Cult@Home
Cultuur in tijden van corona? Dit zijn onze tips van vandaag
Geen sector creatiever dan de culturele. Dus kan er zelfs in tijden van corona aan cultuur worden gedaan, vanuit uw eigen kot.
Donderdag 28 mei 2020
MUZIEK. Normaal was Eefje de Visser nu aan het toeren met haar vierde album Bitterzoet. De première zal nu toch plaatsvinden, maar in een andere vorm. Bitterzoet, de concertfilm, wordt opgenomen in De Robot Studios, een Gentse loft waarin De Visser werkt, slaapt en leeft. De film zal te zien zijn op 3 juli om 21 uur online en in een aantal Nederlandse concertzalen. Enkel met een ticket kan u meekijken. Met de opbrengsten wil de singer-songwriter haar crew en muzikanten helpen. Let op: het doel is om minstens 1.500 tickets te verkopen alvorens het project aan te vatten.
QUIZ. Na de uitverkochte Belpop Bonanza-, Nerdland- en Bahamontes-quizzen, heeft Huiskamerquiz een aantal nieuwe edities aan de lijst toegevoegd. Op 6 juni is er de De Luidste Huiskamerquiz met Sofie Engelen, op 20 juni de TV & Film Huiskamerquiz met Xander De Rycke en op 27 juni de Belpop Bonanza Rock Werchter Huiskamerquiz met Jan Delvaux en Jimmy Dewit. De vorige shows zaten meteen vol, dus snel zijn is de boodschap. Tickets om mee te spelen via huiskamerquiz.be.
POËZIE. “In moeilijke tijd groeit solidariteit. Door pandemie bloeit pendemie.” Zo zet Land Van Zelf zichzelf in de markt, om het Gents Solidariteitsfonds voor Moeilijke Tijden te ondersteunen. Ze verkopen een geïllustreerde dichtbundel aan 20,20 euro, een verwijzing naar het ‘coronajaar’, maar ook de waarde van een voedselbon die via het fonds wordt verdeeld. En er zijn ook bemoedigende postkaarten. Allemaal te koop op landvanzelf.be, of in het Poëziecentrum en boekhandel Walry. Het idee komt van in Canada-Gent, de communicatiestudio van Lien De Vuyst en Jen Malomgré.
Woensdag 27 mei 2020
PARTY. Komende zaterdag zou het dik feest moeten zijn in De Studio in Antwerpen tijdens Club Noir Désir. En omdat de dj’s van dienst toch niets anders te doen hebben, gaat het feestje gewoon door, live vanuit het cultuurcentrum via het onlineplatform Zoom. Plaatjes komen van DTM Funk, Dj Schwarzkopf, Dj Messias en Dj Dunya. Om mee te feesten, dient u wel enkele regels in acht te houden. Dresscode: groovy ’n sexy, masked, dressed up. Dance: like nobody’s watching. Uw living: dark & funky ingekleed, met uw favoriete drankje in de buurt. De Zoom-code wordt nog gedeeld op de Facebook-pagina van het digitale event.
OPERA. De Munt wist met drie streamingfestivals van afgelopen voorstellingen zo’n 150.000 kijkers te bereiken. Maar wat met het volgende seizoen? Met respect voor de afstandsregels wordt volop en in ijltempo gewerkt aan nieuw werk. “Geen herwerking of een alternatieve productie met beperkte bezetting, wel een gloednieuwe opdracht die rechtstreeks inhaakt op actuele thema’s zoals eenzaamheid, dood en afscheid nemen”, klinkt het. Is this the end?, een poprequiem in drie delen, wordt in slechts een paar maanden ontwikkeld. En omwille van de social distancing wordt voor deze productie het Munt-gebouw in zijn geheel genut. Van de zaal over de lift tot het dak.
FESTIVAL. Wie het wil maken als dj, heeft deze dagen tijd genoeg om thuis te oefenen. Maar om die carrière een echte boost te geven, kan u ook deelnemen aan de online masterclass van Fedde Le Grand (bekend van ‘Put Your Hands Up for Detroit’). Vorige jaar organiseerden Tomorrowland en Pepsi Max een heus boothcamp voor aspirant-dj’s op Ibiza, dit jaar is het van achter de computer. Deelnemen kan door een eigen mix in te sturen op thesoundoftomorrow.com. De winnaar van deze Sound of Tomorrow staat volgend jaar al zeker op de affiche van het festival in Boom.
Dinsdag 26 mei 2020
JAZZ. In plaats van te strijden om de beste online variant, bundelen elf Belgische jazzfestivals dit weekend de krachten met één sterke editie. Het gaat om onder meer Leuven, Liege, Tournai, Gent, Brosella en Middelheim. Bel Jazz Fest wordt live gebracht vanuit zes verschillende studio’s van Flagey in Brussel, en alle concerten zullen worden gestreamd op jazz.be. Doen onder meer mee: De Beren Gieren, An Pierlé Quartet en Bram De Looze. Met één ticket kunt u alles meemaken op 29 en 30 mei, telkens vanaf 18 uur. Op ditzelfde platform willen de organisatoren trouwens na het festival onze jazzscene in binnen- en buitenland blijven promoten.
MUZIEK. “Want ik ben toch zo blij dat ik opnieuw kan zingen.” Will Tura wist het al: zingen maakt gelukkig. En op zondag 7 juni kunt u de hele dag leren hoe. Tijdens de digitale editie van Singing Brussels Celebration laat Bozar u de hele dag via Facebook deelnemen aan workshops over zingen, ritme en ademtechnieken. En ’s avonds om 20.05 uur is er Live, Love, Sing, waarvoor heel Europa wordt uitgenodigd om samen ‘Here Comes the Sun’ van The Beatles te zingen. Vanaf uw balkon, raam of tuin. Opdat iedereen gelijktijdig inzet, wordt het startschot gegeven op antenne via alle radiozenders van de VRT. Ook Klara. Stuurt u meteen na afloop uw eigen gezang op video naar Bozar, dan komt u misschien wel in de aftermovie.
MUSEUM. De meeste musea hebben intussen weer de deuren geopend, maar het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark doet dat pas op 30 juni. “De voorbije weken is hard gewerkt aan het ontwerp van een parcours doorheen de gebouwen en collecties dat bezoekers de kans geeft zoveel mogelijk van het museum te zien”, klinkt het. Tickets zijn te koop zijn vanaf 15 juni op artandhistory.museum.
Maandag 25 mei 2020
BOEKEN. De Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi (Thor: Ragnarok, Jojo Rabbit) verzamelde een bende bekende vrienden voor enkele voorlees-Zoom-meetings. Daarin nemen ze elk een stuk uit het boek James and the Giant Peach van Roald Dahl voor hun rekening. Onder meer Cate Blanchett, Benedict Cumberbatch, Cara Delevingne, Chris Hemsworth, Lupita Nyong’o, Ryan Reynolds en Meryl Streep tekenen present. In totaal komen er tien afleveringen op YouTube, bedoeld om geld in te zamelen voor Partners In Health. “Dit maffe, prachtige verhaal gaat over veerkracht bij kinderen, over zegevieren bij tegenslag en omgaan met een gevoel van isolatie, iets dat tegenwoordig niet relevanter kan zijn”, aldus Waititi.
TALK. Stoicon-X Gent moest de eerste conferentie over het stoïcisme in de Lage Landen worden. Maar goed, corona dus. Het event van het Geuzenhuis en HuisvandeMens Gent wordt dan wel een jaar opgeschoven, maar zaterdag is er al een onlineversie. Moderne stoïcijnen en filosofen Massimo Pigliucci (auteur van Handboek voor de moderne stoïcijn) en Donald Robertson (auteur van Leer denken als een Romeinse keizer) zullen er spreken op het online webinar. En er is ruimte voor praktijk en vragen. Inschrijven is gratis maar verplicht, op stoiconx-gent.com.
FILM. Voor het derde jaar op rij zet Bozar de onafhankelijke Russische film in de kijker met Russian Turn Kino, al zal u het deze keer vanuit uw kot moeten doen. In het kader van de Sofa Screenings wordt er op 26, 27 en 28 mei elke avond tussen 19 en 24 uur een film vertoond op bozar.be. Deze keer kiezen ze voor werk van jonge regisseurs. Het gaat om de bekroonde The Bull van Boris Akopov, de roaddocu Heel-and-Toe van Maxim Tomash en het intieme Fidelity van Nigina Sayfullaeva.
Zondag 24 mei 2020
KLASSIEK. Deze week zou normaal de eindspurt naar de finale zijn van de Koningin Elisabethwedstrijd 2020 voor piano. Die is integraal uitgesteld. Maar Klara en Canvas brengen het concours deze week wel tot bij u. Klara doet dat met De Week van de Koningin: elke dag belichten diverse programma’s allerlei facetten van de wedstrijd, met op zaterdag een Top 30 vol favoriete concerten en sonates. Canvas houdt dan weer Het mooiste van de Wedstrijd, een dagelijks programma op canvas.be met legendarische concerten, gepresenteerd door Katelijne Boon.
TELEVISIE. De tv-soaps zijn dan wel voortijdig stopgezet, maar Thuis pikt vandaag de draad weer op. Auditief, om de zomer te overbruggen. De fictiereeks Ik, Karin draait rond personage Karin Baert en wordt uitgezonden op Radio 2, MNM en aangeboden als podcast op een.be. Karin wordt gespeeld door Kadèr Gürbüz, daarnaast werken ook Ben Van Ostade (Steven), Sid Van Oerle (Kobe) en Tina Maerevoet (Paulien) mee. De opnames gebeuren in Studio Toots van de VRT, met anderhalve meter afstand.
PODIUM. Cultuurcentrum De Spil in Roeselare start met Canapé, een digitaal cultuurcentrum met een radiostation, een televisiekanaal, KidsCanapé en Canapé Invité, waarbij ze naar bijzondere locaties in de stad trekken van zodra dat weer mag. Acteur Sebastien Dewaele schreef een Canapé-lied, actrice Ilse de Koe is gastvrouw van de radio, en ook Liesa Naert doet mee. Alles wat in een gewoon CC aan bod kan komen – comedy, theater, literatuur, muziek – zal passeren. De digitale deuren staan open op despilcanape.be.
Donderdag 20 mei 2020
MUZIEK. De Belgische metalscene, van West-Vlaanderen over Brabant tot Limburg, heeft een lockdown-versie gemaakt van de song ‘Dance Macabre’ van Ghost. Passeren onder meer de revue: Alex Agnew van Diablo Blvd., Fleddy Melculy en Jan Coudron van King Hiss. Het initiatief komt van het Antwerpse Off the Cross. En in de bijhorende video passeren ook technici, roadies en fotografen. Te bekijken op het YouTube-kanaal van Off The Cross.
FILM. Het Kortfilmfestival Leuven dat jaarlijks plaatsvindt in december, brengt normaal ook een aantal van die kortfilms uit. Nu de zalen nog niet open zijn, gebeurt dat via video on demand. Het festival stelde twee compilatieprogramma’s voor, eentje met prijswinnaars en eentje met publiekslievelingen. De Kortfilmfestival on tour-compilaties bestaan ieder uit vijf kortfilms, zijn Nederlands gesproken of ondertiteld en duren telkens een kleine anderhalf uur. Vanaf morgen te bekijken via dalton.be, cinemabijjethuis.be, Proximus en UniversCiné.
THEATER. Kaap Oostende heeft zondag Peter Verhelst en Erwin Mortier te gast. Normaal was dat voor publiek, en werden ze live geïnterviewd door De Morgen-journalist Dirk Leyman. De drie heren tekenen toch present, en gaan gewoon live, online. “Ons publiek volgt thuis het debat, de auteurs gaan in op vragen van zowel de moderator als het publiek thuis en lezen ook wat eigen werk voor. Allemaal netjes op afstand van elkaar uiteraard.” Alle info op kaap.be.
MUSEUM. Het is morgen de Internationale Dag van de Biodiversiteit en daarom nodigt het AfricaMuseum u uit om mee te reflecteren over vragen als “hoe ver moet de mens gaan om bedreigde diersoorten te redden”, “is gewapend verzet de enige oplossing in de strijd tegen illegale houtkap” of “wat met de vaak dominante aanwezigheid van Europeanen in Afrikaanse conservatieprojecten”. Een panel van internationale experts denkt luidop mee tijdens een webinar, dat start na de online screening van de documentaire The Last Male on Earth. Inschrijven kan via africamuseum.be.
Dinsdag 19 mei 2020
FILM. “Het is alweer even geleden dat we het woord ‘hartverwarmend’ hebben gebruikt, maar om The Farewell te beschrijven halen we het graag nog eens uit de kast”, schreef Ewoud Ceulemans over Lulu Wangs verhaal over een ware cultuurclash. Wang, die in China werd geboren maar in de VS opgroeide, maakte in grote lijnen hetzelfde mee als het hoofdpersonage van haar film. Vanaf woensdag te bekijken op de platformen dalton.be en cinemabijjethuis.be, maar ook bij Telenet.
PODIUM. U kent Gillian Anderson nog van The X-Files, of van het recente Sex Education op Netflix. Maar ook op de planken zet ze geweldige prestaties neer. In 2014 kroop ze voor het Londense gezelschap Young Vic in de huid van Blanche DuBois in de bejubelde opvoering van A Streetcar Named Desire, met als tegenspelers Ben Foster (Kill Your Darlings) als Stanley en Vanessa Kirby (The Crown) als Stella. Vanaf donderdag 20 uur is een captatie van de voorstelling een week lang gratis te zien via de Facebook-pagina van National Theatre at Home.
KUNST. Het Billboard Project Antwerpen vroeg afstuderende master- en bachelorstudenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en van Sint Lucas om de lege reclameborden in de straten in te palmen. Geconfronteerd met deze buitengewone situatie gingen zij aan de slag voor de quarantaine-editie. Hun werk is ook te koop op billboard-project-antwerpen.com tot 31 mei.
FILM. Cinematek brengt een wekelijks filmconcert via Facebook Live, stille kortfilms die gelijktijdig met de livemuziek worden gestreamd. Deze week is dat de klassieker One Week van Buster Keaton uit 1920. Daarin leeft de acteur zich uit met mechanische stunts als parodie op een instructiefilm om je eigen ‘tiny house’ te bouwen. Donderdag om 15 uur op facebook.com/CINEMATEK.be, met pianobegeleiding van Stéphane Orlando.
Maandag 18 mei 2020
PODIUM. Normaal was theatermaker Stijn Devillé van Het nieuwstedelijk nu volop aan het repeteren voor zijn nieuwe voorstelling Geel Hesje. Maar nu het onduidelijk blijft wanneer die gespeeld kan worden, leest hij al een stukje voor via een Facebook Live, morgen om 20 uur. “Kwestie van heel even de honger te stillen om dan met zijn allen uit te kijken naar het moment dat we Geel Hesje echt kunnen spelen.”
KUNST. BOZAR en Gluon vroegen kunstenaar Luc Tuymans en artificial-intelligence-expert Luc Steels (VUB) om de verbanden tussen kunst en artificiële intelligentie te verkennen. De resultaten worden pas dit najaar voorgesteld in het kader van de Science + Technology + the Arts tentoonstelling. Maar BOZAR@Home licht alvast een tipje van sluier met enkele fragmenten van de werksessies Flow op bozar.be.
TALK. Concertzaal De Roma in Antwerpen blijft nog even dicht, maar start intussen met de online-interviewreeks De Roma Talks. “Zo willen we een stem geven aan mensen die te weinig aan bod komen, om zo een verfrissende blik te werpen op het publieke debat”, klinkt het. De eerste editie draait om onderwijs in tijden van corona. Daarvoor interviewde jeugdexperte Esther Hoedemakers vijf inspirerende mensen voor de camera in De Roma zelf, te bekijken op deroma.be/talks.
OPERA. Het virtuele seizoen van De Munt wordt opnieuw verlengd. Tijdens de eerste twee ‘streamingfestivals’ keken meer dan 130.000 liefhebbers naar een voorstelling op demunt.be. Daar worden deze week zes nieuwe producties geplaatst die het (her)bekijken waard zijn, zoals onder meer Lohengrin, Béatrice et Bénédict en Die Zauberflöte. De video’s blijven beschikbaar tot 30 juni.
Zondag 17 mei 2020
MUZIEK. In The Great Belgian Songbook zet trompettist Jo Hermans (Clouseau, DAAN, André Brasseur) Belpop standards naar eigen hand. Het resultaat is een frisse staalkaart van de vaderlandse popmuziek, op plaat en op de planken. Alleen is dat laatste nu wat moeilijk. Net daarom vond Hermans het toepasselijk om het huisarrest door corona aan te wenden voor een videoclip bij zijn bewerking van ‘Housewife’ van DAAN. Daarin zien we Willy Sommers stofzuigen, Mauro Pawlowski afwassen, Isolde Lasoen de auto kuisen en Dana Winner lassen. Ook Bart Peeters, Coely, Clouseau en vele anderen doen mee.
FILM. Onder de noemer ‘Cannes in uw kot’ zijn momenteel zes Vlaamse films op te vragen via het VOD-platform cinemabijjethuis.be van distributeur Lumière. Het gaat om Aanrijding in Moscou (Semaine de la Critique, 2008), Ghost Tropic (Quinzaine des Réalisateurs, 2019), Girl (Officiële Selectie/Un Certain Regard, 2018), De helaasheid der dingen (Quinzaine des Réalisateurs, 2009), Ce magnifique gâteau! (Quinzaine des Réalisateurs, 2018) en Manneken Pis (Semaine de la Critique, 1995). En ook ZED vanuit je zetel op Dalton.be zet in op Cannes-titels, met onder meer La vie d’Adèle, Drive en The Artist.
KUNST. STUK, het Huis voor Dans, Beeld en Geluid in Leuven, vroeg het Zweedse kunstenaarsduo Lundahl & Seitl om een nieuwe versie van Symphony of a Missing Room te maken, aangepast aan deze tijden. Tien jaar geleden brachten ze hun immersief kunstwerk tijdens Playground Festival. De corona-proof versie is een digitaal werk voor twee dat u ervaart via een gratis app te downloaden op stuk.be. Doof de lichten, ga voor een raam staan, sluit de ogen en volg het script. Intussen verandert uw gsm in een een lichtbron terwijl een soundscape door de hoofdtelefoon weerklinkt.
MUSEA. Hoera! Deze week gaan de musea weer open. Maar wat eerst gezien? De Morgen selecteerde tien expo’s om nu te zien voor ze weer sluiten. Omdat ze bijna aflopen, of wanneer er een tweede lockdown dreigt. Van Kleureyck: Van Eycks kleuren in design in Design Museum Gent over Rodin, Meunier & Minne in M Leuven tot Paul Delvaux. De man die van treinen hield in Train World. U vindt ze hier.