Zondag 11/06/2023

Film

Corona raakt bioscopen hard: ‘Er is geen beterschap in zicht’

Filmfans zitten op anderhalve meter van elkaar voor de laatste voorstelling in Studio Skoop Gent. Beeld Eric de Mildt
Filmfans zitten op anderhalve meter van elkaar voor de laatste voorstelling in Studio Skoop Gent.Beeld Eric de Mildt

Tot het einde van augustus sluit Studio Skoop in Gent de deuren. De verplichting van mondmaskers doet de bezoekcijfers al te fel teruglopen, net als in andere bioscopen. Dat ondertussen de releases van publieksfilms als Tenet op de lange baan wordt geschoven, geeft weinig hoop op beterschap.

Ewoud Ceulemans

“De opkomst is echt dramatisch. Daarom moeten we zeker tot eind augustus de deuren sluiten.” Walter Vander Cruysse, uitbater van Studio Skoop, zag sinds 11 juli de bezoekcijfers in de vijf zalen van de Gentse stadsbioscoop fel teruglopen. Op die dag werd het voor cinemabezoekers verplicht om een mondmasker te dragen, zelfs in de zaal.

Over de eerste cijfers na de heropening op 1 juli was Vander Cruysse nochtans positief. Toen werden de maatregelen beperkt tot anderhalve meter afstand tussen bezoekers en mochten er niet meer dan tweehonderd bezoekers per zaal worden toegelaten. “De eerste week waren de cijfers bemoedigend. Bij het begin van de tweede filmweek steeg de opkomst met 50 procent. Maar vanaf zaterdag, de elfde, zagen we de cijfers weer met 50 procent teruglopen en afgelopen weekend ging er nog eens 25 procent vanaf.”

Financieel oogt Studio Skoop gezond maar, zo zegt Vander Cruysse in een e-mail: “Het heeft in onze ogen geen zin om wekelijks zwaar verlies te maken en zo op termijn de financiële gezondheid van onze bioscoop in gevaar te brengen.”

Virus laait op

Een week eerder had de Federatie voor Cinema’s van België (FCB) al gewaarschuwd voor de zware impact van de mondmaskers op de bezoekcijfers. “Een bioscoop rendabel uitbaten was reeds bijzonder moeilijk onder de restricties, maar wordt met deze bijkomende maatregel effectief onmogelijk.” Alle maatregelen in acht genomen, lag het bioscoopbezoek in het weekend van 11 juli 80 procent lager dan hetzelfde weekend vorig jaar.

De FCB pleitte ervoor om de mondmaskerverplichting deels terug te draaien. “In Nederland en Frankrijk zijn mondmaskers verplicht in de inkom en aan de toiletten, maar niet in de zaal”, zegt Jan-Willem Van Eemeren van de Antwerpse stadsbioscoop Cartoon’s en Lumière. “Daar is voldoende afstand en kun je voor voldoende ventilatie zorgen.” Maar intussen zien uitbaters dat de statistieken over besmettingen met het coronavirus weer helemaal de verkeerde kant uitgaan, en wordt de hoop op een versoepeling opgeborgen. “Als je naar de gezondheidscijfers kijkt, is er geen beterschap in zicht”, motiveert Vander Cruysse de sluiting.

John David Washington in 'Tenet'.  Beeld AP
John David Washington in 'Tenet'.Beeld AP

De Filmkrant berichtte vorige week over de penibele situatie in Nederland. Ook daar zijn stadsbioscopen zwaar getroffen door de coronamaatregelen, zelfs marktleider Pathé kondigde een reorganisatie aan waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten. Op 17 juli maakte het Filmfonds bekend de bioscoopsector te hulp te schieten met 4,6 miljoen euro aan steunmaatregelen.

“Het water staat ons aan de lippen. Ook wij hopen dat onze overheid de ernst van de situatie inziet en met economische steunmaatregelen komt”, stelt Thierry Laermans van het FCB. “Bijvoorbeeld door de btw op eten en drank van 21 naar 6 procent te verlagen, of de tijdelijke werkloosheid te verlengen tot 31 december.”

Breed publiek

Intussen lijdt ook de internationale filmindustrie onder het coronavirus en dat is slecht nieuws voor België. Het aanbod in de cinema’s is immers afhankelijk van de internationale markt. “Als er een grote internationale film uitkomt, lokt dat volk naar de cinema. Maar de internationale context is niet rooskleurig”, beseft Laermans. “De Amerikaanse filmmarkt is niet open en daardoor is Hollywood behoedzamer om films uit te brengen.”

Vooral Tenet, de nieuwe film van Inception- en Dunkirk-regisseur Christopher Nolan, moest de zomer redden. Aanvankelijk zou de sciencefictionfilm met John David Washington en Robert Pattinson op 17 juli uitkomen; die datum werd verlaat naar 31 juli en vervolgens naar 12 augustus. Maar nu de cinema’s in steeds meer Amerikaanse staten weer dichtgaan en bioscopen in China (na de VS de belangrijkste filmmarkt) op een capaciteit van 30 procent draaien, haalde studio Warner Bros. de titel van zijn releaseschema. Volgens filmwebsite Indiewire zou Tenet aan de kassa 700 miljoen euro moeten ophalen om winstgevend te zijn, een onmogelijke opdracht in het huidige bioscooplandschap.

Schaarse cinemabezoekers aan het loket. Beeld Eric de Mildt
Schaarse cinemabezoekers aan het loket.Beeld Eric de Mildt

Voor een kleine bioscoop als Studio Skoop is een release van Tenet niet zo belangrijk – “Voor de arthouses is er genoeg aanbod en komen er elke week nieuwe films”, zegt Vander Cruysse – maar voor grotere zalen is de annulering slecht nieuws. “In vergelijking met de multiplexbioscopen kunnen wij voldoende nieuwe films aanbieden”, zegt Van Eemeren, “maar dat zijn echt films voor een nichepubliek. Met Tenet zouden we ook een breder publiek kunnen aanspreken. Nu is The Mirror van Andrej Tarkovski onze best bezochte film.”

Ook voor de Brusselse Cinema Palace komt het nieuws over Tenet ongelegen. “Films als Tenet, Joker en Once Upon a Time… in Hollywood, die de brug slaan tussen auteursfilms en commerciële cinema, zijn heel belangrijk voor ons”, zegt uitbater Nicolas Gilson. “Ze trekken een breed en nieuw publiek naar onze zaal, dat op die manier andere titels ontdekt. Ook bij ons is het bezoek de afgelopen week teruggelopen. Voorlopig blijven we open, maar positief zijn de cijfers niet. We hopen dat de situatie niet problematisch wordt.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234