Zaterdag 28/01/2023

Cult@Home

Cultuur vanuit uw kot? Dit zijn de tips van vandaag

Equal Idiots-frontman Thibault Christiaensen zal tijdens de show #ikluisterbelgisch van Studio Brussel een nummer schrijven voor een kijker. Beeld VRT
Equal Idiots-frontman Thibault Christiaensen zal tijdens de show #ikluisterbelgisch van Studio Brussel een nummer schrijven voor een kijker.Beeld VRT

Geen sector creatiever dan de culturele. Dus kan er zelfs in tijden van corona aan cultuur worden gedaan, vanuit uw eigen kot.

Robin Broos

Donderdag 14 mei 2020

KUNST. Kunstenaar en cartoonist Benoît van Innis, onder meer bekend van de tegelgezichten in het Brusselse metrostation van Maalbeek, maakt sinds de corona-quarantaine iedere dag een tekening. Daarin neemt hij het alleen thuis zijn op de korrel. Uitgeverij Plaizier heeft alvast tien tekeningen uit dat coronadagboek geselecteerd voor een setje postkaarten, dat vanaf deze week beschikbaar is.

Kunstenaar en cartoonist Benoît van Innis maakt sinds de corona-quarantaine iedere dag een tekening. Beeld RV
Kunstenaar en cartoonist Benoît van Innis maakt sinds de corona-quarantaine iedere dag een tekening.Beeld RV

MUZIEK. Studio Brussel organiseert vanavond voor de tweede keer een onlineconcert met Belgische artiesten: #ikluisterbelgisch. Onder meer The Subs, SONS, IBE en TheColorGrey tekenen present. Equal Idiots-frontman Thibault Christiaensen zal tijdens de show ook een nummer schrijven voor een kijker. Er doen nog enkele special guests mee en Michèle Cuvelier praat het geheel aan elkaar. Alles is te volgen op de Facebook-pagina van de zender.

TELEVISIE. Half maart verdween het programma Nachtwacht uit de ether door de coronacrisis. Maar zaterdag keert Jan Leyers terug om het seizoen af te werken. En beginnen doet hij waarmee het geëindigd is: een aflevering over de wereld na de coronacrisis. Hoofdgast is Dirk Holemans van denktank Oikos. Volgens hem kan de coronacrisis helpen om het klimaat redden. Ivan Van de Cloot van Denktank Itinera denkt van niet. En gedragspsycholoog Tom De Bruyne denkt dat de strijd tegen de klimaatverandering pas echt gevoerd zal worden na een wereldwijde shock. Maar is corona die shock? Zaterdag om 22.35 uur bij Canvas.

'Nachtwacht' met Jan Leyers is terug: Kan corona het klimaat redden? Beeld VRT
'Nachtwacht' met Jan Leyers is terug: Kan corona het klimaat redden?Beeld VRT

PODIUM. In de voorstelling Een antwoord op alle vragen vertrekken theatermakers Laura van Dolron en Willem de Wolf elke avond opnieuw van een wit blad. Aan het begin van de voorstelling schrijven toeschouwers vragen op. Van Dolron en de Wolf pikken er blind een aantal vragen uit om ze on the spot te beantwoorden. En dat doen ze zaterdag en zondag live vanuit een lege De Kleine Komedie in Amsterdam, met u als publiek achter de livestream. Tickets via dekleinekomedie.nl.

Laura van Dolron/De Koe - Een antwoord op alle vragen Beeld RV Foto: Moon Saris
Laura van Dolron/De Koe - Een antwoord op alle vragenBeeld RV Foto: Moon Saris

Woensdag 13 mei 2020

TELEVISIE. Uit een enquête over mentaal welzijn van het wetenschappelijk instituut Sciensano blijkt dat het aantal jongeren met depressieve gevoelens sinds corona is verdrievoudigd. Om te peilen hoe het nu écht met hen gaat, organiseren Make Belgium Great Again en Rode Neuzen Dag donderdag om 17 uur een Instagram Live met Frances Lefebure. In Hoe is ‘t? gaat de presentatrice samen met enkele experts live in gesprek met iedereen die erbij wil zijn.

ERFGOED. Stad Antwerpen wil objecten over coronacrisis verzamelen, om zo deze ingrijpende periode te documenteren voor toekomstig onderzoek. Het Stadsarchief en het MAS nodigen alle inwoners uit om bij te dragen tot het bewaren van een archief over deze coronatijd. Iedereen kan tot 30 juni voorstellen indienen via coronacrisis_archief@antwerpen.be. Onder meer affiches, lakens, spandoeken, berichten, tekeningen, brieven, maar ook mondkapjes, beschermmateriaal, foto’s en filmpjes worden bewaard en ontsloten met respect voor de bescherming van de persoonlijke gegevens van de schenker.

Stad Antwerpen wil objecten over coronacrisis verzamelen, om zo deze ingrijpende periode te documenteren voor toekomstig onderzoek. Beeld RV
Stad Antwerpen wil objecten over coronacrisis verzamelen, om zo deze ingrijpende periode te documenteren voor toekomstig onderzoek.Beeld RV

TELEVISIE. Studio 100 verzamelde tal van spelletjes, liedjes, verhalen en filmpjes op zijn website. En onder de noemer ‘Samen thuis’ worden die ook elke dag aangevuld, met vandaag onder meer een spelletjesmarathon van Nachtwacht om in de tuin te organiseren, een tutorial om zelf magneten te maken met Marie Verhulst en een Samson & Gert-medley opgenomen door een groepje vrienden, elk vanuit hun eigen kot.

FILM. Wanneer de bioscopen de deuren weer zullen openen, is nog lang niet zeker. Intussen heeft Sphinx Cinema in Gent iets om cadeau te geven aan filmfans die uitkijken naar een bioscoopvolle zomer: het Sphinx-geschenkpakket. Daarin zitten twee cinematickets, een zakje popcorn of chips en een verrassingsfilmposter. En dat allemaal in een Sphinx-totebag. Alle info op sphinx-cinema.be.

Sphinx Cinema in Gent heeft iets om cadeau te geven aan filmfans die uitkijken naar een bioscoopvolle zomer. Beeld RV
Sphinx Cinema in Gent heeft iets om cadeau te geven aan filmfans die uitkijken naar een bioscoopvolle zomer.Beeld RV

Dinsdag 12 mei 2020

FILM. De sciencefictionfilm Back to the Future uit 1985 is een lieveling voor kinderen van de eighties. Zo ook van acteur Josh Gad, onder meer bekend als de stem van sneeuwpop Olaf uit Frozen, die de film naar eigen zeggen meer dan 350 keer heeft gezien. Voor zijn coronavlog Reunited Apart op YouTube is hij erin geslaagd de voornaamste cast en crew van toen samen te krijgen in één videomeeting, niet het minst hoofdrolspelers Michael J. Fox en Christopher Lloyd ofwel Marty McFly en Dr. Emmett Brown. Een heerlijke trip down memory lane, en weer terug. Great Scott!

MUZIEK. Hoera! De Amerikaans zanger en multi-instrumentalist Stevie Wonder wordt morgen 70 jaar. Wie ‘s avonds zin heeft om dat nieuwe levensjaar feestelijk in te zetten, moet afstemmen op Wonderland bij Radio 1. De mannen van Discobar Galaxie nemen de ether voor een uurtje over met ‘Stevie Wonderland’, een mix van hun favoriete Stevie-nummers. Signed, sealed, delivered, they’re yours!

‘Stevie Wonderland’, een mixtape van Discobar Galaxie, woensdag in 'Wonderland' op Radio 1. Beeld RV
‘Stevie Wonderland’, een mixtape van Discobar Galaxie, woensdag in 'Wonderland' op Radio 1.Beeld RV

KUNST. De Limburgse kunstenaar Tom Herck wil met zijn monumentale werk ‘The Message Is Light’ steun bieden bij onzekerheid en verlies. De 4,5 meter hoge kroonluchter is geïnstalleerd tegenover het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden, een installatie die Herck zelf heeft bekostigd. Op de kandelaar zitten 33 brievenbussen bevestigd, een verwijzing naar het aantal menselijke ruggenwervels. “De zorgsector en allen in de frontlinie van de strijd tegen corona vormen de ruggengraat van deze tijd”, zegt de kunstenaar. Ook de drie ringen die het werk vormen zijn een verwijzing, die staan immers op anderhalve meter van elkaar. De installatie wordt tot maandag door een hijskraan in de lucht gehouden. Dan zullen steunberichten op de socials van Herck in briefvorm in de bussen worden gepost.

Maandag 11 mei 2020

FILM. Normaal zou morgen de officiële opening van het Filmfestival van Cannes plaatsvinden. En om de sfeer van de Croisette toch beetje bij u thuis te brengen, zet verdeler Cinéart een eigen ‘Festival van Cannes’ op poten met films uit de eigen catalogus die ooit in Cannes schitterden. Twaalf dagen lang komen er elke dag twee titels bij, een grote klassieker uit de officiële selectie en eentje uit parallelle selectie. De hele selectie blijft tot 22 juni beschikbaar op verschillende platformen als dalton.be, cinemabijjethuis.be en universcine.be.

Online ‘Festival van Cannes’ van Cinéart. Beeld RV
Online ‘Festival van Cannes’ van Cinéart.Beeld RV

MUZIEK. Wie dezer dagen al eens door Facebook scrolt, is de lijstjes van “10 albums die mijn leven hebben veranderd” allicht beu. Toch voegde de jarige frontman van U2 Bono er gisteren nog eentje aan toe. De zanger had duidelijk keuzestress, en ging voor 60 nummers die “mijn leven hebben gered”, evenveel als hij kaarsjes mocht uitblazen. Daaronder songs van David Bowie, Daft Punk en Billie Eilish. Bono deelde niet alleen de nummers, hij schreef ook een brief aan alle makers. De lijst is hier te vinden op Spotify.

DANS. Danser Jan Kooijman – bekend als jurylid in So You Think You Can Dance – start een interviewreeks op YouTube met de titel 1,5m DANS. Daarin praat hij met belangrijke spelers uit de danswereld en verkent hij de mogelijkheden voor de sector in de anderhalvemetersamenleving. De eerste aflevering is Igone de Jongh te gast, die vorig jaar na 24 jaar afscheid nam van het Nationale Ballet in Nederland.

MUZIEK. Pianist Jef Neve was een van de eerste muzikanten om tijdens de coronacrisis dagelijks een online en gratis miniconcert te geven vanuit zijn eigen kot. Maar het virus trok wel een lelijke streep door zijn rekening. Het nieuwe album Mysterium werd vijf maanden uitgesteld, en hij zag al zijn zomeroptredens geannuleerd. Daarom wil hij deze periode overbruggen met een “leuke en creatieve oplossing”. Vanaf 18 mei geeft Neve elke week twee exclusieve concerten, op maandag en woensdag, en dat gedurende vier weken op rij. Met één ticket – te koop op jefneve-live.com – krijgt u toegang tot alle acht concerten. Er kunnen live reacties achtergelaten worden, en de opnames blijven achteraf beschikbaar voor de tickethouders. “Bovendien zou ik als peter van Ghetto Classics, een muziekeducatieproject in de sloppenwijken van Nairobi in Kenia, hen willen steunen met deze actie”, aldus de pianist.

Zondag 10 mei 2020

OPERA. Al weken zingt de Gentse sopraan Annelies Buyssens elke avond een opera op haar balkon in Sint-Amandsberg voor haar buren. Speciaal voor Europadag zong ze zaterdag ‘Deuropeesche Hymne’, ofwel de Europese hymne in het Gents, met tekst van Lieven Tavernier en pianobegeleiding van Yves Meersschaut. De oproep, die gelanceerd werd door de stad, kreeg gevolg in veertien andere Europese steden, waaronder Bologna, Edinburgh en Wenen. Een video van Buyssens’ optreden staat op YouTube.

DISNEY. Ook Disneyland Paris moest de poorten sluiten van haar koninkrijk. Maar de artiesten van parkmusical The Lion King: Rhythms of the Pride Lands hebben zich thuis beziggehouden met een nieuwe opname van de song ‘Can You Feel The Love Tonight’, waarmee ook u thuis aan de slag kan. En op athome.disneylandparis.com staan tal van kleurplaten, spelletjes, recepten en andere knutselactiviteiten. Zij noemen het: magie.

KUNST. Kunstenaar Koen Vanmechelen lanceert het platform The Battery Channel, waarmee hij vanuit quarantaine verbonden wil blijven met de wereld. Want: kunst moet terug uit haar kot. De vrachtwagen die in normale tijden zijn expo’s transporteert, bouwt hij nu om tot een wisselende kunstinstallatie. “Mobiel wordt immobiel,” zegt Vanmechelen. “De camion wordt zelf een kunstwerk, als symbool van verbinding.” Die staat gestationeerd op de parking van Labiomista, zijn studio in Genk.

MUZIEK. De Morgen-collega Ward Daenen maakt samen met Maarten Moesen muziek onder de naam If I Can. Tijdens de lockdown schreven ze het wonderlijke ‘Brood’. Zo mooi, dat Chantal Acda spontaan aanbood om mee te zingen, vanuit haar eigen kot. “Deze lente faalt niet, zie de mimosa / In miljoenen pixels kiemt / Honger die geen brood stilt.” Te beluisteren op ifican.bandcamp.com.

Tijdens de lockdown schreeft If I Can het wonderlijke ‘Brood’. Beeld RV
Tijdens de lockdown schreeft If I Can het wonderlijke ‘Brood’.Beeld RV

Donderdag 7 mei 2020

POËZIE. “Klara volhardt in de broosheid.” Elke vrijdag draagt radiomaker Pat Donnez eigen werk voor vanuit zijn kot, spitant gemonteerd in een onlinevideo. ‘Poëzie met Pat’ startte vorige week met het gedicht ‘Lenig’, over een kat die wat je er ook mee doet, altijd ongedeerd blijft. Een vers, speciaal voor kinderen en andere grote mensen. Te vinden op de website en socials van Klara.

EXPO. De Gentse straatfotograaf Hendrik Braet was bezig aan een fotoboek over zijn eigengereide stad, toen het project plots een andere invulling kreeg door de lockdown. Geïnspireerd door de quote van kunstenaar David Hockney begon hij aan Gent Nu – You can’t cancel spring, een nieuwe reeks met de focus op zijn dochter en de geboorte van de nieuwe lente. In andere omstandigheden had Het Geuzenhuis de foto’s tentoongesteld in zijn gebouw, nu doet het dat met een online expo op geuzenhuis.be.

Het Geuzenhuis stelt werk van de Gentse straatfotograaf Hendrik Braet tentoon in digitale expo 'Gent Nu – You can’t cancel spring'. Beeld Hendrik Braet
Het Geuzenhuis stelt werk van de Gentse straatfotograaf Hendrik Braet tentoon in digitale expo 'Gent Nu – You can’t cancel spring'.Beeld Hendrik Braet

RADIO. Met Radio Lockdown willen HuisvandeMens Leuven, Curieus Vlaams-Brabant en Radio Scorpio de afstand dichten en de afzondering verlichten. Zaterdag voorzien ze twee uur zendtijd voor de gedetineerden van de Centrale Gevangenis Leuven, die er plaatjes mogen aanvragen voor hun geliefden. De uitzending is te beluisteren vanaf 20 uur op 106 FM of radioscorpio.be.

Met Radio Lockdown willen HuisvandeMens Leuven, Curieus Vlaams-Brabant en Radio Scorpio de afstand dichten en de afzondering verlichten. Beeld RV
Met Radio Lockdown willen HuisvandeMens Leuven, Curieus Vlaams-Brabant en Radio Scorpio de afstand dichten en de afzondering verlichten.Beeld RV

JAZZ. Het Antwerpse jazzcafé De Muze vond dan weer een manier om een avondje bij hen naar uw living te vertalen. Tien muzikanten hebben nieuwe muziek opgenomen en kozen daarbij een passend drankje van lokale makelij. Met de ‘La Si Do - Tour’ kunt u zo’n combinatie in pakketvorm in huis halen. Wie in Antwerpen woont, krijgt dat de dag zelf nog geleverd, daarbuiten wordt alles verstuurd met de post. Alle info op jazzcafedemuze.be/express.

Met de ‘La Si Do - Tour’ brengt het Antwerpse jazzcafé De Muze een caféavondje naar uw living. Beeld RV
Met de ‘La Si Do - Tour’ brengt het Antwerpse jazzcafé De Muze een caféavondje naar uw living.Beeld RV

Woensdag 6 mei 2020

BOEKEN. Daniel Radcliffe dompelt zich nog een keer onder in de wereld van Harry Potter. De acteur, die de beroemde tovenaarsleerling vertolkte in de acht films, leest voor uit het eerste deel van de boekenreeks. Schrijfster J.K. Rowling kondigde het nieuws aan op Twitter. Radcliffe neemt het eerste hoofdstuk uit Harry Potter en de steen der wijzen op zich. Het resultaat is te horen via Spotify en te zien via de website van het nieuwe initiatief ‘Harry Potter at Home’. Radcliffe trapt de actie af en de komende weken leest elke week een andere ster voor. Onder meer Stephen Fry, David Beckham en Dakota Fanning, Claudia Kim nemen een hoofdstuk voor hun rekening. Meer namen worden later bekendgemaakt.

QUIZ. “In een tijd vol vragen zorgt Belpop Bonanza voor antwoorden.” Of hoe meestervertellers Jan Delvaux en Jimmy Dewit hun eerste Huiskamerquiz in de markt zetten. Op 16 mei kan u vanuit uw kot meequizzen. Met vragen die ultratechnologisch worden verwerkt, met échte prijzen, en, zoals u het van hen gewend bent, met interessante verhalen en een lading weetjes. De week erop is Lieven Scheire aan de beurt met de Nerdland Huiskamerquiz. Inschrijven op huiskamerquiz.be, wees snel, want de plaatsen zijn beperkt.

MUZIEK. De Antwerpse muziekclub Trix is koploper in het uitdenken van creatieve manieren om ons toch muzikaal bezig te houden. Onder de noemer De Fakkel geven muzikanten elkaar – welja – de fakkel door om een cover te maken van een Belgisch nummer. Een concept dat dus ook niet eens valt onder de hashtag #ikluisterbelgisch. Het Zesde Metaal deed al Absynthe Minded, Bazart deed Novastar en gisteren nam Tsar B het nummer ‘I Can’t Live In A Living Room’ van Red Zebra onder handen. Allemaal terug te vinden op de Instagram-account van Trix.

MUZIEK. Nog meer van Trix. Met De Klik stippelde de club een muzikale wandelroute uit in centrum Antwerpen langs meer dan 35 concertfoto’s die de afgelopen vijf jaar werden genomen door verschillende fotografen. Afdrukken van de foto’s zijn te koop. En ook de Mechelse concertfotograaf Joren Van Utterbeeck zet zijn werk in de etalage op Facebook. Om deze zomer zo toch een beetje festival in huis te halen.

De Mechelse concertfotograaf Joren Van Utterbeeck zet zijn werk in de etalage, zoals hier van The National. Beeld Joren Van Utterbeeck
De Mechelse concertfotograaf Joren Van Utterbeeck zet zijn werk in de etalage, zoals hier van The National.Beeld Joren Van Utterbeeck

PODIUM. Op vraag van het Düsseldorfer Schauspielhaus herwerkte Tom Lanoye het tweede deel van zijn marathonbewerking Ten oorlog uit 1997. Hendrik VI & Margaretha di Napoli ging in december in première in Duitsland en werd geprezen door pers en publiek. Of de voorstellingen nog hernomen worden, is niet zeker. Intussen zette Etcetera de integrale vertaling van het koningsdrama Hendrik VI & Margaretha di Napoli op e-tcetera.be.

Op vraag van het Düsseldorfer Schauspielhaus herwerkte Tom Lanoye het tweede deel van zijn marathonbewerking Ten oorlog uit 1997. Beeld RV
Op vraag van het Düsseldorfer Schauspielhaus herwerkte Tom Lanoye het tweede deel van zijn marathonbewerking Ten oorlog uit 1997.Beeld RV

Dinsdag 5 mei 2020

TV. Canvas heeft weer drie kleppers van fictiereeksen klaargezet om integraal te bingen op canvas.be: de BBC-serie Line of Duty met onder andere Adrian Dunbar (Blood) en Martin Comston (Sweet Sixteen) over corruptie bij de politiediensten; de peperdure Duitse neo-noirreeks Babylon Berlin van Tom Tywker (Lola Rennt) gebaseerd op de romans van Volker Kutscher; en vanaf woensdag het Zweedse Heder ofte ‘eer’. Die laatste is gemaakt door onder meer Sofia Helin, ofte Saga uit The Bridge, en gaat over een advocatenbureau dat zich specialiseert in de verdediging van vrouwen die seksueel worden uitgebuit of misbruikt.

FILM. Documentairemaker Oeke Hoogendijk duikt in de wereld van de oude meesters, en draaide met My Rembrandt een naar eigen zeggen “epic art-thriller”. Waarom is het werk van de Nederlandse meester zo bijzonder? Dat zoekt ze uit in een filmische mozaïek van verhalen, die leiden tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen. Normaal kwam de film deze week in de zalen, maar ja, corona. Daarom nu te bekijken via VOD, cinemabijjethuis.be en dalton.be.

ILLUSTRATIE. Midden maart begon de Antwerpse illustrator/animator Willem Pirquin aan een reeks posters en grafiek om de crisis te bestrijden. Intussen is de collectie fors uitgebreid met een ‘DIY Signalisatiekit’ die u kan gebruiken op de werkvloer, om de juiste regels nog eens extra duidelijk in de verf te zetten. Allemaal vrij te gebruiken en te downloaden op willempirquin.be/stopcorona.

De Antwerpse illustrator/animator Willem Pirquin maakte een reeks posters en grafiek om de crisis te bestrijden. Beeld Willem Pirquin
De Antwerpse illustrator/animator Willem Pirquin maakte een reeks posters en grafiek om de crisis te bestrijden.Beeld Willem Pirquin

JAZZ. Omdat heel wat muzikanten een ernstig inkomensverlies lijden, springt Muziekmozaïek Folk & Jazz vzw in de bres, en zorgt het voor betaalde opdrachten. Een deel van het geld dat het anders investeert in projecten, wordt vrijgemaakt voor ‘Het kot is van ons’. Enerzijds plant men een reeks onlinelessen voor een breed publiek. Ten tweede organiseert het een compositieopdracht voor zowel nieuwe jazzcomposities als nieuwe folktunes. Alle info op muziekmozaiek.be.

Maandag 4 mei 2020

KUNST. Onder de hashtag #quarantekening vindt u op Instagram tientallen gedecoreerde vensters. De trend begon in Gent en intussen wordt ook Leuven vrolijk versierd, met een eigen Facebook-pagina waarop u uw eigen talenten of raam ter beschikking kan stellen. Zo zette Stina De Roeck haar prachtige vrouwenfiguren-met-lange-haren op ruiten, met bijbehorende boodschappen als ‘Blijf in uw kot’, ‘Hang in there’ of ‘Verwonder’. De illustratrice maakte ook een gratis downloadbare tekening om op te sturen of af te geven aan de mensen van wie u denkt: ‘Ik ben blij dat ge er zijt’. Te vinden: een jongen-jongen-, jongen-meisje- én meisje-meisjeversie. Ook illustratoren Tiffany Van Esch, Ine Verheyden en Bart Schoofs deden al aan window painting, makkelijk terug te vinden onder #qtregioleuven.

Illustratrice Stina De Roeck zet haar prachtige vrouwenfiguren-met-lange-haren op ruiten, met bijbehorende boodschappen als ‘Blijf in uw kot’, ‘Hang in there’ of ‘Verwonder’. Beeld Stina De Roeck
Illustratrice Stina De Roeck zet haar prachtige vrouwenfiguren-met-lange-haren op ruiten, met bijbehorende boodschappen als ‘Blijf in uw kot’, ‘Hang in there’ of ‘Verwonder’.Beeld Stina De Roeck

JAZZ. Midden april plaatste het Brussels Jazz Orchestra een onlineoproep om deel te nemen aan Play with BJO. Mensen thuis konden zo creatief aan de slag met de song ‘Someday We’ll All Be Free’ en bezorgden massaal hun opname aan het orkest. En zij hebben dat verwerkt in een compilatievideo, met inzendingen van over de hele wereld.

FESTIVAL. Beat Park, een organisatie van de mensen achter Sunrise Festival, wil deze zomer ‘drive-in’-festivals organiseren. Het concept is te vergelijken met een drive-in-openluchtbioscoop. U rijdt met de wagen tot voor een enorm scherm, waarop een 3D-podium wordt geprojecteerd. Artiesten en dj’s spelen er echt live, de audio is te volgens via de autoradio. “Hierdoor worden ontelbare varianten mogelijk en kunnen we tal van unieke shows creëren en dat alles volgens de vereiste veiligheidsmaatregelen”, aldus de organisatie. De concerten zijn thuis te volgen. Er zijn alvast vergunningsaanvragen ingediend bij negen grote steden in België.

Beat Park brengt festivalgevoel tot in je wagen. Beeld RV
Beat Park brengt festivalgevoel tot in je wagen.Beeld RV

KLASSIEK. Anderhalve maand zette Evil Penguin zijn online-videocatalogus open. Daar komt nu een einde aan. “Het feit dat er de afgelopen maanden massaal gekeken werd op ons platform sterkt onze overtuiging dat kunst er wel degelijk toe doet. We roepen onze trouwe bezoekers dan ook op om deze sector mee te ondersteunen.” Het initiatief steunen kan via evilpenguintv.com.

Evil Penguin TV biedt een maand lang zijn onlinevideocatalogus evilpenguintv.com gratis aan. Beeld RV
Evil Penguin TV biedt een maand lang zijn onlinevideocatalogus evilpenguintv.com gratis aan.Beeld RV

COMEDY. Stand-upcomedian Jeron Dewulf maakt onlinevoorstellingen voor een livepubliek via videoconferentie. Dat deed hij vrijdag voor het eerst in een zoom-room tijdens een company drink. “Ik heb ook bewust gevraagd om micro’s en videostreams aan te laten om hun reacties goed te zien. Met momenten is het improviseren maar dat maakt het spannend en laat dat nu net mijn specialiteit zijn”, aldus Dewulf. In de beginfase wordt er sterk ingezet op bedrijven, klinkt het bij LiveComedy.be.

Zondag 3 mei 2020

THEATER. De hoofdprijs voor meest creatieve alternatief in lockdown gaat naar SKaGeN & De Studio. Hun nieuwste worp heeft integraal plaats op uw smartphone en loopt maar vier weken in realtime, vaak overdag en soms ’s nachts. WatchApp #1 is een dialoog tussen twee onbekenden, gebaseerd op de roman Emmi & Leo van de Oostenrijkse auteur Daniel Glattauer. Zij leren elkaar per ongeluk kennen op WhatsApp, wanneer de ene zich vergist van nummer en zo bij de andere uitkomt. De toeschouwer leest mee op zijn eigen telefoon en is getuige van de ontluikende liefde. Tickets via destudio.com, de voyeuristische voorstelling start op 6 mei.

'WatchApp #1' | SKaGeN & De Studio Beeld RV
'WatchApp #1' | SKaGeN & De StudioBeeld RV

RADIO. Radiozender Joe verandert maandag van naam. En dinsdag weer, en elke andere dag van de week. Op Anja, Stefaan, Caroline, Karel en Freya worden de helden geëerd die het land draaiend houden. Kassierster Anja start op maandag als ambassadeur van de voedingssector, brandweerman Stefaan op dinsdag van de hulpdiensten, enzovoort.

Radiozender Joe verandert vanaf 4 mei elke dag van naam om helden te bedanken tijdens coronacrisis. Beeld RV
Radiozender Joe verandert vanaf 4 mei elke dag van naam om helden te bedanken tijdens coronacrisis.Beeld RV

MUZIEK. De Belgische band Ernst zoekt troost in een 33 jaar oude tv-tune. Het nummer ‘Samen zijn’ werd gebruikt in de kinderserie Pompy de Robodoll en weet de tijdgeest van de corona-eenzaamheid perfect te vatten. Hoewel de band nooit in het Nederlands zingt, maakten ze vanuit hun thuisstudio deze sobere cover. “Als kleuter moest onze gitarist al huilen telkens als hij het nummer hoorde. Dat is na al die tijd nog niet veranderd”, zegt frontvrouw Debby Termonia.

KUNST. Hebt u er ooit van gedroomd om een Banksy, Kaws of Jeff Koons in huis te bezitten? Bij gesprek aan een fysiek toegelaten galerij verkoopt House of Fine Art (Londen en Los Angeles) werken van deze en andere hedendaagse artiesten in de virtuele expo XXI. Het introduceert daarnaast Artcels, een platform voor potentiële investeerders in kunst, te bekijken op artcels.com.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234