Woensdag 05/08/2020

Literatuur

Das Magazin schudt uitgeverijen wakker

Charlotte Mutsaers: "Er hebben zich de voorbije jaren drama's afgespeeld tussen mij en De Bezige Bij."Beeld Bob Van Mol

Midden november starten de hippe vogels van het literaire tijdschrift Das Magazin een eigen uitgeverij. Charlotte Mutsaers, Jelle Brandt Corstius en Maartje Wortel zijn de Nederlandstalige speerpunten. Waarom stappen zij in dit nieuwe avontuur? Er vallen scherpe woorden over De Bezige Bij.

Transfers en onrust in uitgeversland. Ook in Nederland komt volgende maand een nieuwe ambitieuze speler op de proppen. Het literaire tijdschrift Das Magazin start met een volwaardig eigen fonds, waarvoor het vooral een aantal schrijvers van De Bezige Bij wist aan te trekken. Zo maken Charlotte Mutsaers, Maartje Wortel en Walter van den Berg de overstap. De bekende televisiemaker en non-fictieauteur Jelle Brandt Corstius trekt de deur achter zich dicht bij Prometheus. Das Magazin haalde ook de Vlaamse debutante Lize Spit binnen.

De nieuwe uitgeverij, met aan het roer Daniël Van der Meer en Toine Donk, mikt op een tiental uitgaven per jaar en legt de klemtoon op "liefde, vertrouwen en toewijding" voor hun auteurs, die ook een hoger royaltypercentage zullen opstrijken. Voor hun fondsen wisten ze grote privé-investeerders aan te trekken en starten ze vandaag een crowdfundingsactie. Wat zijn nu de beweegredenen van de nieuwe Das Magazin-auteurs om in het ambitieuze avontuur te stappen?

Walter Van den Berg.Beeld dm

Writer's block

Charlotte Mutsaers (°1942) groeide uit tot een paradepaardje van De Bezige Bij. In 2010 kreeg ze zelfs de PC Hooftprijs voor haar hele oeuvre, na haar zeer goed ontvangen roman Koetsier herfst (2008). Maar nadien begon het goed mis te lopen tussen haar en haar uitgever. "Er hebben zich de voorbije jaren drama's afgespeeld tussen mij en De Bezige Bij. Die perikelen hielden me jaren van het werk én leidden tot een writer's block."

Mutsaers zegt dat het stevige Koetsier herfst oorspronkelijk nog tweehonderd pagina's langer was én dat de uitgever het boek wilde opsplitsen. "Koetsier herfst is écht gecastreerd. Ze wilden één gedeelte als een aparte roman uitgeven, maar dat zag ik niet zitten. Vervolgens liep het ook helemaal in de soep met de filmrechten. Producent Rob Houwer - bekend van Soldaat van Oranje en Turks fruit - was laaiend enthousiast en wilde het project zelfs voorrang geven. Maar toen puntje bij paaltje kwam, verzandde alles in een juridisch kluwen. Ook mijn vertalingen in het buitenland bleven geheel achter. Dat maakte me verdrietig."

Redenen genoeg voor Mutsaers om het bij Das Magazin te proberen. "Ik hoef geen uitgeverij meer die zich de hele tijd op de borst slaat van 'wij zijn de beste'. En als ik doodga, hoef ik godverdomme geen protserige herdenkingsdienst in de Schouwburg. De Bezige Bij is een fabriek geworden en je voelt het gewicht van de paraplu die er bovenhangt. Nee, mij gaat het erom dat ik waardering van jonge lezers krijg. Ik val ook voor het kleinschalige van Das Magazin. Ze hebben lekkere, simpele en frisse ideeën. Met dure advertenties kom je er niet meer. En belangrijker: ze hebben me weer aan het schrijven gekregen."

Nog meer onvrede bij Walter van den Berg (°1970). De Nederlander verzamelde laaiende kritieken met het harde, minimalistisch geschreven Van dode mannen win je niet. "De Bezige Bij deed promotioneel heel weinig met mijn laatste roman. Das Magazin speelt handig in op de kracht van Facebook en sociale media. Ze zitten daar boordevol vernieuwende ideeën en zijn wendbaar."

Maartje Wortel.Beeld dm

Gezwicht voor het kleinschalige

Ook Maartje Wortel (°1981) vliegt de stal uit. "Bij Das Magazin merk ik dat er méér op het spel staat. Er heerst meer dynamiek én er wordt meer risico genomen. Daniël van der Meer is heel serieus, toegewijd en liefdevol voor auteurs. En mijn verhalenbundel lijkt beter te passen in hun fonds. Ik ben ook gezwicht voor dat kleinschalige, dat gebrek aan hiërarchie én de idee dat je van de grond af samen iets opbouwt."

Televisiemaker, Rusland-correspondent en bestsellingauteur Jelle Brandt Corstius (°1978) keert dan weer Prometheus de rug toe. "Ik ben geen eigendom van Prometheus-uitgever Mai Spijkers. Dus kan ik per project kiezen waar mijn boeken terechtkomen. Ik vind het heel leuk dat Das Magazin de uitgeverswereld wakker wil schudden. Met hun Literaturfest en leesclubs hebben ze vooruitziend een hele gemeenschap rond hun tijdschrift gebouwd."

De piepjonge Lize Spit debuteert in januari 2016 met Het smelt, een knoert van 500 pagina's bij Das Magazin. "Nadat ik de schrijfwedstrijd Write Now had gewonnen, voerde ik gesprekken met zes uitgeverijen over mijn debuut, dat nog grotendeels geschreven moest worden. Ja, ook met De Bezige Bij. Maar als debutant denk ik dat ik meer zal opvallen in een kleiner, nieuw fonds. Bij Das Mag weet ik zeker dat mijn roman een goede redactie én de juiste vormgeving zal krijgen."

Morgen in Boeken: interview met Das Magazin-bezielers Toine Donk en Daniël van der Meer.

Jelle Brandt Cortsius.Beeld dm
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234