Zondag 21/04/2019

Graduation

Charlotte Verbiest: exotisch België

Beeld Charlotte Verbiest

In de reeks Graduation 2018 toont De Morgen u elke week het talent van een pas afgestudeerde fotograaf. Vandaag: verrassend België door de lens van Charlotte Verbiest.

Mocht men u zeggen dat deze beelden werden genomen in een nationaal park van de Verenigde Staten, u zou het geloven. Net dat maakt deze ogenschijnlijk eenvoudige fotoreeks zo interessant. Want om deze pracht en praal te zien, hoeft u geen vliegtuig te nemen. Alle beelden zijn gemaakt op Belgische bodem. Met monumenten, landschappen en andere bezienswaardigheden als rode draad.

"Maar ik wou ze niet op een clichématige manier in beeld brengen", zegt Charlotte Verbiest (22) uit Leuven. "Als Belgen hebben we er té vaak een stereotiep idee over. Dus wou ik bewijzen aan de toeschouwer, maar ook aan mezelf, dat er in ons land écht mooie dingen te zien zijn. Ik heb het meest exotische uit ons land proberen te halen, door er met een andere blik naar te kijken."

Het idee kreeg de fotografe toen ze al haar studiegenoten voor hun eindwerken naar het verre buitenland zag vertrekken. "Mijn docenten waren sceptisch, zij geloofden niet dat er interessant werk uit zou komen. Ik heb dan van elke heldere, blauwe hemel – het klassieke toeristenweer dat we hier niet vaak meemaken – gebruikgemaakt om nieuwe plekken te fotograferen: van de Hoge Venen tot de Grotten van Han. En uiteindelijk was iedereen verrast door het resultaat. Ook de externe jury was positief. Vooral omdat ik pas aan het eind van mijn verdediging heb verteld waar de foto's gemaakt zijn."

Beeld Charlotte Verbiest

De fotoreeks was Verbiests bachelorproef aan het KASK in Gent. Volgend academiejaar doet ze er nog een master fotografie bij.

Vanaf 17 augustus vindt bij Yugen in Gent een tentoonstelling plaats met alle werken uit de reeks Graduation.

Bekijk hier de volledige fotoreeks van Charlotte Verbiest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.