Film
Britse acteurs krijgen advies voor intieme scènes: ‘Het is oké om neen te zeggen’
De feministische Time’s up-campagne zet haar strijd tegen seksueel wangedrag in de filmindustrie voort met een nieuwe handleiding. Daarin adviseert ze acteurs om hun grenzen aan te geven vóór een naakt- of seksscène.
Time’s up publiceerde onlangs haar ‘Guide to Working in Entertainment’, na consultatie bij onder meer de mediavakbond Bectu en het Britse Filminstituut Bafta. In de richtlijnen worden de rechten van acteurs uiteengezet en uitgestippeld hoe een incident van seksuele intimidatie of misbruik concreet te melden. Het voornaamste advies? Geef je grenzen aan voor het draaien van intieme scènes.
De campagne pleit ervoor om op voorhand een “naaktbeding” te ondertekenen dat uitdrukkelijk beschrijft waar de spelers al dan niet mee instemmen. “Het is oké om nee te zeggen, om er iets aan te kaarten en ongemakkelijke situaties de rug te keren”, tekenen de schrijvers aan. “Geen rol, job of relatie is het waard je fysieke of emotionele veiligheid in gevaar te brengen”.
Intimiteitscoach
Tegenwoordig maken veel producties gebruik van een intimiteitscoach om erover te waken dat elke acteur zich ten allen tijde comfortabel voelt tijdens een seksscène. In de filmindustrie gaan meer en meer stemmen op om daar standaardpraktijk van te maken. Ook Time’s up vindt zulke coaches raadzaam. “Zij spelen een essentiële rol in het veilig houden van de set”, klinkt het.
Dame Heather Rabbatts, voorzitter van de Britse tak van Time’s up, zegt dat het voor mensen in de filmindustrie “verwarrend kan zijn om hun rechten uit te pluizen”. De richtlijnen zijn naar eigen zeggen geformuleerd om mensen te helpen die “in situaties zitten die in het beste geval ongemakkelijk zijn, en in het slechtste ronduit gevaarlijk”.
“Iedereen verdient om zich veilig te voelen op de werkvloer en [deze richtlijnen] zijn een enorme stap in die richting”, vertelde Britse actrice Ruth Wilson, hoofdrolspeelster in His Dark Materials. Ook Bond-actrice Naomie Harris zette haar schouders onder de demarche. Volgens haar zouden de richtlijnen “mensen wapenen met de middelen en informatie die nodig zijn om de beste weg vooruit te bepalen”.
#Metoo
Time’s up werd in 2018 gelanceerd toen de Weinstein-affaire – in de nasleep daarvan – #MeToo losbarstte. Meer dan 300 Hollywood-actrices, producenten, regisseurs andere professionals ondertekenden een open brief waarmee de strijd tegen seksueel misbruik en scheefgetrokken genderverhoudingen in de entertainmentindustrie werd geopend. De kern van het project: een hulpfonds om slachtoffers van seksueel misbruik financieel te steunen, rechtszaken aan te spannen en druk te zetten op wetgevers.
Dat er nog werk aan de winkel is, bleek onder meer bij Keira Knightley begin dit jaar. De actrice kondigde aan dat ze niet meer uit de kleren wil gaan in films met een mannelijke regisseur. De Pride and Prejudice-ster voelde zich ongemakkelijk in haar pogingen om “de mannelijke blik te vertolken” en wilde “liever niet naakt voor een groep mannen staan”.
Ook Emilia Clarke, Daenerys in de HBO-reeks Game of Thrones, gaf al aan dat ze het moeilijk had met naaktscènes in het begin van haar carrière, maar dat ze nu “veel slimmer omgaat met waar ik me goed bij voel”.