Zaterdag 28/01/2023

Cultuur

Cultuur in tijden van corona? Dat kan vanuit je eigen kot

Jazzpianist Jef Neve speelt elke dag om 17.30 uur een miniconcert van thuis. Beeld RV
Jazzpianist Jef Neve speelt elke dag om 17.30 uur een miniconcert van thuis.Beeld RV

Geen sector creatiever dan de culturele. Dus kan er zelfs in tijden van corona aan cultuur worden gedaan, vanuit uw eigen kot.

Robin Broos

Vrijdag 20 maart 2020

MUZIEK. Pianist Daan Vandewalle en vaste gast van het Concertgebouw in Brugge brengt elke dag een dosis muzikale warmte, met klavierwerkjes van Brahms en Chopin over Schubert tot Satie en Debussy. “Idee achter dit project is dat we iets heel fundamenteels niet meer mogen doen: elkaar aanraken. Wat ik nog altijd mag doen, is met mijn handen de piano bespelen”, aldus Vandewalle, zijn de miniconcerten verder omschrijft als een muzikaal moment “dat voelt als een Caress, een liefdevolle aanraking”. Caress is telkens vanaf 15 uur te bekijken op de Facebook- en YouTube-pagina van het Concertgebouw.

LITERATUUR. Twaalf jaar geleden stierf Hugo Claus. “De man die niet één, maar drie Nobelprijzen had moeten krijgen: één voor zijn leven, één voor zijn dood en één voor zijn oeuvre”, aldus de mensen achter Behoud de Begeerte. Kort na zijn overlijden zette de organisatie een groots eerbetoon op porten in de Bourla - Hommage met oesters - met de hulp van een veertigtal schrijvers, acteurs en muzikanten. In coronatijden kan u thuis zelf schouwburg spelen en de voorstelling integraal bekijken op de YouTube-pagina van Behoud de Begeerte.

RADIO. De Brugse jongerenradio Villa Bota, verbonden aan Het Entrepot, heeft beslist om de studio niet langer toegankelijk te maken voor haar radiomakers. Als vervanging van het dagprogramma wordt nu beroep gedaan op de jongeren en bij uitbreiding iedereen met een hart voor muziek. Het publiek mag eigen mixtapes insturen van 60 minuten lang, die dan gedraaid worden on air. Er liepen al meer dan 50 mixtapes binnen, zelfs de burgemeester van Brugge is er eentje aan het maken. Meeluisteren kan op villabota.be of via 106.4 FM.

Villa Bota, de jongerenradio die aan Het Entrepot verbonden is, doet een oproep naar iedereen om mixtapes in te zenden. Beeld RV
Villa Bota, de jongerenradio die aan Het Entrepot verbonden is, doet een oproep naar iedereen om mixtapes in te zenden.Beeld RV

Donderdag 19 maart 2020

DANS. Ook in quarantaine kan gedanst worden. Dus waarom niet eens een eigen versie van Rosas danst Rosas maken? Op rosasdanstrosas.be staan vier filmpjes waarin Anne Teresa De Keersmaeker en Samantha van Wissen stap voor stap de verschillende bewegingen van de ‘stoelenscène’ uitleggen. Alles wat u nodig hebt is uzelf en een stoel. Het project dateert al van 2013, toen wou fABULEUS hedendaagse dans tot bij een groot publiek brengen. Dat doen ze nu over. Eigen YouTube-filmpjes kunnen gedeeld worden via de website van het gezelschap.

MUZIEK. Normaal zou Jef Neve volgende week zijn nieuwe album Mysterium uitbrengen, maar dat wordt uitgesteld naar 15 mei. Intussen speelt de jazzpianist elke dag om 17.30 uur een miniconcert van thuis, te volgen via zijn Facebook-pagina. “Ik ben toch gewoon thuis, ik kan er evengoed een traditie van maken.” En daar mag gerust een goed glas rode wijn bij, aldus de muzikant. Verder roept Neve zijn collega’s op om hetzelfde te doen. Niet om te drinken, wel om via Facebook Live muziek te spelen.

KUNST. Kunstenoverleg Gent deelt voortaan elke dag om 11.55 uur een portie cultuur op Facebook. Dat kan in de vorm van een filmpje, muziek, een tekst of een verhaal. Kortom, boodschappen die aansluiten bij de gevoelens die we allemaal ervaren in een wankele situatie. Elke dag is een andere Gentse organisatie aan de beurt, zoals KOPERGIETERY, Vooruit of Handelsbeurs, maar ook individuele artiesten. Daarnaast roept men alle cultuurliefhebbers op om ook zelf boodschappen te delen met de hashtag #5voor12.

Kunstenoverleg Gent deelt voortaan elke dag om 11.55 uur een portie cultuur op Facebook. Beeld RV
Kunstenoverleg Gent deelt voortaan elke dag om 11.55 uur een portie cultuur op Facebook.Beeld RV

OPERA. En De Munt vult haar virtuele voorjaar aan met het beste uit vier eeuwen opera. Vanaf zaterdag worden zeven producties gratis gestreamd op de website, en dat tot het einde van de paasvakantie. In het aanbod zit onder meer Het sprookje van tsaar Saltan, die genomineerd is voor een Opera Award in de categorie beste nieuwe productie. Verder gaat het onder meer om Aida, Tristan und Isolde en La Gioconda. Lucio Silla wordt op 24 maart zelfs van livecommentaar voorzien door dramaturge Marie Mergeay.

Woensdag 18 maart 2020

MUZIEK. Handen wassen, handen wassen, hopsasa! Kapitein Winokio zorgt graag voor afleiding en voor zinvol, muzikaal tijdverdrijf in deze barre tijden. Daarom bundelde hij liedjes en clipjes op zijn website onder de noemer ‘Eerste hulp bij quarantaine’, om kinderen en hun ouders een hart onder de riem te steken. Maar ook om hen te helpen met handen wassen, voetengroeten en de verveling tegen te gaan.

Eerste hulp bij quarantaine van Kapitein Winokio. Beeld RV
Eerste hulp bij quarantaine van Kapitein Winokio.Beeld RV

PODCAST. Normaal wordt de podcast Relaas opgenomen voor een live publiek. Op die maandelijkse vertelavonden vertellen gewone mensen eigen waargebeurde verhalen en persoonlijke anekdotes. Omdat fysiek in groep samenkomen vandaag niet mogelijk is, kiest ook Relaas voor het digitale pad. Zondag kan u vanaf 19 uur meeluisteren vanuit uw zetel. Of gewoon zelf verhalen vertellen, tijdens de digitale verhalencarrousel. Liefst geïnspireerd door de thema’s ‘achter gesloten deuren’ of ‘verkeerde moment, verkeerde plaats’. Aanmelden moet via de ticketlink op facebook.com/jouwrelaas, want ook online zijn de (virtuele) plaatsen beperkt.

Relaas. Waargebeurde verhalen, verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. Beeld RV
Relaas. Waargebeurde verhalen, verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt.Beeld RV

GRAFIEK. De Antwerpse illustrator/animator Willem Pirquin start een aangroeiende reeks posters, wallpapers en grafiek om de crisis te bestrijden. Zo kan u samen met uw kinderen persoonlijke coronaposters maken, met de oproep om handen te wassen, afstand te houden en koorts te meten. Allemaal vrij te gebruiken en te downloaden op willempirquin.be/stopcorona.

De Antwerpse illustrator/animator Willem Pirquin start een aangroeiende reeks posters, wallpapers en grafiek om de crisis te bestrijden. Beeld Willem Pirquin
De Antwerpse illustrator/animator Willem Pirquin start een aangroeiende reeks posters, wallpapers en grafiek om de crisis te bestrijden.Beeld Willem Pirquin

FILM. Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) stelt op haar website idfa.nl meer dan 200 titels ter beschikking om in coronatijden gratis te bekijken. Ook buiten Nederland, lockdown of geen lockdown. Daarnaast zijn er nog honderden andere documentaires bekijken tegen een kleine vergoeding. En ook het verplaatste Docville in Leuven organiseert een mini-editie online. Vanaf 25 maart zijn er nieuwe films te bekijken op streamingplatform dalton.be.

International Documentary Film Festival Amsterdam Beeld RV
International Documentary Film Festival AmsterdamBeeld RV

Dinsdag 17 maart 2020

FILM. Films die omwille van de coronacrisis niet in de zalen raken, moeten dan maar rechtstreeks naar de huiskamer. Zo denken de stadsbioscopen van Lumière (Brugge en Antwerpen) en Cinema Zed (Leuven) er alvast over. Momenteel bieden zij recente titels aan via hun bestaande platformen lumiereseries.com (Cinema bij je thuis) en dalton.be (Zed vanuit je zetel). Onder meer Woman van Yann Arthus-Bertrand en Anastasia Mikova, The Barefoot Emperor van Peter Brosens en Jessica Woodworth, All of Us van Willem Wallyn, System Crasher van Nora Fingscheidt en vanaf woensdag About Endlessness van Roy Andersson zijn zo te zien. Meer info in dit artikel.

Via de bestaande platformen lumiereseries.com (Cinema bij je thuis) en dalton.be (Zed vanuit je zetel) kan je recente films van thuis bekijken. Beeld RV
Via de bestaande platformen lumiereseries.com (Cinema bij je thuis) en dalton.be (Zed vanuit je zetel) kan je recente films van thuis bekijken.Beeld RV

THEATER. Een video heeft nooit dezelfde magie als een live theatervoorstelling, weten ze ook bij jeugdtheater FroeFroe. Maar het zijn dan ook speciale tijden. Daarom stelt het gezelschap al zijn recente en een hele hoop oude voorstellingen integraal beschikbaar online, op Vimeo (wachtwoord ‘froefroe’) en YouTube. Noot van de makers: “Ouders, checken jullie eerst even de leeftijd op onze website?”

FroeFroe stelt al zijn recente en een hele hoop oude voorstellingen integraal beschikbaar online. Beeld RV
FroeFroe stelt al zijn recente en een hele hoop oude voorstellingen integraal beschikbaar online.Beeld RV

MUZIEK. De volgende editie van Allez, Chantez!, een laagdrempelig concept om mensen samen te laten zingen, kan om evidente redenen niet doorgaan. Maar zingen kan natuurlijk overal. Daarom roept de organisatie op om donderdag 19 maart rond 20 uur samen te zingen, elk vanuit zijn eigen woonkamer. De zangcoaches dirigeren een denkbeeldig publiek vanuit hun huiskamer en zijn te volgen op allezchantez.be/online-zangsessie. Vanaf 19 uur is het zangbundeltje te downloaden. Alors on chante!

De volgende editie van Allez, Chantez!, een laagdrempelig concept om mensen samen te laten zingen, zal van thuis gebeuren. Beeld RV
De volgende editie van Allez, Chantez!, een laagdrempelig concept om mensen samen te laten zingen, zal van thuis gebeuren.Beeld RV

OPERA. De Munt heeft de productie Macbeth Underworld van Pascal Dusapin in een regie van Thomas Jolly online gezet, voor iedereen die de live versie aan het begin van het culturele seizoen heeft gemist. Daarnaast is hun opera Les contes d’Hoffmann integraal te bekijken op het online platform van tv-zender Arte.

KUNST. En zolang reizen wordt afgeraden, zal het bezoeken van musea nog even digitaal moeten. Goed nieuws, wat dat betreft. Apple liet onlangs een cinematografische ervaring draaien in een van ’s werelds grootste kunstcollecties, die van de Hermitage in Sint-Petersburg (Rusland). De tour duurt maar liefst 5 uur, 19 minuten en 28 seconden, beslaat 45 galerijen, 588 meesterwerken en verschillende performances, en werd integraal en in één take gedraaid met een iPhone 11 Pro. Voor deze ene keer heeft u geen reisvisum nodig.

Maandag 16 maart 2020

LITERATUUR. Maart is Jeugdboekenmaand, alleen kunnen de geplande auteurslezingen niet meer plaatsvinden. Geen probleem, dachten ze bij Iedereen Leest. Dus laten ze auteurs en illustratoren voorlezen en tekenen voor de camera, zodat alle Vlaamse scholieren thuis kunnen meekijken. Zo leest bijvoorbeeld Kim Crabeels voor uit Magnus en de kakado, vanop haar eigen toilet, afgesloten met een knutseltip waarvoor geen wc-rolletje nodig is. Gewoon even zoeken naar het kanaal Jeugdboekenmaand op YouTube.

KUNST. De grote Van Eyck-tentoonstelling in het Gentse MSK is dan wel dicht, het OMG Van Eyck at De Krook-project gaat door. Op vraag van Urgent.fm palmen hedendaagse kunstenaars momenteel het gelijkvloers van Bibliotheek De Krook in, om daar hun atelierwerking voort te zetten met Van Eyck als inspiratiebron. Het project draait om interactie met de vele, dagelijkse bezoekers, wat nu niet meer mogelijk is. Toch blijven de kunstenaars doordoen, te volgen via de livestream op Facebook. Zo kon u maandag Max Dreezen live een vriend zien portretteren vanuit een lege bibliotheek. Dinsdag is Paulien Jans aan de beurt.

FILM. Het online vakmagazine Talking Shorts organiseert voortaan elke week het minikortfilmfestival My Darling Quarantine. Online, met telkens zeven korte films rond het onderwerp ‘dystopia’. Daarvoor bundelen ze onder meer de krachten met de uitgestelde festivals Short Waves in Polen en Glasgow Short Film Festival in Groot-Brittannië, en het geannuleerde festival Go Short in het Nederlandse Nijmegen. Ook Michiel Philippaerts, de kortfilmprogrammator van Film Fest Gent, is betrokken bij de selectie. In de marge zamelt het initiatief geld in voor Médecins sans Frontières en de getroffen culturele sector. Alle info op talkingshorts.com.

Het online vakmagazine Talking Short organiseert voortaan elke week het minikortfilmfestival My Darling Quarantine. Beeld RV
Het online vakmagazine Talking Short organiseert voortaan elke week het minikortfilmfestival My Darling Quarantine.Beeld RV

KUNST. En omdat de Brusselse musea vrezen vergeten te worden, roept de vzw Brussels Museums op om hun schatten online te blijven delen met #MuseumAtHome. Wie dus van thuis aan kunst wil doen, kan de virtuele rondleidingen en favoriete werken vinden onder deze hashtag.

De vzw Brussels Museums roept op om hun schatten online te blijven delen met #MuseumAtHome. Beeld RV
De vzw Brussels Museums roept op om hun schatten online te blijven delen met #MuseumAtHome.Beeld RV

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234