Maandag 24/06/2019

Charles Ducal wordt dichter des vaderlands

Foto ter illustratie. Beeld THINKSTOCK

Dichter Charles Ducal gaat de komende twee jaar gedichten schrijven voor het land, minimaal zes per jaar. Hij is de eerste Belgische dichter des vaderlands. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Dat ons land een dichter des vaderlands krijgt, is omdat de juiste mensen elkaar tegenkwamen op het juiste moment, zeggen de initiatiefnemers. Een dichter des vaderlands is iemand die gedichten schrijft voor het land. Maar "land" is altijd wat complexer als het over België gaat. En daarom is onze dichter meteen ook een brug tussen de drie taalgemeenschappen. De Nederlandstalige Charles Ducal geeft na twee jaar zijn eretitel door aan een Franstalige collega. Die dan na twee jaar misschien opgevolgd wordt door een Duitstalige dichter.

Bovendien wordt elk gedicht in de drie landstalen aangeboden. Dat is geen belgicistisch statement, zegt Carl De Strycker van het Poëziecentrum, maar het gevolg van een literaire bekommernis. "We kennen zoveel Italiaanse of Engelstalige auteurs, maar de literaire rijkdom die Brussel of Wallonië te bieden hebben, is vaak onbekend. Daarnaast is het ook ons doel om goede dichters bekend te maken bij het grote publiek."

De dichter des vaderlands zal optredens en lezingen geven in de andere landsdelen en schrijft minimaal zes gedichten per jaar over thema's of gebeurtenissen die iedereen in het land aanbelangen.

Charles Ducal (Leuven, 1952) schrijft poëzie in een klassieke vorm, die direct toegankelijk is. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandstalige dichters van het moment. Ducal is ook leraar Nederlands in het Sint-Albertuscollege in Heverlee. Hij was nog niet bereikbaar voor commentaar. Op 29 januari wordt Charles Ducal officieel aangesteld.

Meer info via www.dichterdesvaderlands.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden