Zondag 02/04/2023

Vijf vragen aanChantal Pattyn

‘Dat ‘Klara in stilte’ zondag gepland staat, is plots toepasselijk’

Chantal Pattyn, netmanager van Klara.  Beeld © VRT Joost Joossen
Chantal Pattyn, netmanager van Klara.Beeld © VRT Joost Joossen

Op 1 november hult Klara zich in stille muziek. Puur toeval, maar de timing kan niet beter. De schade door de nieuwe maatregelen in de cultuursector is niet te overzien, zegt netmanager Chantal Pattyn. ‘Het is alsof je water naar de zee aan het dragen bent.’

Michiel Martin

De cultuursector gaat op slot voor minstens drie weken. Met welk gevoel blijft u achter?

“Dit komt heel hard aan, zeker omdat het al de tweede keer is. In maart was niemand voorbereid, wij hebben toen ook de stekker uit het Klarafestival moeten trekken en dat voelde verschrikkelijk aan. Ondertussen is er echter heel wat veranderd, de flexibiliteit die getoond is door de sector is bewonderenswaardig. Sinds 18 mei heb ik ontzettend veel bezocht en ik heb me op geen enkel moment onveilig gevoeld in een galerie, museum of theaterzaal.”

“Ik voelde de bui vorige week wel al hangen, toen we zelf beslisten dat ‘Iedereen klassiek’ in Brugge niet zou kunnen doorgaan tijdens het komende weekend. De crowdcontrol was nochtans tot in de puntjes geregeld, concerten waren ontdubbeld en locaties veranderd. Daar ben je dan een heel jaar mee bezig, maar op een bepaald moment besef je: dit gaat niet lukken. Ook Klara in deSingel gaat niet door. Het voelt alsof je water naar de zee aan het dragen bent.”

Welke signalen vangt u nu op vanuit de sector?

“Wat je in de communicatie ziet, is een erg grote solidariteit. Iedereen beseft hoe serieus deze situatie is. Maar ik merk ook wel dat heel veel mensen op het randje van de totale uitputting zitten. Er stonden premières gepland waar zoveel moeite in gestoken is, en vergeet niet dat daar vaak ook een complexe administratie achter schuilgaat.”

“Het is evident dat de financiële impact groot zal zijn, maar de reikwijdte daarvan is niet te overzien. Sowieso zijn veel artiesten zelfstandigen of ze breien contractjes aan elkaar. Alweer zonder inkomsten vallen is een drama. Maar dat geldt ook voor de instellingen zelf. Dat ‘Klara in stilte’ zondag gepland staat, is plots toepasselijk.”

Alle inkomsten die nu wegvallen voor cultuurhuizen kunnen volgend jaar niet geïnvesteerd worden. Krijgen we straks een kaalgeplukt programma?

“Daar zit je inderdaad met een dominosysteem, en de steentjes vallen vandaag in groten getale om. In de eerst plaats ben ik bezorgd om het menselijke leed. Ik krijg heel wat verhalen binnen. Sommigen hebben geen enkel perspectief en tuimelen in een depressie.”

Kan de VRT de pijn verzachten? Op Facebook deed zangeres Esther Lybeert (Antler King) een druk gedeelde oproep om meer live-optredens van artiesten uit te zenden.

“Ik kan niet voor de hele VRT spreken, maar we hebben op dat vlak al heel wat initiatieven genomen. Zo hebben we met Klara een opvoering van Josse De Pauw live opgenomen in studio Toots, die later door muziektheater LOD als podcast gebruikt kan worden. Zo staan er nog gepland, onder meer met Jan Decleir en Flat Earth Society.”

“In juni, toen we een aantal concerten zonder publiek hebben uitgezonden en gestreamd, was het ongelofelijk om te zien hoeveel respons daarop kwam. We zitten dus zeker niet stil. Integendeel, we zullen er alles aan doen om de sector te ondersteunen.”

Heeft deze tweede golf ook een impact op de programmatie van Klara?

“Mensen thuis horen dat niet, maar in de productie verandert veel. Zo durven heel wat radiogasten niet meer naar de studio te komen. De interviews voor Pompidou gebeuren nu veelal via LUCI, een app.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234