Dinsdag 31/01/2023

Filmnieuws

Brugse Cinema Lumière gelooft in stadsbioscoop en breidt uit

Archiefbeeld: Bioscoop Cinestar, gelegen in het Go Planet Parc, een Sport- en Entertainmentcentrum in Enschede. Beeld ANP
Archiefbeeld: Bioscoop Cinestar, gelegen in het Go Planet Parc, een Sport- en Entertainmentcentrum in Enschede.Beeld ANP

De Brugse Cinema Lumière krijgt een vierde zaal. Dat is goed nieuws voor de filmliefhebbers, maar ook het bewijs dat het fenomeen van de stadsbioscoop in de lift zit. "Er moeten meer schermen komen", zegt zaakvoerder Jan Declercq. "Er is een manifest gebrek aan infrastructuur". En hij wijst naar Nederland als voorbeeldland.

Jan Temmerman

Het kan verkeren. Exact een jaar geleden dreigde Cinema Lumière de handdoek in de ring te werpen als enige Brugse stadsbioscoop, gevestigd in het cultuurhuis De Republiek, op een steenworp van de Halletoren. Oorzaak was een juridisch dispuut met horeca-uitbater Koyot, die in hetzelfde gebouw een café runde. Toen de rechtbank in Brugge in maart vorig jaar besliste dat de handelshuur verlengd moest worden, was die uitspraak voor Cinema Lumière een brug te ver.

"Het is of de café-uitbaters of wij in dit gebouw", zei Jan Declercq toen. "Door de uitspraak van de rechtbank zijn wij het die moeten vertrekken". Zover is het uiteindelijk niet gekomen, want intussen is de juridische procedure afgerond en mag De Korrelatie, de vzw die het hele cultuurhuis De Republiek beheert, voortaan zelf voor de uitbating van het café zorgen. Maandag jl. heeft café De Republiek de deuren opnieuw geopend.

Belangrijker is echter dat het einde van de juridische perikelen betekent dat De Korrelatie nu eindelijk een doorstart kan maken met het ambitieuze en reeds jaren geplande renovatie- en architectuurproject voor het cultuurhuis De Republiek. Het is binnen dit project dat Cinema Lumière een vierde bioscoopzaaltje wil installeren. En ook zelf financieren.

Filmproducent en distributeur

Lumière is niet alleen actief als bioscoopexploitant en filmproducent, maar ook op het vlak van filmdistributie. Zowel in België als in Nederland. Een distributeur heeft bioscoopschermen nodig voor zijn films en wat dat betreft, gelooft zaakvoerder Jan Declercq rotsvast in de toekomst van de zogenaamde stadsbioscopen. Die hanteren een andere cultuur van filmkijken, programmeren niet alleen maar puur commerciële films en liggen doorgaans meer ingebed in het (culturele) stadsweefsel, in tegenstelling tot de grote multiplexen, die zich liever aan de rand van de centrumsteden vestigen en vooral een aanbod van mainstreamfilms hanteren.

Archiefbeeld: Bioscoop Lumière in Brugge, 2003. Beeld LUKAS
Archiefbeeld: Bioscoop Lumière in Brugge, 2003.Beeld LUKAS

Stadsbioscopen werden vroeger wel eens 'arthouses' genoemd, maar dat woord klinkt volgens Declercq een beetje te elitair. In Nederland gebruikt men sinds jaar en dag trouwens liever de term filmhuizen. Het geloof in de leefbaarheid van stadsbioscopen bleek vorig jaar reeds toen Lumière de failliet gegane Cartoon's in Antwerpen overnam. Maar er is meer.

Nieuwe stadsbioscopen

Lumière onderzoekt momenteel de mogelijkheden om ook in andere steden, in samenwerking met de lokale besturen, stadsbioscopen op poten te zetten. Volgens Jan Declercq is er een gebrek aan schermen in bij voorbeeld Antwerpen, Hasselt, Leuven en Mechelen. Het lijstje is niet exhaustief en Lumière wil niet op al die locaties zelf aan de slag gaan, maar die steden worden vermeld omdat daar sprake zou zijn van "een manifest gebrek aan bioscoopinfrastructuur."

Omdat de groep Lumière als filmdistributeur zowel in België als in Nederland actief is, merkt men duidelijk dat meer schermen voor meer toeschouwers zorgen. In Nederland heeft de bioscoopsector het netwerk van filmhuizen niet alleen in stand gehouden, maar ook vernieuwd en zelfs uitgebreid. Resultaat: bij onze Noorderburen is het bioscoopbezoek aan de filmhuizen vorig jaar toegenomen met 3 procent, van 2.355.000 bezoekers in 2013 tot 2.428.060 bezoeken in 2014. Ook in Wallonië gaat het met het fenomeen stadsbioscoop in stijgende lijn, want in Charleroi en Namen staan eveneens dergelijke projecten op stapel.

Stadsbioscoop Cartoons in Antwerpen. Beeld Klaas De Scheirder
Stadsbioscoop Cartoons in Antwerpen.Beeld Klaas De Scheirder

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234