Vrijdag 27/01/2023

Cult@Home

Cultuur vanuit je kot: dit zijn onze tips van vandaag

26 artiesten - onder wie Dua Lipa - namen deel aan de opname van ‘Times Like These’ van de Foo Fighters voor BBC Radio 1 Live Lounge. Beeld Warner Music
26 artiesten - onder wie Dua Lipa - namen deel aan de opname van ‘Times Like These’ van de Foo Fighters voor BBC Radio 1 Live Lounge.Beeld Warner Music

Geen sector creatiever dan de culturele. Dus kan er zelfs in tijden van corona aan cultuur worden gedaan, vanuit uw eigen kot.

Robin Broos

Woensdag 29 april 2020

EVENT. Meer dan 200 celebrity’s, artiesten en wereldleiders zullen meedoen aan The Call To Unite, een digitaal benefietevenement dat 24 uur lang live wordt gestreamd via onder meer Facebook, YouTube en unite.us. Over de hele wereld zijn er optredens, lezingen en andere activiteiten te volgen. Onder meer Oprah Winfrey, Naomi Campbell, Eva Longoria, Quincy Jones, Marie Kondo en Alanis Morissette zijn van de partij. Intussen worden kijkers aangemoedigd te doneren voor het Covid-19 fonds.

MUZIEK. Deze weken werden duizenden #LikeMe-fans verwacht in de Lotto Arena, maar die concerten werden uitgesteld tot september. Om dat kinderleed te verzachten, organiseert Ketnet op 1 mei een #LikeMe Mini Concert met Pommelien, Maksim, Camille, Joey, Francisco, Danny en Sali. Vanaf 14 uur te volgen op ketnet.be en in de Ketnet-app.

FILM. Als slotakkoord van het noodgedwongen online wereldcinemafestival MOOOV is het prachtige Monos van Aléjandro Landes vanaf 1 mei uitzonderlijk vier dagen te bekijken op de platformen cinemabijjethuis.be en dalton.be. De film draait rond de tocht van acht kindsoldaten door de jungle met een Amerikaanse gijzelaar, doordrongen van machtsspelletjes en pesterijen. De soundscapes van Mica Levi en de sound design van Lena Esquenazi werden tijdens Film Fest Gent bekroond. Na 4 mei is Monos nog te zien in het ‘à la carte’-menu van Telenet. De film komt ook in de zalen wanneer deze heropenen.

LITERATUUR. Behoud de Begeerte, organisator van literaire manifestaties, zet naar aanleiding van de 80ste verjaardag van Jeroen Brouwers Brouwers 75 online. Aan de soiree ter ere van de auteur zijn, jawel, 75ste verjaardag werkte een indrukwekkende schare dichters, schrijvers en acteurs mee. De jarige zelf zat gewoon in het publiek van de Bourla. “Anders dan bij de meeste mensen is het bij zijn verjaardag wél geoorloofd een heleboel herrie te zijner ere te maken”, aldus de initiatiefnemers. “Wij grijpen dan ook graag de gelegenheid aan om de dosis Brouwers in de digitale lucht te verhogen. De wereld kan er alleen maar beter op worden.” Morgen vanaf 8 uur is de voorstelling te bekijken op YouTube. Daarna blijft ze beschikbaar tussen de andere video’s van Tournée Digitale, het quarantaine-aanbod van Behoud de Begeerte.

KUNST. Kunstenaar Koen Vanmechelen heeft zijn eigen mondmaskers ontworpen, met daarop de tekst ‘This is Not a Chicken - Protecting the Other’. Er werden er meer dan 10.000 van gemaakt, en die worden verstuurd naar mensen in de gemeenschappen, boerderijen en projecten betrokken bij zijn artistieke projecten.

Kunstenaar Koen Vanmechelen heeft zijn eigen mondmaskers ontworpen, met daarop de tekst ‘This is Not a Chicken - Protecting the Other’. Beeld RV
Kunstenaar Koen Vanmechelen heeft zijn eigen mondmaskers ontworpen, met daarop de tekst ‘This is Not a Chicken - Protecting the Other’.Beeld RV

Dinsdag 28 april 2020

TELEVISIE. Kent u Achterwerk in de kast nog? Het kinderprogramma van de Nederlandse omroep VPRO liep van 1984 tot 1992 en was ook bij ons een dikke hit. En na 28 jaar krijgt het een nieuwe online-editie. Het quarantaine-proof concept blijft even simpel: kinderen vertellen verhalen vanuit een kast, achter een gordijntje. In enkele minuten zendtijd – zonder montage – hoort u vooral openhartig wat de allerjongsten bezighoudt. Een soort voorloper van de huidige sociale media, dus. Denk maar aan de memorabele video van de jongen met zijn paling die niet wilde meewerken. Eigen video’s insturen kan op vpro.nl.

KLASSIEK. Wat te doen in lockdown als beroepsmuzikant bij een gerenommeerd orkest? Acht leden van Brussels Philharmonic en het Vlaams Radiokoor proberen zichzelf tijdens deze verplichte pauze een ander instrument aan te leren. Ze gaan deze uitdaging aan met de hulp van hun collega’s, die hen digitaal als coach bijstaan. Als dat lukt, spelen ze deze zomer samen een miniconcertje voor hun ‘corona-helden’. De challenge is te volgen in vijf tweewekelijkse afleveringen van Lockdown Lessons op Facebook, YouTube en de website.

DOCUMENTAIRE. Wanneer westerse filmmakers en journalisten naar Democratische Republiek Congo trekken om er de lokale bevolking te spreken, zorgt dat niet zelden voor frustratie. Joris Postema legt die wrevel bloot in zijn documentaire Stop Filming Us, waarin hij journaliste Ley Uwera, fotograaf Mugabo Baritegera en filmmaakster Bernadette Vivuya volgt. Normaal zou de film momenteel vertoond worden in het AfricaMuseum in Tervuren, maar nu wordt hij gestreamd op 30 april om 17 uur, gevolgd door een debat. Inschrijven is verplicht via de website. De film en het debat blijven beschikbaar tot 1 mei.

Documentaire 'Stop Filming Us' van Joris Postema. Beeld RV
Documentaire 'Stop Filming Us' van Joris Postema.Beeld RV

Maandag 27 april 2020

TV. Op zoek naar een nieuwe serie om te bingen? Canvas.be heeft zonet het integrale El embarcadero ofwel The Pier online gezet. Alles begint met een telefoontje van de politie. Oscar heeft zelfmoord gepleegd op een pier in de buurt van Valencia. Gek, want het leek de man allemaal voor de wind te gaan. De reeks is gemaakt door Álex Pina, de bedenker van Netflix-hit La casa de papel. En Oscar wordt gespeeld door Álvaro Morte, die u kan kennen als El Professor uit diezelfde serie.

FILM. Het voordeel van nog even niet naar de speelgoedwinkel te kunnen, is dat uw kroost zijn eigen speelplezier kan maken. De Amerikaanse tekenfilmstudio Dreamworks zette een heus activiteitencentrum op poten, met diy-instructies voor printbaar plezier. Valt er onder meer te fabriceren: een bordspel van Shrek Forever After, 3D-figuurtjes van The Croods, kleurprenten van Kung Fu Panda en een memory spel van How to Train Your Dragon. Allemaal te vinden op create.dreamworks.com.

De Amerikaanse tekenfilmstudio Dreamworks zette een heus activiteitencentrum op poten. Beeld DreamWorks Animation L.L.C.
De Amerikaanse tekenfilmstudio Dreamworks zette een heus activiteitencentrum op poten.Beeld DreamWorks Animation L.L.C.

BOEKEN. Met Antwerpen Leest start ’t stad een digitaal platform voor en door lezers waarop iedereen boekentips kan delen. Het project bundelt de krachten van lezers, boekhandels, bibliotheken, literaire verenigingen en culturele spelers om mensen in beweging te brengen rond literatuur en lezen, met een online en offline lezerscommunity. Elke inwoner kan een stadslezer worden en zich aanmelden op antwerpenleest.be.

Met Antwerpen Leest start ’t stad een digitaal platform voor en door lezers waarop iedereen boekentips kan delen. Beeld Shamisa Debroey
Met Antwerpen Leest start ’t stad een digitaal platform voor en door lezers waarop iedereen boekentips kan delen.Beeld Shamisa Debroey

FILM. In het kader van het Kroatische EU-voorzitterschap biedt ‘Concrete Utopia’ drie afleveringen van Slumbering Concrete aan. De tv-serie zoomt in op de erfenis van de socialistische architectuur en wat rest van haar meesterwerken. Tegelijk is ook de enige langspeelfilm van Ivan Martinac, een belangrijke figuur uit de Kroatische avant-gardescene, te zien. De reeks en House on the Sand zijn van 28 april tot 5 mei gratis beschikbaar op bozar.be.

Zondag 26 april 2020

JAZZ. Vrijdag gaf pianist Jef Neve drie middagconcerten in het Universitair Ziekenhuis Gent, op de afdelingen longziekten, intensieve zorg en spoed. Het initiatief kwam van het afgelaste Gent Jazz dat de optreden live streamde naar alle ziekenhuiskamers, maar ook op Facebook waar ze nog steeds te bekijken zijn.

MUZIEK. De BBC Radio 1 Live Lounge laat muzikanten bijzondere covers maken, en vorig week kwam de meest ambitieuze samenwerking uit haar geschiedenis tot stand. Maar liefst 26 artiesten en bands namen van thuis deel aan de opname van ‘Times Like These’ van de Foo Fighters, bedoeld ter ondersteuning van de inspanningen om tijdens deze crisis veilig thuis te blijven. Tussen de namen onder meer Dua Lipa, Chris Martin, Ellie Goulding en Dave Grohl zelf.

KUNST. Buitenkomen mag, maar hoogstens voor een boodschap of een wandeling. Dus wat als u net dan per toeval met kunst in aanraking komt, dacht het kunstenplatform artlead. Dus wie deze dagen langs de Gentse Dokken loopt, kan zo het werk ‘Look at this’ van de Britse kunstenaar David Shrigley zien. Het werk stelt een naakte set mannenbillen voor en maakt deel uit van de reeks Billboard Series. De organisatie nodigt daarvoor kunstenaars uit om een werk te maken voor een reclamepaneel van 50 vierkante meter. Dit is nog tot midden juli te zien aan de façade van 019.

David Shrigley – Look at this, 2020.  Beeld RV/David Shrigley
David Shrigley – Look at this, 2020.Beeld RV/David Shrigley

MUSEUM. En binnenkort ziet u nog meer kunst in de Gentse straten. Op de website van het S.M.A.K. kan u zich opgeven voor de actie #smakisdichtbij. Wie er z’n gegevens achterlaat, krijgt een afbeelding van een kunstwerk uit de collectie in de bus. Als iedereen die unieke affiches aan z’n raam hangt, ontstaat er een openluchtmuseum in de stad. Zo zijn er niet alleen beren te spotten, maar ook kunst. De actie ligt in het verlengde van de #smakisteklein-actie van vorig jaar.

Op de website van het S.M.A.K. kan u zich opgeven voor de actie #smakisdichtbij. Beeld RV
Op de website van het S.M.A.K. kan u zich opgeven voor de actie #smakisdichtbij.Beeld RV

Donderdag 21 april 2020

MUZIEK. Naar concerten gaan is nog niet voor meteen. Daarom organiseert Studio Brussel vanavond een #ikluisterbelgisch live met vijftien optredens. Onder anderen Selah Sue, Netksy, Brihang en blackwave. passeren op de Facebook-pagina vanaf 20.30 uur. Zondag is er dan het Artists Unlimited Livestream Festival (AU!), een organisatie van Ancienne Belgique, Trix, Vooruit en Handelsbeurs onder het motto: the show must go ONline. Om deze concerten te volgen moet u wel een virtueel ticketje kopen van 10 euro op artistsunlimited.online. Daarvoor krijgt u onder meer live muziek van Absynthe Minded, Sioen, Noémie Wolfs en Faces on TV.

RADIO. Deze crisis heeft ook positieve kanten. Precies daarnaar gaat presentatrice Evi Hanssen op zoek in haar nieuwe radioprogramma Is dit nu later?, elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Joe. “Wat heb jij in deze periode ervaren dat je ook later zal doen als dit alles voorbij is?”, vraagt ze de luisteraar. Antwoorden kan op Joe.be.

FILM. Nu Netflix alle Disney-content offline heeft gehaald, is het nutteloos te wachten om er de laatste Star Wars: The Rise of Skywalker te streamen. Wie toch nog eens de finale battle tussen Kylo Ren en Rey wil zien, kan dat vanaf vandaag thuis. Episode IX is via iTunes en VOD (Proximus en Telenet) beschikbaar, de dvd en blu-ray volgen pas in juni. Goed om te weten: dat bewuste slotduel blijkt nu een knipoog naar de prequelfilm Revenge of the Sith, waarin Anakin en Obi-Wan de strijd aangingen.

DANS. Zaterdag zou alweer de vijfde Dag van de Dans doorgaan, maar ditmaal wordt er gedanst vanuit ons kot. De organisatie roept op om alle moves van thuis te delen via @dagvandedans en #dagvandedans. Ter inspiratie kunt u op dagvandedans.be virtueel proeven van het programma dat deze editie in petto had.

Woensdag 22 april 2020

MUSICAL. Behalve de tekenfilm en de live action-remake bestaat er sinds 1997 ook een Broadway-musical van The Lion King. En om lagereschool-leerlingen wegwijs te maken in het reilen en zeilen van een grootse theaterproductie, lanceerde Disney vijf jaar geleden The Lion King Experience. Het curriculummateriaal bestaat uit 11 sessies voor kinderen van 8 tot 11 jaar en 18 sessies voor 12 tot 15 jaar. Inclusief video- en leerinstructies voor thuis. Momenteel gratis beschikbaar op LionKingExperience.com.

TELEVISIE. Kent u MTV nog? De muziek is dan wel naar de achtergrond verdwenen, maar de zender bestaat nog steeds. Deze week startte het nieuwe programma Balcony Stories, met verhalen van kijkers uit de hele wereld. Mensen laten daarin hun huizen zien of gaan hun balkon op om speciale momenten te delen. De reeks is user-generated, kijkers kunnen zelf materiaal insturen via balconystories.tv.

MUSEA. Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren biedt tijdelijk de audiogidsen van zowel de permanente tentoonstelling als de expositie Dacia Felix: Het roemrijke verleden van Roemenië aan. Op de website galloromeinsmuseum.be staan de betrokken objecten waarover informatie te horen is, netjes op een rij. Met een klik op de knop hoort u het bijhorende verhaal. En in afwachting van de heropening werkten ook de Antwerpse musea aan een mooi onlineprogramma uit, met podcasts, digitale rondleidingen en uitgebreide webdossiers. Vandaag geeft de directeur van het Rubenshuis nog een privétoer doorheen de kunstenaarswoning van Peter Paul Rubens, in het kader van Stay At Home Museum. Deze digitale rondleiding is later nog te bekijken via de website en sociale media van het Rubenshuis.

Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren biedt tijdelijk de audiogidsen van zowel de permanente tentoonstelling als de expositie 'Dacia Felix' aan. Beeld RV
Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren biedt tijdelijk de audiogidsen van zowel de permanente tentoonstelling als de expositie 'Dacia Felix' aan.Beeld RV

Dinsdag 21 april 2020

PODIUM. Woensdag om 12 uur zet NTGent La Reprise. Histoire(s) du Théâtre I van Milo Rau gratis online. Let op, op vraag van de acteurs en omdat ze nog steeds tourt, is de voorstelling uitzonderlijk maar 24 uur te bekijken. De productie ging op het Kunstenfestivaldesarts 2018 in première en reisde sindsdien de wereld rond. In deze krant werd het omschreven als “indrukwekkend en vooral belangrijk theater”.

FILM. De streamingcatalogi van onder meer Lumière en Dalton/Cinema ZED worden nog steeds aangevuld met titels. Zo zijn onder meer Oscar-winnaar Parasite en Woody Allens A Rainy Day in New York online te bekijken. Deze week komen daar de nieuwe films The Beast, Swallow en Un divan à Tunis bij, die dus niet in de zalen zullen komen. Het wereldcinemafestival MOOOV verhuist een aantal films naar een 2.0-versie op mooov.be.

Lees hier ons artikel over MOOOV Filmfestival 2.0.

FILM. Het is trouwens de laatste kans om de drie gratis documentaires op onze website te bekijken. Toen het Leuvense documentairefestival Docville werd uitgesteld, bood De Morgen zijn abonnees alvast een selectie van drie spraakmakende films aan: Sakawa, Third Act en Hollywood aan de Schelde. Tot 22 april gratis te bekijken op demorgen.be/gratisdocu.

KUNST. Naast de talloze digitale museumervaringen startte dinsdag het eerste grote, grensoverschrijdende, online kunstproject: Artists in Quarantaine. De museumconfederatie L’Internationale, die zeven grote Europese kunstinstellingen verenigt, nodigde zestien kunstenaars uit om deel te nemen. Ook het Antwerpse M HKA zit daartussen. Het vertrekpunt is de balkonperformance Triangle van Sanja Ivekovic uit 1979. Twee keer per week worden er werken van kunstenaars gepubliceerd, onder meer op de website en socialemediakanalen van het M HKA.

Sanja Iveković, Triangle. Beeld RV
Sanja Iveković, Triangle.Beeld RV

Maandag 20 april 2020

MUZIEK. Zanger Pieter Embrechts kreeg van de Universiteit Antwerpen de vraag om vanuit zijn living een onlineconcertje te spelen voor de studenten. “Blijkbaar brengt deze vreemde tijd veel angsten en depressies bij studenten teweeg”, zegt hij. “Speciaal voor deze gelegenheid schreef ik een eenvoudig liedje om de energie wat te boosten, om de helden van de zorg te eren, om het lijvige gemis aan omhelzingen te bezingen, én om hen die afstand houden te omarmen.” ‘We hebben iedereen nodig’ is te beluisteren op de muziekplatformen.

TELEVISIE. Journalist Annemie Struyf zocht opnieuw contact met haar gasten uit Eviva España, haar programma over landgenoten die in Spanje een tweede leven begonnen. Is hun Spaanse droom nu veranderd in een nachtmerrie, vraagt ze zich af. Struyf skypet met hen, maar maakt hen ook reportagemakers van hun eigen leven. De special is dinsdag te bekijken om 20.40 uur bij Eén.

Journalist Annemie Struyf zocht opnieuw contact met haar gasten uit Eviva España. Beeld VRT
Journalist Annemie Struyf zocht opnieuw contact met haar gasten uit Eviva España.Beeld VRT

PODCAST. Ook de Britse documentairemaker Louis Theroux zit thuis vast en maakt van de vrijgekomen tijd gebruik om een aantal spraakmakende mensen op te sporen met wie hij al lang wilde praten. Van alle rangen en standen, aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Het resultaat is te horen in de podcast Grounded with Louis Theroux, die hij maakt voor BBC Radio 4.

Grounded with Louis Theroux Beeld RV
Grounded with Louis TherouxBeeld RV

KUNST. Het New Yorkse Museum of Modern Art (MoMA) biedt online cursussen aan waarmee u een ware kunstkenner kan worden. De lessen zijn niet zomaar video’s op YouTube, maar echte uiteenzettingen van kunstenaars en kenners, in een lessenpakket dat tussen de 12 en 24 uur duurt, naargelang het onderwerp. Die variëren van ‘wat is hedendaagse kunst?’ tot ‘mode en design’. De opleidingen zijn gratis en in eigen tempo te voltooien via coursera.org/moma.

Zondag 19 april 2020

PODIUM. De culturele coronacreatieven van het eerste uur zijn intussen aan een update toe. Zo wordt Tournée Digitale, de gratis te bekijken voorstellingen op het YouTube-kanaal van Behoud de Begeerte, uitgebreid met vier nieuwe voorstellingen: Saint Amour 2020 (22/4), Geletterde Mensen van Kees van Kooten en Guy Mortier (25/4), Brouwers 75 (30/4) en 8 Beaux-Forts (2/5). En ook het virtuele seizoen van de Munt wordt verlengd. Maandag komt het nieuwe aanbod online, met onder meer het gemeenschapsproject Push, de opera Au Monde van Philippe Boesmans en Madame Butterfly, waarvoor Kirsten Dehlholm zich inspireerde op het Japanse bunraku-poppentheater.

TELEVISIE. Het zijn hoogdagen voor wie reeksen van weleer nog eens opnieuw wil zien. Zowel VTM GO als VRT NU bieden nostalgische succesreeksen aan. En voor de openbare omroep helpt Steven Van Herreweghe u op weg. In Echt iets voor u nodigt hij BV’s uit voor een gesprek via videocall om te praten over fragmenten uit het VRT-archief, waarvan hij vermoedt dat ze echt iets voor die gast zijn. De huisshow is elke dag te bekijken op vrtnu.be, met op vrijdag een heuse videoparty waarin drie gasten samen naar een volledige, legendarische aflevering kijken.

MUZIEK. De Amerikaanse muzikant Randy Newman (76) schreef op vraag van radiostation KPCC een nummer om social distancing te promoten. ‘Stay Away’ windt er dan ook geen doekjes om: “Stay away from me / Baby, keep your distance, please / Stay away from me / Words of love in times like these.

EXPO. In The Center For Puppetry Arts in Atlanta loopt sinds 2018 de expo World of Myth and Magic, met originele poppen en decorstukken uit The Dark Crystal. De film van Jim Henson is misschien niet zo bekend als Hensons werk voor The Muppet Show of Sesamstraat, maar voor kinderen van de jaren 1980 blijft het een cultklassieker. Een waarvan Netflix onlangs een prequelserie uitbracht. In tijden van lockdowns is de expo virtueel te bezoeken op Facebook, met de museumdirecteur als gids.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234