Woensdag 22/01/2020

Interview

Danish dynamite

Beeld © FRANK LOHMANN

Iedereen kent hem als de cynische spindoctor Kasper Juul uit Borgen, de rol die hem recht naar Hollywood katapulteerde. Maak kennis met het beste Deense exportproduct: Pilou Asbaek (32), nu te zien in de nieuwe serie 1864.

Nooit gedacht dat een interview met een Deense acteur zoveel jaloerse reacties zou ontlokken. Pilou Asbaek heeft duidelijk ook in België een indruk nagelaten als Kasper Juul, the guy you hate to love in de politieke dramaserie Borgen. Of zou het meer te maken hebben met zijn kwajongensgrijns en puppyblik die menig vrouwenhart doen smelten? Maar vertel hem dat niet, of hij komt niet meer bij van het lachen. "Ik, een sekssymbool? Ik moet zowat de minst sexy man zijn die ik ken", zegt Asbaek als hij uitgelachen is. "Ik haat fitness, draag uitgezakte T-shirts, scheer me zelden en als ik kon, zou ik werkelijk elke dag spaghetti met gehaktballen eten. Een flirter of womanizer ben ik ook al niet. Ik hou van vrouwen, daar niet van, maar vooral van mijn eigen vrouw."

En zo zijn we meteen een illusie armer. Asbaek is al jaren samen met de Deense toneelschrijfster Anna Bro. Ze hebben samen een dochter van twee, Agnes. "Sinds haar geboorte ben ik een watje. Laatst zag ik de animatiefilm Up en begon ik spontaan te huilen. Hetzelfde bij Kung Fu Panda en E.T. Het liefst ben ik nu ook gewoon thuis bij mijn gezin."

Dat laatste is lastig, want sinds de internationale doorbraak van Borgen is ook Asbaek veelgevraagd in het buitenland, tot in Hollywood toe. Hij speelde al aan de zijde van sterren als Scarlett Johansson (in Lucy) en Jeremy Irons (The Borgias), en is nu in Rome aan het filmen voor de blockbuster Ben-Hur met Morgan Freeman. "Ik speel Pontius Pilatus: geweldig leuk om te doen. Het is fijn om eens te proeven van Hollywood. Alles is groter, luider en je komt best honderd procent voorbereid op de set.

"Of dit mijn droom is? Ik ben een nieuwsgierig mens. Als iets op mijn pad komt en ze vragen mij, dan spring ik. Reik naar de sterren en met een beetje geluk stoot je op de maan. Maar groot budget of niet: de job zelf verandert niet. Acteren blijft acteren. De truc is er rustig bij te blijven, het rol per rol te bekijken en jezelf niet te verliezen. Een steak van 100 gram is goed, een steak van 300 gram is nog beter, maar een van 800 gram is van het goede te veel. Dan word je misselijk."

Een verhuis naar LA zit er dus niet meteen in, Asbaek voelt zich goed in Denemarken en speelt - Hollywood of niet - ook nog altijd mee in Deense producties. Geen slechte strategie, de Denen scoren immers de ene internationale fictiehit na de andere. "Verklaren kan ik dat succes niet echt. Toen ik Borgen deed, had ik nooit verwacht dat die reeks in het buitenland zou aanslaan. Komaan, een serie over Deense politiek? Maar elke hit begint bij een goed verhaal en ik denk dat Denemarken vandaag gewoon een bijzonder getalenteerde generatie schrijvers heeft. Schrijvers die gelukkig mijn vrienden zijn. (lacht)"

Felle discussies

Vanaf vandaag is hij ook bij ons op dvd te zien in de Deense historische dramaserie 1864, over de langvergeten Tweede Duits-Deense oorlog. In Denemarken zorgde de reeks, met 23 miljoen euro de duurste Deense serie ooit, voor felle discussies. "Sommigen vonden het geweldig, anderen reageerden woedend omdat het geschiedkundig niet correct zou zijn. Ik had het niet beter kunnen dromen. Iets is volgens mij pas de moeite waard als het discussie uitlokt. Kunst verdeelt, zogezegde meesterwerken zijn gewoon saai. We wilden echt iets maken wat nog nooit eerder te zien was, en daarvoor zijn kosten noch moeite gespaard. Ik vond het alvast geweldig om op een paard tussen de kanonnen te rijden. Eén take duurde vaak vijftien tot twintig minuten. Ik vergat soms dat ik zat te acteren."

Asbaek - voor de gelegenheid met opvallende baard en snor - speelt edelman-korporaal Didrich in de serie, de slechterik van dienst. De acteur heeft een duidelijke voorliefde voor complexe personages die met zichzelf in de knoop liggen. "Didrich is volgens mij niet slecht, wel verkeerd begrepen. Net als Kasper Juul in Borgen heeft hij een vreselijke jeugd gehad. Alleen was Kasper nog charmant. Didrich is wanhopig op zoek naar liefde omdat hij dat nooit heeft gekend: zoiets kan heel rare dingen doen met een mens."

Na het succes van Borgen bekroop hem de angst dat men hem eeuwig als Kasper Juul zou typecasten. Dus stortte hij zich een half jaar in het theater. Inmiddels is die angst wat weggeëbd. "

Ik zou ook wel eens de machtige man willen spelen die mensen aantrekt, maar donkere, onzekere personages zijn gewoon interessanter. Dat zijn figuren die ik begrijp. Mensen maken fouten, hebben gebreken en moeilijke momenten. Ik heb ook al van een meisje gehouden dat niets van mij moest weten. Ik ben ook al eenzaam geweest. Alleen heeft dat bij mij gelukkig nooit tot zulke foute keuzes geleid als bij Didrich bijvoorbeeld. Misschien ook omdat ik wel een goede jeugd heb gehad?"

Beeld Frank Lohmann

Ver voor een rol

Asbaek staat bekend om zijn doorgedreven engagement. Hij gaat ver voor een rol. Héél ver. Op de set van de film Kapringen, over een gekaapt schip voor de kust van Somalië, raakte hij gewond omdat hij zoveel mogelijk stunts zelf wilde doen. Voor zijn rol als kok in die film overleefde hij ook twee maanden lang op een dieet van pizza en cheeseburgers, om 20 kilo bij te komen.

"Ik vond dat een kok minstens mollig moest staan. Vertrouw nooit een magere chef. Zo'n gedaanteverandering maakt de acteerprestatie natuurlijk niet - doe een pak aan en je bent Kasper Juul, draag een 19de- eeuws uniform en je bent Didrich - maar ik vond het een geestig detail."

Zijn vrouw vond het iets minder leuk. "Zij vindt het maar niks als ik zo obsessief doe. Bovendien maakte die junkfood me vreselijk lui. Nog erger was het toen ik al die kilo's weer moest zien kwijt te raken. Ik mocht zelfs geen stuk kip aanraken. Man, ik werd daar ongelooflijk depressief van.

Al was de militaire training die ik voor 1864 heb ondergaan ook geen pretje."

Voor Borgen voerde hij op zijn beurt urenlang gesprekken met politici. "Dat was misschien nog het zwaarst. Die gaven me echt niks, geen informatie, maar ook geen emoties. Tot de reeks een succes bleek. Toen werd ik zelfs door alle politieke partijen in Denemarken opgebeld met de vraag of ik bij hen geen lezing kon komen geven. 'Hallo jongens, dit is fictie. Ik ben geen echte spindoctor. Iemand schrijft mijn zinnen.'"

En toch: het was pas na Borgen dat hij zich echt in politiek begon te interesseren. "Omdat ik er nu tenminste iets van afweet. Griekse architectuur vond ik evenmin boeiend tot ik er boeken over had gelezen. Kennis maakt alles interessanter."

Eurovisiefeestje

Als hij niet op een set staat, dan zit de acteur meestal met zijn neus tussen de boeken. "Tijdens de opnames in Rome voor Ben-Hur heb ik Stoner van John Williams uitgelezen." Verder houdt hij van voetbal ("FC Kopenhagen for life"), films met Michael Caine en klassieke muziek. "Ik geef toe: ik ben eigenlijk vrij saai."

Nochtans wist hij vorig jaar iedereen te verrassen door plots het Eurovisiesongfestival te presenteren en zijn komisch talent te etaleren. Omdat hij er dik voor betaald werd? "De enige reden dat ik heb toegezegd is omdat niemand dat van mij - "de serieuze acteur met zijn zwaarmoedige rollen"- verwachtte. Als je mensen altijd geeft wat ze willen, wordt het al snel saai. Daarbij: het Eurovisiesongfestival is één groot feest. En een uitnodiging voor een goed feestje sla ik nooit af."

Wie Asbaek googelt, leest dat hij wilde acteren toen hij While You Were Sleeping-acteur Bill Pullman bezig zag. Zelf vertelt hij een ander verhaal. Namelijk dat hij helemaal geen acteur wilde worden, maar schrijver: "Toen ik achttien was, zag ik acteren niet als een job. Acteurs waren poppen die gewoon uitvoerden, de echte artiesten waren de schrijvers, die van een blad papier een kunstwerk konden maken. Net zoals schilders en beeldhouwers van niets iets geweldigs kunnen maken. Mijn ouders waren galeriehouders en als kind wist ik het al: niets zo inspirerend als kunstenaars."

Alleen kwam Asbaek op zijn 21ste, na enkele jaren ploeteren, tot de pijnlijke vaststelling dat hij geen schrijverstalent had. "Dat was enorm zwaar om aan mezelf toe te geven, maar ik had gewoon geen originele verhalen in mij. Dus was de op een na beste optie: in andermans verhalen meespelen. Het theater dat ik op de middelbare school had gedaan, was altijd goed ontvangen. Die egoboost was me bijgebleven."

Hij schreef zich in aan de Statens Teaterskole in Kopenhagen, maar ook dat was niet meteen een succes. "Een oud-lerares zei me: 'Schrijf je in, de eerste keer zul je niet toegelaten worden, maar uiteindelijk wel.' Ze kreeg gelijk. In het begin was het gewoon tijdverdrijf. Maar ik heb gelukkig de klik gemaakt en ben het serieus gaan nemen. Sindsdien lukt het wonderwel. Met een goede scheut geluk op tijd en stond en het feit dat je moet werken als een maniak. Dat is mijn grote geheim. (lacht)"

Welke projecten er nog op tafel liggen, willen we weten voor we afzwaaien. "Het komende jaar wil ik me eigenlijk vooral op één project toeleggen: mijn gezin. Mijn dochter. Een verpleegster heeft me ooit verteld wat de meest gehoorde spijtbetuiging was van mensen op hun doodsbed. 'Ik wou dat ik niet zo veel gewerkt had'."

Vandaag zit de eerste (gratis) dvd van de reeks 1867 bij De Morgen Magazine. Alle informatie vind je hier.

Pilou Asbaek: spindoctor wordt oorlogsheld wordt Pontius Pilatus

- heet voluit Johan Philip 'Pilou' Asbaek.

- is 32 jaar.

- woont samen met theaterschrijfster Anna Bro en dochter Agnes (2) in Kopenhagen.

- viel op het Filmfestival van Berlijn in 2008 al op door zijn hoofdrol in de Deense film Worlds Apart. Zijn personage Teis is een oudere jongen die verliefd wordt op een tienermeisje.

- had ook een rolletje in The Killing II, als veteraan David Grüner die door de oorlog in een rolstoel was beland.

- brak door als spindoctor Kasper Juul in Borgen. Had op zijn eigen verzoek een kleinere rol in het derde seizoen van Borgen"omdat het verhaal van Kasper Juul verteld is".

- won al verschillende Deense Bodil Awards, onder meer voor zijn rol in En familie. Hij kreeg ook een Shooting Star Award op het Berlijnse filmfestival in 2011.

- speelde mee in films als Kapringen/The Hijacking en Lucy (met Scarlett Johansson).

- had ook een rol in de serie The Borgias, naast Jeremy Irons. Achteraf omschreef hij zich in een interview met Big Issue als "een heel dure figurant". "Ik stond daar voor de camera en dacht: heb ik hiervoor een goede rol in Denemarken laten schieten? Maar dan zag ik mijn loonbriefje en was het oké. Daarna heb ik mijn appartement gekocht."

- filmde de voorbije jaren drie oorlogsverhalen over drie verschillende oorlogen: 1864,

- 9 April (film over WOII) en Krigen (over Afghanistan)

- zal straks ook te zien zijn als Pontius Pilatus in de blockbuster Ben-Hur, met Morgan Freeman.

- presenteerde het Eurovisiesongfestival 2014 in Kopenhagen.

- wilde eigenlijk voetballer worden, maar een pijnlijke blessure aan de knie stak daar een stokje voor.

- heeft geen idolen, of het moest de Deense kunstenaar Wilhelm Freddie zijn. 'Hij kwam vaak in de kunstgalerie van mijn ouders. Hij was een soort grootvader voor mij."

- vindt de grootste verdienste van Deense series "de sterke vrouwenrollen. Vrouwen hebben de touwtjes in handen, net als in het echte leven."

- houdt van chocolade, Sherlock Holmes en koken voor zijn gezin.

- zou in de toekomst nog wel willen meespelen in een Marvel-superheldenfilm. "Maar de broers Dardenne mogen ook altijd bellen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234