Zondag 24/10/2021

Brussel

Brussel koopt Citroëngebouw voor 20,5 miljoen euro

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

Op het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort is donderdag de aankoopakte ondertekend van het Citroëngebouw, waar het gewest onder meer een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst plant. Het akkoord tussen het Brussels gewest en PSA voorziet naast de aankoop van de Citroënsite aan het IJzerplein een erfpachtovereenkomst, waardoor de Franse autobouwer PSA de commerciële activiteiten voor haar drie merken - Citroën, Peugeot en DS - kan vestigen op een deel van het TACT-terrein.

Met de transactie is een bedrag van 20,5 miljoen euro gemoeid, zo luidde het na enig aandringen van de pers. "Met onze keuze om een dergelijk museum te vestigen in het Kanaalgebied, willen we een hefboomeffect teweegbrengen om deze zone een nieuwe dynamiek te bezorgen en beogen we de banden tussen beide oevers van het kanaal opnieuw aan te halen", zei Rudi Vervoort.

De Citroënsite beslaat 45.000 m². Daarvan zal 15 tot 18.000 m² gereserveerd worden voor het museum. Op de rest van het terrein wordt een nieuw vastgoedproject opgestart om er eventueel nieuwe woningen te bouwen. De aankoop gebeurt via de Maatschappij voor de Verwerving van Vastgoed (MVV), dat een programmeringsopdracht heeft uitgeschreven voor de herstructurering van het huizenblok aan het IJzerplein. De studie moet afgerond zijn tegen april 2016. De Brusselse minister-president hoopt dat het museum in 2018-2019 de deuren zal kunnen openen.

Wat het museum betreft, blijft voor Rudi Vervoort de deur open voor de federale regering. De bevoegde staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) had eerder al laten verstaan dat het Brusselse gewest niet zou kunnen rekenen op de federale collectie voor het museum voor moderne en hedendaagse kunst. "Mijn deur blijft open staan, maar we hebben voldoende om het museum te vullen", zei de Brusselse regeringsleider, die nog meegaf "dat sommigen er blijkbaar moeite mee hebben om Brussel als volwaardig gewest te zien".

Vervoort wees er nog dat de Brusselse regering op het seminarie in Oostende in mei 2013 twee grote projecten lanceerde: dat van een nationaal stadion op Parking C van de Heizel, en dat van een museum voor moderne en hedendaagse kunst aan de Kanaalzone, meer bepaald in het imposante Citroëngebouw. Na het akkoord tussen Anderlecht, Ghelamco en de stad Brussel afgelopen nacht over het stadion, werd donderdagnamiddag de aankoopakte van het Citroëngebouw ondertekend bij de notaris. Op het kabinet van Vervoort overhandigde Marine Domergue van PSA France de sleutels van het gebouw.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234