Netflix
Controverse rond poster voor Netflix-film ‘Cuties’
De Franse film Cuties is pas in september te zien op Netflix, maar zorgt nu al voor controverse. Nadat Netflix een eerste trailer en poster van de prent online plaatste, werd een petitie gelanceerd om de film niet langer te vertonen.
Cuties vertelt het verhaal van de elfjarige Amy, een meisje uit Senegal dat op school lid wordt van het dansgroepje The Cuties. De sensuele danspasjes die ze daar leert, druisen in tegen de waarden en tradities van haar moeder met alle conflicten van dien. De film won tijdens het Sundance Film Festival dit jaar de prijs voor ‘World Cinema Dramatic Directing’.
Maar de poster en trailer die Netflix lanceerde om de film in de markt te zetten zorgt voor ophef. “Netflix seksualiseert een elfjarige voor het kijkplezier van pedofielen”, klinkt het in een petitie die na de release van de trailer werd opgestart. In minder dan 24 uur werden er al 25.000 handtekeningen verzameld. “Het maakt me ziek dat Netflix z’n globale platform gebruikt om de wetten op kinderpornografie te omzeilen door Cuties uit te zenden", schrijft de Amerikaanse Republikeinse politica Irene Armendariz-Jackson op Twitter.
Opmerkelijk is dat poster die Netflix verspreidde – met de meisjes van de dansgroep in suggestieve twerking-poses – sterk verschilt van de veel onschuldiger affiche waarmee de film bij de bioscooprelease werd gepromoot. Netflix haalde de poster ondertussen offline. “We verontschuldigen ons voor het ongepaste artwork dat we gebruikt hebben voor Mignonnes/Cuties, laat het bedrijf weten. “Dat was niet oké, en bovendien ook niet representatief voor deze Franse film die een prijs won op Sundance."
Regisseur verdedigt zich
Volgens regisseur Maimouna Doucouré heeft haar film wel degelijk bestaansrecht. “Ik zag hoe erg jonge meisjes gevolgd werden door 400.000 mensen op sociale media, en ik probeerde te begrijpen waarom”, vertelde ze aan CineEuropa. “Vandaag is het zo dat hoe sexyer en hoe meer geobjectiveerd een vrouw is, hoe meer waarde ze heeft in de ogen van sociale media. En wanneer je 11 bent, begrijp je die mechanismen niet helemaal, maar probeer je ze wel na te bootsen. Je probeert hetzelfde te doen als de rest om een gelijkaardig resultaat te krijgen. Ik denk dat het belangrijk is dat we daarover praten, dat we daar een debat over voeren."