Zaterdag 22/02/2020

Magritte

Ceci n’est pas une débâcle

Burgemeester Lippens.Beeld BELGAIMAGE

Het rommelt in Knokke-Heist. Zowel meerderheidspartij Gemeentebelangen als de N-VA-oppositie claimen het idee voor de herdenking van Magritte. Een politiek relletje waar burgemeester Leopold Lippens graag een schepje bovenop doet. Hij communiceerde voortijdig de details, terwijl er nog niets beslist is.

Op 15 augustus is het 50 jaar geleden dat René Magritte overleed. Hoewel de Belgische surrealistische kunstenaar niet in Knokke-Heist is geboren, noch gestorven, wil de gemeente graag uitpakken met een grootse herdenking. In 1953 schilderde Magritte immers de levensgrote wandschilderingen Het betoverde rijk in het Casino van Knokke. In het kader van de festiviteiten zal die zaal publiek toegankelijk zijn.

De plannen werden deze week bekendgemaakt, en zetten kwaad bloed bij gemeenteraadslid Cathy Coudyser van N-VA. Zij diende eind vorige week een schriftelijke vraag in of de gemeente van plan was iets rond het Magritte-jaar te doen. Normaal zou het onderwerp worden behandeld op de gemeenteraad van donderdagavond, maar het gemeentebestuur wachtte niet tot die zitting om een persbericht uit te sturen.

Cathy Coudyser.Beeld Benny Proot

“Het is niet de eerste keer dat de surrealistische werkelijkheid me inhaalt”, zei Coudyser tijdens de zitting donderdagavond. “Wat was er eerst: mijn vraag of de plannen? Er is geen enkel officieel verslag daarover.” Maar volgens burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) wordt er al maanden getimmerd aan het programma rond Magritte. Zo komt er een virtual reality-ervaring in een grote bolhoed op het strand, een najaarstentoonstelling in het cultureel centrum en een familiezoektocht.

Niets op papier

“Ik had er nog niets over gehoord”, zegt Coudyser. “Als gemeenteraadslid, noch als lid van de raden van bestuur van Cultuur en Toerisme. De burgemeester heeft er nooit iets over gezegd, maar vindt het blijkbaar nodig om er nu plots wél over te communiceren. Dat is het probleem in Knokke-Heist. Het klopt niet dat ik als vragensteller het antwoord in de krant moet lezen. Dat getuigt van weinig respect voor de gemeenteraad en voor de democratie.”

Daarnaast blijft Coudyser met veel vragen zitten, zoals hoeveel middelen er worden uitgetrokken en wat de contracten precies inhouden. Maar op die vragen kan de gemeente nog geen antwoord geven, omdat er simpelweg niets op papier staat.

De gesprekken met de ontwikkelaar van de virtual reality-ervaring lopen nog. Ook hoe de expo en de familiezoektocht er zullen uitzien, is nog niet beslist. De gemeente is daarvoor in onderhandeling met WPG, de uitgeverij die reproductierechten van de kunstenaar beheert. Daar wil niemand op de plannen vooruitlopen zolang ze niet 100 procent concreet zijn.

'Je m'en fou de la politique'

Ook Lippens bevestigt dat er de aangekondigde plannen lang niet definitief zijn. “Er is nog geen enkel contract getekend, er is alleen de intentie om hiermee door te gaan”, zegt hij. “Ik had ook liever alles in één keer bekendgemaakt wanneer het ook helemaal rond was, maar ik ben gepasseerd door deze interpellatie van mevrouw Coudyser.”

Daarmee bevestigt de burgemeester dat hij het persbericht over de mogelijke activiteiten rond Magritte bewust veel te voorbarig heeft uitgestuurd. “Ik word niet graag misbruikt voor politieke spelletjes", zegt Lippens. “Je m'en fou de la politique, daarom ben ik ook geen lid van een politieke partij. De oppositie wilde laten uitschijnen dat zij iets wilden doen rond het Magritte-jaar, wetende dat wij er al mee bezig waren. Ze probeerden zo de indruk te scheppen de redders van het vaderland te zijn. Ik lach daarmee. Dat is populisme, punt.”

Magritte-expositie in het Centre Pompidou in Parijs.Beeld AFP

Coudyser is niet blij dat de raden van bestuur van Cultuur en Toerisme geen inspraak hebben gekregen, maar juicht de intentie wel toe. “Dit kan het toerisme alleen maar ten goede komen.” Dat de surrealist wereldwijd interesse wekt, bewees de vier maanden lopende Magritte-expositie in het Centre Pompidou in Parijs. Die klokte deze week af op 597.390 bezoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234