Donderdag 09/12/2021

VRT

Chantal Pattyn stopt als VRT-cultuurmanager

Chantal Pattyn. Beeld rv vrt
Chantal Pattyn.Beeld rv vrt

Klara-presentator Chantal Pattyn is niet langer cultuurmanager bij de VRT. Ze wil volledig focussen op Klara en haar rol als presentator van het programma Pompidou.

In maart 2016 werd Klara-presentator Chantal Pattyn aangesteld als cultuurmanager bij de openbare omroep – een nieuwe functie, die werd gecreëerd in het kader van de toen nieuwe beheersovereenkomst van de VRT. Vandaag legt Pattyn die functie neer. Ze wil zich volledig richten op haar rol als nethoofd van Klara en als presentator van het cultuurprogramma Pompidou, zo stelt ze in een statement.

“Nethoofd van Klara, presentator én cultuurmanager zijn, dat zijn vele opdrachten. Daarom wil ik kiezen en mijn volledige aandacht aan Klara geven, zeker in het kader van het digitale verhaal dat we vanaf januari gaan uitrollen, te beginnen bij het kunstprogramma Pompidou. Dat wordt een heel uitdagend traject waar ik met volle goesting in wil vliegen.”

Klara zet de laatste tijd steeds meer in op het digitale aspect, met podcasts als De zonnekoning en de VRT NU-reeksen Dagelijkse kunst en Van A tot Z. In januari moet ook Pompidou een digitale extensie krijgen. “Het is prachtig om te zien hoe snel Klara digitaal aanslaat. Onze podcasts behoren elke week tot de meest gedownloade, deze week nog waren ze nummer 1 en 3", zegt Pattyn.

Interne herschikking

Als cultuurmanager had Pattyn een belangrijke rol binnen de VRT en moest ze waken over het cultuuraanbod van de verschillende netten van de openbare omroep. Wie haar zal opvolgen als cultuurmanager is nog niet duidelijk. De VRT geeft aan dat de functie ‘intern herschikt’ wordt.

De opvolger van Pattyn zal hoe dan ook voor een grote uitdaging staan, gezien de kritiek die het cultuurbeleid van de VRT de laatste maanden te slikken kreeg. Het leesproject LangZullenWeLezen werd fel bekritiseerd door de boekensector, en ook uit politieke hoek is er onvrede over het cultuurbeleid van de openbare omroep. Dat er begin september vijf ontslagen vielen bij Klara leidde tot bezorgdheid over de manier waarop culturele verdieping, een van de kerntaken van de VRT, wordt ingevuld. Pattyn trok zich die kritiek hard aan.

“De mooie beloften die werden gemaakt toen een cultuurmanager werd aangesteld, zijn niet altijd gerealiseerd”, zegt parlementslid Bart Caron (Groen), voorzitter van de commissie Cultuur en Media in het Vlaams parlement. “Er zou erg worden ingezet op samenwerking en overleg met het culturele veld, maar dat is heel moeizaam verlopen. Bij veel spelers leeft het idee dat het meer om een top-downstructuur gaat met de VRT aan de top, dan om een echte samenwerking. Dat is geculmineerd in de vlijmscherpe kritiek op het LangZullenWeLezen-project.”

Roel Daenen van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed: “Wij waren mee vragende partij voor zo’n cultuurmanager. Voordien werden alle spelers uit de cultuursector door de VRT jaarlijks uitgenodigd op het Cultuursalon. Daar werd veel gezegd en ontstonden veel ideeën, maar achteraf gebeurde er te weinig. De volgende stap, een meer structurele samenwerking tussen de VRT en de cultuursector, is er jammer genoeg nog niet gekomen. Er is wel overleg, maar het mag beslist meer en duidelijker zijn wat de spelregels zijn.”

Toch heeft Pattyn ook haar verdiensten, vindt Daenen. “Chantal heeft op de verschillende kanalen van de VRT het idee binnengebracht dat cultuur op alle netten een plaats verdient. Dat is een van haar verdiensten. Zo staat in de beheersovereenkomst dat de VRT in een jaar tijd 365 cultuuritems aan bod moet laten komen in het journaal. Nu zijn dat er 600.”

Pattyn heeft de uitstraling om het belang van cultuur naar de buitenwereld uit te dragen, vindt Caron. “En de grondslagen van haar werk zijn zeer waardevol: er is nu meer aandacht, op alle netten, voor hoog- en laagdrempelige cultuur. De contacten met de cultuursector, daar lag het probleem. Maar zij deed die job bij wijze van spreken ook in haar vrije tijd. De cultuurmanager moet blijven bestaan, maar als de VRT meent dat ze op alle netten en kanalen een verdiepend aanbod wil, moet iemand volledig worden vrijgesteld om die functie te kunnen uitoefenen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234