gesprekken met het management".

Woensdagmorgen kregen vijf mensen hun ontslag. Een zesde personeelslid hield de eer aan zichzelf en stapte zelf op. Aan een aantal ontslagenen werd gevraagd nog vier maanden te komen werken, de rest mocht meteen vertrekken. Vijf medewerkers blijven in dienst, aan een zesde werd gevraagd zijn bediendenstatuut in te ruilen voor dat van zelfstandige.

'Onvoldoende zicht'

Volgens Quaghebeur houdt WPG zich ondanks de ontslagen toch aan de belofte om iedereen aan boord te houden. "Toen ik vorige maand zei dat alle mensen mee overkwamen, was Davidsfonds Uitgeverij nog niet van ons. Bij de overdracht van een handelsfonds mag de overnemer geen actie ondernemen, tot het fonds effectief overgedragen is. Begin december hadden we nog onvoldoende zicht op de organisatie omdat de overnamedeal snel was gesloten. We hadden de kerstvakantie nodig om een due dilligence of boekenonderzoek te voeren. Iedereen wist dat er iets zou gebeuren. De mensen die nu moeten vertrekken, zijn niet verrast. In de mail van dinsdag stond niet waarover de gesprekken zouden gaan, maar ze konden dat wel vermoeden."

Is Davidsfonds Uitgevers er dan nog slechter aan toe dan Quaghebeur begin december geloofde? "We wisten dat het bedrijf verlieslatend is. Bij due dilligence wordt elk contract en elke factuur onder de loep genomen. Dat hebben we niet op voorhand gedaan. In december waren we wettelijk verplicht alle mensen mee over te nemen en aan boord te houden. Wat we ook gedaan hebben."

Welgeteld vijf dagen heeft de CEO zijn personeelsleden aan boord gehouden. "Dat is juist. Maar als wij de uitgeverij niet hadden overgenomen, had het Davidsfonds zelf wel mensen ontslagen. In december zei ik dat iedereen hier zou mogen blijven werken omdat die vraag mij gesteld werd, zowel door de pers als door de medewerkers."

Had Quaghebeur dan niet beter gewoon naar waarheid gezegd dat die beslissing begin januari genomen zou worden? "Dat hebben we hier intern ook gezegd. Ik ben niet verantwoordelijk voor hoe de buitenwereld dat vertaalt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234