Vrijdag 24/03/2023

EXPO TOP 10

Brusselse hiphop of sympathieke oplichters: 10 expo's die u niet mag missen

David Claerbout, The Algiers' Sections of a Happy Moment. Te zien in de expo The Still Point of the Turning World.  Beeld VG Bild-Kunst, Bonn, 2017, courtesy de kunstenaar en galeries Esther Schipper, Berlijn en Sean Kelly, New York
David Claerbout, The Algiers' Sections of a Happy Moment. Te zien in de expo The Still Point of the Turning World.Beeld VG Bild-Kunst, Bonn, 2017, courtesy de kunstenaar en galeries Esther Schipper, Berlijn en Sean Kelly, New York

U loopt constant verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek: De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

Lotte Beckers

1. The Still Point of the Turning World.

In het Fotomuseum laat kunstenaar David Claerbout een seconde minutenlang standhouden. Deze expo gaat over het snijpunt tussen film en foto en de tijd die verstrijkt, of net niet. Een fijne tentoonstelling met een bijzondere bijrol voor de poëzie van alledag.

Lees hier ons verslag over The Still Point of the Turning World.

Tot 8/10 in FOMU, Antwerpen. fomu.be

David Claerbout, The Algiers' Sections of a Happy Moment, 2008. Beeld VG Bild-Kunst, Bonn, 2017, courtesy de kunstenaar en galeries Esther Schipper, Berlijn en Sean Kelly, New York
David Claerbout, The Algiers' Sections of a Happy Moment, 2008.Beeld VG Bild-Kunst, Bonn, 2017, courtesy de kunstenaar en galeries Esther Schipper, Berlijn en Sean Kelly, New York

2. YO. Brussels Hip-Hop Generations

Wat hebben een drummachines, een salopette, Benny B, een docu van RTL over grafitti en Starflam met elkaar gemeen? Ze vertellen samen het verhaal van de Brusselse hiphop, van de pioniersdagen tot nu. Oh yeah.

Lees hier over ons bezoek aan YO. Brussels Hip-Hop Generations met Lefto.

Tot 17/9 in Bozar, Brussel. bozar.be

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

3. Save/Change the City - Unbuilt Brussels #01

Wist u dat de Brusselse Noordwijk ooit een levendige, volkse buurt was zoals de Marollen? Tot ze daar een zakendistrict gingen bouwen. En wist u dat het Zuidstation niet altijd een in gele baksteen opgetrokken bunker was? Ooit stond er een groots neoklassiek stationsgebouw, dat na de oorlog onbarmhartig werd gesloopt. Een nieuwe expo toont hoe de hoofdstad haar erfgoed verkwanselde, alle acties en affiches ten spijt. En het laat zien hoe Brussel er had kunnen uitzien.

Lees hier ons verslag over Save/Change the City - Unbuilt Brussels #01.

Tot 24/9 in CIVA, Brussel. civa.brussels

4. Art Is Comic

Kunst die zich verhoudt tot de socio-politieke realiteit hoeft niet altijd zwaarbeladen te zijn. Met de expo Art Is Comic toont het MIMA dat lichtvoetige kunstwerken in een museum even goed gedijen als op straat of op Instagram. Figuratieve kunst voor een breed publiek.

Lees hier ons verslag over Art Is Comic.

Tot 31/12 in MIMA, Brussel. mimamuseum.eu

null Beeld Thomas Legrève
Beeld Thomas Legrève

5. Michael E. Smith

Micheal E. Smith komt uit Detroit. Dat verklaart misschien de fascinatie van deze kunstenaar in onze geglobaliseerde consumptiemaatschappij. Tegelijk staat zijn stad ook voor tegencultuur als hiphop, grafitti en jazz. Al die invloeden neemt Smith mee in zijn werk. Spaarzame sculpturen en video's die sterk resoneren met het museum zelf. Zijn geliefkoosde materiaal: kadavers, afval en door de mens geproduceerde voorwerpen die hij uit hun context rukt.

Tot 1/10 in S.M.A.K., Gent. smak.be

6. Panorama. A History of Modern Design in Belgium

Belgisch design is meer dan art nouveau, zo bewijst deze tentoonstelling van het Brussels Design Museum. Van avant-garde tijdens het interbellum over de experimenten van La Cambre tot modernistische pareltjes: hier wordt de pioniersrol van België in de kijker gezet, maar ook de manier waarop design handig werd ingezet, bijvoorbeeld als economisch glijmiddel.

Tot 7/1 in ADAM, Brussel. adamuseum.be

Koffie en theeset van Delheid Frères Beeld KMKG-MRAH
Koffie en theeset van Delheid FrèresBeeld KMKG-MRAH

7. Fabulous Failures

Omdat perfectie dodelijk saai is, wijdt de Brusselse Botanique een hele expo aan 'mislukte' kunst. Nooit gedacht dat beschimmelde fotofilms zo mooi konden zijn. Een geestige maar ook confronterende expo over onze dwingende hang naar perfectie.

Lees hier ons verslag over Fabulous Failures.

Tot 20/8 in Botanique, Brussel. botanique.be

null Beeld RV ®Ruth van Beek
Beeld RV ®Ruth van Beek

8. Kunst om het lijf

"Kunst is niets anders dan een soort van toegepaste fysiologie", zei Nietzsche, en dus vroeg curator Roxane Baeyens aan een hoop kunstenaars hoe zij met het lichaam omgaan in de kunst. Leyla Aydoslu toont constructies uit gevonden materialen die omschreven worden als lichamelijke sculpturen, bij de werken van Almudena Lobera wordt het lichaam van de toeschouwer zelf het kunstwerk.

Tot 17/9 in EMERGENT, Veurne. emergent.be

Exploring hand van Almudena Lobera Beeld Almudena Lobera
Exploring hand van Almudena LoberaBeeld Almudena Lobera

9. Sprung a Leak

Twee menselijke robots, een robothondje en een fontein: daarmee schrijft Cécile B. Evans een geautomatiseerd theaterstuk. De Belgisch - Amerikaanse kunstenares staat veelal stil bij de impact van technologie op ons leven. In Sprung a Leak vertelt ze over datalekken, aanslagen en politieke schandalen. Een bijzondere performance over het spanningsveld tussen het uitvallen van technologie en menselijke emotie.

Tot 19/11 in Museum M, Leuven. mleuven.be

null Beeld Thomas Legrève
Beeld Thomas Legrève

10. Tricksters

Patrick Haemers, VDB, oplichtster Daisy Ragole en Reynaert De Vos: we wéten dat ze voor geen haar te vertrouwen zijn, en toch voelen we een vreemde bewondering voor dit soort figuren. De expo Tricksters gaat op zoek naar ambigue outlaws en oplichters, dubieuze mens-dierrelaties en de kick van een Tricksterbestaan.

Tot 6/8 in WARP, Sint-Niklaas. warp-art.be

Chaos Reigns van Tom Liekens Beeld Tom Liekens
Chaos Reigns van Tom LiekensBeeld Tom Liekens

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234