Maandag 27/03/2023

VooruitblikTv-voorjaar

Daar zijn de voorjaarsprogramma’s: zo willen Eén en Canvas de kijkers opnieuw veroveren

Onder anderen Romelu Lukaku maakt dit voorjaar zijn opwachting in 'FC United', een reeks over racisme op en naast het voetbalveld. Beeld vrt
Onder anderen Romelu Lukaku maakt dit voorjaar zijn opwachting in 'FC United', een reeks over racisme op en naast het voetbalveld.Beeld vrt

Van de coronacrisis is dit voorjaar weinig te merken bij Eén en Canvas. Met een hele rist nieuwe programma’s en nu al spraakmakende docureeksen over Bart De Wever en Salah Abdeslam willen beide zenders een vervolg breien aan het kijkcijfersucces van 2020.

Pieter Dumon

Het vroeg creativiteit en flink wat puzzelwerk, maar netmanager Olivier Goris is er ondanks alle bubbels, afstandsregels en samenscholingsverboden toch in geslaagd een volwaardig schema voor zijn zenders samen te stellen. Van corona zal dit voorjaar bij Eén en Canvas amper iets te merken zijn. Met het tweede seizoen van Beau Séjour wil Eén de zondagavond claimen, Kobe Ilsen buigt zich in #weetikveel over alledaagse onderwerpen waar we te weinig over weten, en dat er een docureeks over Bart De Wever komt, zorgt nu al voor verhitte discussies aan het virtuele koffieapparaat.

Het is uitkijken naar...

De kemping (Eén)
Tijs Vanneste a.k.a. Van Echelpoel stampt samen met een handvol jongeren die het moeilijk hebben een camping uit de grond.

De wonderjaren (Eén)
Dieter Coppens en Siska Schoeters zoeken het antwoord op de meest prangende opvoedkundige vragen.

Salah (Eén)
Docureeks die het verhaal vertelt van Salah Abdeslam. Van zijn jeugdjaren in Molenbeek, over zijn radicalisering tot de terreuraanslag vijf jaar geleden. (vanaf 3 februari)

Radio Gaga (Eén)
Joris Hessels en Dominique Van Malder halen hun zelfgebouwde radiostudio nog eens van stal om drie afleveringen lang het personeel van de zorg in de bloemetjes te zetten.

Niemands meester, niemands knecht (Canvas)
Tweedelige docu over journalist, taalkunstenaar en enfant terrible Johan Anthierens. (vanaf 17 februari)

Charlatan (Canvas)
Het levensverhaal van Arno Hintjens. In beeld gebracht door zijn buurman Dominique Deruddere, verteld door Josse De Pauw.

FC United (Canvas)
Romelu Lukaku, Yannick Carrasco en Vadis Odjidja zijn maar een paar van de grote namen die in deze reeks getuigen over racisme op en naast het voetbalveld.

Al begrijpt Goris de heisa niet goed. “Er komt nu kritiek op de aandacht die De Wever dankzij die reeks zal krijgen. Maar het is toch niet de eerste keer dat een politicus uitgebreid aan bod komt in onze programma’s? Meyrem Almaci en Theo Francken zijn ook te gast geweest in Het huis en Conner Rousseau stond deze zomer op het verlanglijstje van zowat elk programma. Bij ons én de concurrentie. Die drie afleveringen worden ook geen langgerekte reclamespot voor De Wever. De cameraploeg liep een jaar lang in zijn spoor, dan komen sowieso ook kwetsbare momenten in beeld.”

Ook Canvas wil dit voorjaar spraakmakend zijn. Met FC United bijvoorbeeld, een documentaire over racisme in het voetbal waar onder anderen Romelu Lukaku aan meewerkte. Of met het tweede seizoen van Als je eens wist, waarin Hilde Van Mieghem de schijnwerper deze keer richt op partnergeweld.

Met dat aanbod hopen beide zenders een vervolg te breien aan het succesjaar 2020, waarin de coronacrisis en het verplichte thuisblijven de kijkcijfers deed pieken. Canvas bijvoorbeeld was vorig jaar goed voor een marktaandeel van 8,8 procent, het hoogste cijfer in zes jaar tijd. Met dank aan de actuaprogramma’s die in covidtijden op heel wat belangstelling konden rekenen.

Netmanager Olivier Goris. Beeld VRT
Netmanager Olivier Goris.Beeld VRT

Ook Eén kan een meer dan behoorlijk rapport voorleggen. De zender zag vorig najaar zijn marktaandeel stijgen naar 33,4 procent – in 2019 was dat nog 30,6 procent – en had met Château Planckaert (1,8 miljoen kijkers), Down the Road (1,7 miljoen) en Undercover (1,5 miljoen) een paar kijkcijferkanonnen in het schema staan. “Cijfers die bewijzen dat we ondanks de moeilijke omstandigheden toch onze kijkers zijn blijven bedienen”, zegt Goris.

Maar de primus van de VRT-klas is VRT NU. Het onlinevideoplatform kreeg vorig jaar een forse boost. Waar in 2019 op het platform nog 71 miljoen video’s werden gestart, liep dat vorig jaar op tot 120 miljoen. Een groei van maar liefst 68 procent. VRT NU blijkt ook het middel bij uitstek om de VRT-programma’s bij de jonge doelgroepen te krijgen. Ter illustratie: meer dan de helft van de mensen die Down the Road afgelopen jaar via VRT NU ontdekten, was jonger dan 24 jaar.

Iedereen bereiken

Voor Goris is het dan ook duidelijk: als het de taak is van de openbare omroep om iedereen te bereiken, dan is VRT NU daarbij van cruciaal belang. En dus zijn er ook voor dat platform steile ambities, ook al is dat niet wat de commerciële concurrentie wil horen. Zo hadden DPG Media en Telenet gehoopt dat de nieuwe beheersovereenkomst de vleugels van VRT NU zou knippen door bijvoorbeeld internationale fictie zoveel mogelijk uit het aanbod te schrappen. Kwestie van de kansen voor hun nieuwe platform Streamz gaaf te houden.

Maar in de praktijk maken de voorzichtige beperkingen die in die beheersovereenkomst zijn opgenomen amper verschil. Het in preview aanbieden van internationale fictie mag dan wel niet meer, van zodra er één aflevering lineair uitgezonden is, mag VRT NU wel de hele reeks aanbieden. Een aanpak die dit voorjaar voor onder andere de Showtime-reeks Your Honor en het vierde seizoen van Fargo wordt gehanteerd. Met die laatste serie gaat de openbare omroep nog een stapje verder, want ook de eerste drie seizoenen van de bekroonde reeks worden vanaf half februari gratis online aangeboden.

Toch hoeft dat volgens Goris geen probleem te vormen. “Het succes van een platform als VRT NU draagt bij tot de populariteit van online kijken. Daar doen ook initiatieven als Streamz hun voordeel mee.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234