Donderdag 08/06/2023

Recensie

Bosch brengt papieren detective tot leven

Titus Welliver. Beeld Amazon
Titus Welliver.Beeld Amazon

Een boekenpersonage op het scherm tot leven brengen is altijd een gok. In het geval van Bosch pakt die goed uit.

Rolf Bos

Altijd ietwat vervreemdend: kijken naar een acteur die de hoofdpersoon speelt uit je favoriete boekenserie. Grote kans dat het karakter dat de film of serie je voorspiegelt niet overeenkomt met het personage dat je als lezer voor ogen had. Schrijnend voorbeeld is de rol van Jack Reacher, die nu in twee films wordt gespeeld door Tom Cruise. Na meer dan twintig boeken van Lee Child heb je een bepaald beeld gekregen van rouwdouwer Reacher, en daar past Cruise - al is het alleen maar vanwege zijn geringe lengte - niet bij. Met enige huiver begonnen we onlangs dan ook aan het eerste seizoen van de Amerikaanse serie Bosch, gebaseerd op de boeken van Michael Connelly. 'Bosch' is Harry - voluit: Hieronymus - Bosch, een eigengereide rechercheur in Los Angeles. Uitstekende reeks, waarin in een kwarteeuw al een kleine twintig stuks zijn verschenen.

Jazz

In de eerste aflevering van Bosch (spreek uit 'Bosh') zien we meteen dat het goed zit. Acteur Titus Welliver zet een fijne Harry Bosch neer. Vanuit zijn glazen huis, dat hoog boven een canyon is gebouwd, overziet hij de stad der engelen als een hedendaagse Philip Marlowe. Alles klopt meteen, de soundtrack (veel jazz, Bosch is een groot liefhebber), de leader met de muziek van Caught a Ghost met de song 'Can't Let Go'. Het eerste seizoen is losjes gebaseerd op City of Bones, Echo Park en The Concrete Blonde. Flashback: Bosch is een tijdje op non-actief gezet omdat hij een crimineel neerschoot van wie niet helemaal duidelijk is of hij wel gewapend was. Als Bosch op het bureau terugkeert, moet iedereen weer aan hem wennen. Hij werpt zich op een oude zaak: in een park is het geraamte gevonden van een jongetje. Bij leven en welzijn is het jochie - zo tonen zijn botten - flink mishandeld. Dat is een reden voor Harry Bosch, die zelf een grauw verleden in weeshuizen met zich meesleept, flink vaart achter de zaak te zetten.

Volgen tien afleveringen waarin de kijker ook veel over Bosch te weten komt (moeder was een prostituee en is vermoord; zijn ex woont met hun dochter Maddie in Las Vegas). De scenario's komen van niet de minste schrijvers: Michael Connelly zelf, maar ook Eric Overmyer (Treme, The Wire) en George Pelecanos droegen hun steentje bij. Seizoen twee is ook al beschikbaar, seizoen drie komt er dit voorjaar aan en de vierde reeks is in de maak. Allemaal handenwrijvende vooruitzichten, des te meer omdat ook de nieuwe Bosch in boekvorm nog ligt te wachten: The Wrong Side of Goodbye.

Bosch: Gebaseerd op de boeken van Michael Connelly, scenario's van de schrijver zelf en van Eric Overmyer, George Pelecanos en Diane Frolov (The Sopranos). Te zien op Amazon

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234