Zaterdag 04/02/2023

InterviewRoméo Elvis

Dagdromen met Roméo Elvis in zijn ‘Maison’: ‘Cannabis helpt me tijdelijk van mijn tinnitus af’

Roméo Elvis Beeld Strausphere
Roméo ElvisBeeld Strausphere

Roméo Elvis loste onlangs vijf songs op de ep Maison. De tracks zijn geschreven vóór, maar afgewerkt tijdens de lockdown. ‘Chaud’ heeft een refrein om een mensenmassa mee in te pakken. ‘Tennis’ rijmt op ‘penis’. De Elvis die zonder doel (én zonder licht) met de fiets door Brussel rijdt, zit ook vol vragen: ‘Je roule et je regarde les hommes / J'ai plus de questions qu’au collège / Ou qu’un jeu pour gagner des sommes.’ Mooi!

Gert Van Nieuwenhove

Een terugkeer naar de bron, zegt de bio over Maison.

“Het ging me er vooral om snel een ep uit te brengen, zoals ik vroeger pakweg Morale uitbracht. Geen clips. Weinig promo. Zien hoe de tracks landen.”

In hun nieuwe documentaire vertellen de Beastie Boys hoe ze vroeger songs schreven door gewoon ‘Hold it now, hit it’ of ‘Hey Leroy’ te roepen. Herken je dat?

“Hmm. Ik begin meestal vanuit mijn rijmpjes en mijn papieren vol tekst. Naar de gimmick ga ik pas op zoek als de track al in de steigers staat. Ik herken wel de magie die kan uitgaan van een bruut idee. En ook dat de eerste inval meestal de beste is. Iets hitgevoeligs vinden is ook belangrijk: het is de bedoeling dat de ‘Dé-dé-dé-dé-défoncé’ uit het refrein van ‘Défoncé’ blijft hangen.”

Waar was je laatste concert voor de lockdown?

“In Montpellier. Een uitverkochte Zénith, zevenduizend mensen.”

En welke afgelasting betreur je het meest?

“Daar moet ik geen seconde over nadenken: Couleur Café. Ik heb daar natuurlijk nog gestaan. Met mijn deelname aan Niveau 4 naast JeanJass, Caballero en Stikstof is daar alles begonnen. Ik zou dit jaar voor het eerst afsluiten op het hoofdpodium.”

Ik zag je op Couleur Café in 2016, in een tentje voor een paar honderd man. België had net verloren tegen Wales.

“Ik was er kapot van. De mensen waren gefrustreerd en dronken. We speelden onmiddellijk na die wedstrijd, alles werd plots heel intens. Ik moet gedacht hebben: ik ga de sfeer hier eens doen kantelen. Dat is gelukt.”

Je bent populair in Frankrijk, maar je gebruikt het Belgische ‘nonante’ en niet het Franse ‘quatre-vingt-dix’. Op deze ep rap je over je slippers: ‘J'suis en claquettes / chez nous, on dit ‘slaches.’ Hoe reageren de Fransen daarop?

“Soms verbaasd, soms een beetje spottend, maar het creëert altijd een grappig moment. Exotisme uitstralen werkt in mijn voordeel, heb ik gemerkt. Zeg jij slaches?”

Ik zeg slashen, met een ‘n’.

“Haha! In Frankrijk zeggen ze portable tegen een gsm. Toen ik ‘J'ai trois cents amis sur mon gsm’ rapte, lachten ze daar ook mee. Ik begin trots te worden op onze woordenschat.”

In ‘Vinci’ rap je: ‘Je fais des showcases dans le palais royal et des sunday funday avec Philippe. Hoe ziet je ideale sunday funday met onze koning eruit?

“Zoals een sunday funday die ik eens in L.A. heb meegemaakt, op een tuningfestival. Filip en ik die in dezelfde gepimpte auto voorbij het koninklijk paleis scheuren, dát zou het koningshuis pas populair maken bij de jeugd.”

Kun je aan iemand zoals ik, die nooit naar de Franse televisie kijkt, uitleggen wie je nieuwe mediavriend-voor-het-leven Michel Drucker is?

“Hij werkt voor de televisie sinds 1963 en is bekend van familieshows op zondagmiddag. Ik heb hem opgevoerd in mijn teksten, ik rap dingen als: “Het is als Michel Drucker zien opduiken in een pogo tijdens mijn optreden.” Ik moet zo vaak hebben gezegd dat hij de enige goeie Franse interviewer is, dat hij me heeft uitgenodigd in zijn programma. En op deze ep heeft hij een boodschap op mijn voicemail achtergelaten. Ik ben blij dat ik zijn favoriete trol mag zijn, hij is op zijn 76ste blij met de aandacht. Enfin, dat denk ik toch (lacht).”

Wie was in jouw jeugd de eerste rapper die grappig én ernstig was?

“Eminem. Ik heb heel hard om hem moeten lachen. Maar songs als ‘Cleanin' Out My Closet’ kwamen ook hard binnen. In het Frans vind ik de enorm populaire Jul ook aandoenlijk en grappig tegelijk. Hij heeft over zijn problemen gerapt. Hij verkoopt stadions uit. Hij is altijd in jogging blijven rondlopen. En hij heeft net als ik geen zin om keurig Frans te praten en te schrijven.”

Deze ep leert me dat cannabis je tijdelijk van je tinnitus afhelpt.

“’s Avonds heb ik die cannabis soms nodig om te kunnen inslapen, ja. Maar wat voor mij helpt, is daarom niet goed voor een ander. Ik kan me voorstellen dat cannabis tinnitus erger kan maken.”

Iets leuks of nuttigs gedaan tijdens de lockdown?

“Ik heb veel naar Franse films gekeken. En ik heb met het programma Ableton leren producen. Resultaat: vijftien schetsen van songs voor de opvolger van Chocolat. Gelukkig is er nog veel werk aan, want aan mijn eerste geplande concert op 4 oktober in Bercy in Parijs durf ik niet té veel te denken.”

In ‘Interlude’ zeg je terloops aan de telefoon: ‘Ik ben langsgegaan bij de druïde.’ Euh?

“Een druïde is iemand met veel kennis van planten. Hij gaat in het bos de juiste ingrediënten zoeken voor zijn toverdrank. Met wat geluk is er genoeg voor iedereen.”

De ep Maison van Roméo Elvis is uit bij Universal.

© HUMO

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234