Maandag 20/03/2023

Cultuurtips

Culturele wereld herleeft weer: onze zes theatertips voor deze zomer

Anne Teresa De Keersmaeker. Beeld Natan Dvir / Polaris Images
Anne Teresa De Keersmaeker.Beeld Natan Dvir / Polaris Images

Theater Aan Zee gaat niet door, maar dat wil niet zeggen dat er deze zomer niets op de scène gebeurt. Van performers die spelen achter plexiglas over openluchtvoorstellingen tot een danssolo voor veertig toeschouwers: vanaf 1 juli laten theatermakers, acteurs en dansers zich weer op het podium zien.

Ewoud Ceulemans

1. Needcompany – The House of our Fathers / Mothers of Invention

In 2007 maakte Needcompany-bezielers Jan Lauwers The House of Our Fathers / Mothers of Invention, een marathonperformance in Bozar die nadien de halve wereld rondreisde.

Nu wordt die voorstelling hernomen in The Mill, het atelier van Needcompany in Molenbeek. Dik twintig dansers, acteurs, kunstenaars en muzikanten laten zich gaan met plexiglazen dozen, vitrines en tentoonstellingstafels. “De performance is elke keer anders”, vertelt Lauwers. “Het is een ode aan de samenwerking die in het theater plaatsvindt. De toeschouwers zullen daar een soort rust in vinden. Veel huizen en organisaties kiezen er nu voor om solo’s en monologen te programmeren. Maar ik denk dat we net zo veel mogelijk artiesten moeten steunen. De gesubsidieerde organisaties zullen na deze crisis wel overeind kunnen blijven, maar het zijn de freelancekunstenaars die kapot dreigen te gaan. Daarom dat we een performance maken met meer dan twintig artiesten om hen te steunen.”

The House of our Fathers / Mothers of Invention is gratis en duurt telkens acht uur. Het publiek kan doorlopend binnen – met maximaal 75 tegelijk – en buiten. “In het beste scenario,” maakt Lauwers zich sterk, “kunnen we in totaal duizend mensen bereiken.”

3 en 4 juli, The Mill, Molenbeek

2. Comp. Marius – Sit Down Comedy #1

Als de zomerse onweders uitblijven, kunt u doorheen de eerste zomermaand terecht in het Antwerpse Middelheimpark. In het openluchtmuseum aldaar viert Comp. Marius, een theatergezelschap dat de neiging heeft zich niet al te veel aan te trekken van de vier muren van een schouwburg, vanaf 1 juli een dikke maand opnieuw de edele podiumkunsten. De eerste twee weken van de zomer mag u gaan zitten voor portie komisch theater in de gedaante van de try-outreeks Sit-Down Comedy #1. De laatste twee weken van juli neemt u best een portie zonnecrème mee: dan hernemen Kris Van Trier, Herwig Ilegems, Waas Gramser en Kyoko Scholiers De Sunshine Boys.

1 - 12 juli, Middelheimmuseum, Antwerpen

3. Anne Teresa De Keersmaeker/Rosas – De Goldbergvariaties BWV 988

De première op de Wiener Festwochen ging niet door, want de Wiener Festwochen ging niet door. En ook de Belgische première in het Brugse Concertgebouw werd uitgesteld tot na de zomer. Maar wie niet tot dan kan wachten om De Goldbergvariaties BWV 988 te zien, kan deze week terecht in de Rosas Performance Space in Vorst. Daar danst choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, in avant-première, haar nieuwe solo, waarin ze andermaal haar liefde voor de muziek van Johann Sebastian Bach verklaart. Als u gaat, behoort u tot een select publiek: per avond worden, om social distancing te garanderen, slechts 40 toeschouwers toegelaten.

1 - 4 juli, Rosas Performance Space, Vorst

4. HetPaleis – De bevrijding van het edelhert

De première van deze jeugdvoorstelling van theatermakers Thomas Bellinck en Khalid Koujili El Yakoubi werd een jaar uitgesteld, door dat vervloekte coronavirus. Maar in afwachting van de voorstelling zelf, bewerkten de makers de tekst van Pieter De Buysser tot een luisterspel. Op het Theaterplein in Antwerpen kunnen toeschouwers van 9 juli tot 7 augustus met een koptelefoon luisteren naar hoe de dieren in het bos in opstand komen.

9 juli - 7 augustus, Theaterplein, Antwerpen

Tijdens de Zomer van Antwerpen brengt Jaouad Alloul zijn monoloog 'De meisje'.  Beeld Tim Coppens
Tijdens de Zomer van Antwerpen brengt Jaouad Alloul zijn monoloog 'De meisje'.Beeld Tim Coppens

5. Zomer van Antwerpen

Ook later in de zomer wordt het Antwerpse Theaterplein een openluchtschouwburg: tijdens de Zomer van Antwerpen brengt Jaouad Alloul overigens zijn monoloog De meisje, een productie van MartHa!tentatief, van 6 juli tot en met 5 augustus. En nu we toch bij de Zomer van Antwerpen zijn aanbeland: in een voormalige supermarkt in Deurne brengt theatergezelschap Laika de wonderen van de middeleeuwse alchemie weer tot leven, in het zintuiglijke en sterk gekruide Balsam, een voorstelling met proeverijen.

Is ook van de partij: de vier vrouwen van Company NOI, die in de voorstelling Donna’Re al dansend onderzoeken wat het betekent om vrouw te zijn, van 14 tot 29 augustus. Maar de absolute blikvanger is het jeugdtheater van Studio Orka, dat in Het Pentaccordeon van 28 juli tot 8 augustus in het bizarre levensverhaal van een muzikale uitvinden duikt. Verwacht op Linkeroever een muzikale én theatrale installatie.

1 juli - 30 augustus, verschillende locaties, Antwerpen

Onder anderen Mauro Pawlowski is te zien in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam.  Beeld Wouter Van Vooren
Onder anderen Mauro Pawlowski is te zien in het Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam.Beeld Wouter Van Vooren

6. De Warme Winkel – Peepshow Palace

Wie zijn theater graag iets verder van huis zoekt, kan dit jaar terecht in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam. Daar heeft het eigenzinnige gezelschap De Warme Winkel een coronaproof theater gebouwd, waar doorheen de zomer het Peepshow Palace Festival georganiseerd wordt. Onder andere de Toneelhuis-coproductie De verse tijd komt langs, net als muzikanten Spinvis en Mauro Pawlowski. Op 7 juli verklaart De Warme Winkel zelf de festiviteiten voor geopend, met Alleen Samen: een voorstelling waarin ze “de intimiteit van theater, seks en de dood op het draaitoneel smijten en met open armen jouw verlangens en verdriet ontvangen.” U weze gewaarschuwd.

7 juli – 30 augustus, De Brakke Grond, Amsterdam

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234