Zondag 15/12/2019

Musea

Brusselse museumstrijd ontaardt: directeur Draguet dient strafklacht in tegen Sleurs

Michel Draguet en Elke Sleurs gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Beeld Photo News

De vete tussen Michel Draguet, directeur van de Brusselse Musea voor Schone Kunsten, en staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) bereikt een nieuw dieptepunt met een strafklacht van die eerste tegen Sleurs.

Een directeur die zijn bevoegde staatssecretaris beschuldigt van intimidatie en samenspanning. Vaak gebeurt het niet, maar het is wel de reden waarom Michel Draguet een strafklacht indient tegen staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) en René Delcourt, de voorzitter van de FOD Wetenschapsbeleid. Sleurs werkt hem tegen, vindt Draguet, onder andere door het niet benoemen van twee directeurs. Bovendien heeft ze ook geen interesse in wat zijn musea doen. Zo zou Sleurs nog naar geen enkele expo-opening gekomen zijn. Een door Sleurs bestelde audit over Draguets beleid was er ook te veel aan. Die audit - steeds goed als je iemand opzij wil schuiven - was heel negatief voor het beleid van Draguet, waarop Sleurs meteen verkondigde "de pijnpunten niet blauwblauw te kunnen laten." Draguet wou gisteren geen commentaar meer geven nadat L'Echo het nieuws had uitgebracht.

Op het kabinet-Sleurs is men not amused met de klacht. De twee hebben al sinds haar aantreden eind 2014 een barslechte relatie, een strafklacht indienen is nog van een andere orde. De beschuldigingen slaan ook nergens op, voert Sleurs aan. Dat ze nog geen expo bezocht, is omdat er nooit een officiële uitnodiging kwam van Draguet. De audit kwam er op vraag van de inspectie Financiën, die fouten had vastgesteld. En ten slotte wil ze nu geen nieuwe directeurs benoemen omdat er een hervorming van de federale wetenschappelijke instellingen op de agenda staat.

Staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA). Beeld Photo News

Visionair

Met de strafklacht bereikt de al jaren aanslepende Brusselse museumstrijd een nieuw dieptepunt waarbij een kluwen aan persoonlijke vetes en politieke spelletjes een goed cultuurbeleid in de weg staan. Draguet, die met een PS-stempel in 2005 aan het hoofd van de Musea voor Schone Kunsten kwam te staan, is daarbij al langer geen onbesproken figuur. Een visionair, zeggen zijn verdedigers die vooral in Franstalig België te vinden zijn, die met onder meer het Magritte Museum een goed lopend museum lanceerde. Ook de andere musea onder zijn bevoegdheid kunnen prima cijfers voorleggen.

Zijn tegenstanders halen klachten aan over zijn harde personeelsbeleid en hekelen foute beslissingen, met als hoogtepunt de nefaste renovatie tijdens de expo over Rogier van der Weyden. De expo moest al na enkele weken de deuren sluiten, waardoor jarenlang werk teniet werd gedaan. "Een doodsteek voor de reputatie van het museum."

Au fond luidt de kritiek dat Draguet alleen in termen van toeristische hotspots denkt en zijn museumbeleid daar op afstemt. Zie het Magritte Museum, een publiek-private samenwerking met het Franse GDF Suez, maar ook zijn Fin-de-Siècle Museum. Om dat laatste museum onderdak te bieden, sloot hij in 2011 eigenhandig het Museum voor Moderne Kunst, waardoor die prima collectie al jarenlang niet te bezichtigen is.

Sleurs en Draguet vochten over die collectie al enkele robbertjes uit. De meest logische oplossing was wellicht om die onder te brengen in het nieuwe museum in voormalige Citroën-garage, maar dat wou Sleurs niet. "Een garage is geen museum." En vooral: een federale collectie afstaan aan een museum van het Brusselse Gewest? Jamais. Dus zocht Sleurs een andere oplossing: de leegstaande gebouwen aan het Museumplein moeten gerenoveerd worden. Ondanks eerdere beloftes is er nog steeds geen timing over die renovatiewerken.

De houding van Sleurs in dit dossier is koren op de molen van haar tegenstanders die al langer een communautaire agenda in haar beleid zien. "De N-VA wil de federale wetenschappelijke instellingen ontmantelen", vrezen zij. Die zullen verzelfstandigd worden, maar bij de instellingen leeft er de vrees dat dit de voorbode is van een opsplitsing.

Dat er ook geen werk wordt gemaakt van de renovatie van de gebouwen, ondanks beweringen van Sleurs dat er geen lekkende daken meer zouden zijn, bevestigt hun vermoeden dat er weinig appetijt is om de instellingen in ere te herstellen. Maar op het kabinet-Sleurs ontkent men dat ze de instellingen willen ontmantelen. "We willen die net omvormen tot een moderne organisatie met meer slagkracht." Maar als het van Sleurs afhangt zal dat in ieder geval zonder Draguet gebeuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234