FilmBorat Subsequent Moviefilm
Borat heeft één duidelijke boodschap: wantrouw Trump en zijn omgeving
Veertien jaar nadat Borat een reis door the US and A maakte, is Sacha Baron Cohen terug met zijn alter ego. Dat de nieuwe Borat vlak voor de presidentsverkiezingen komt, is geen toeval. Rudy Giuliani, de advocaat van Trump, mag het allemaal uitleggen.
Je ziet Rudy Giuliani, op bed zittend in een hotelkamer, na een interview voor een conservatief nieuwsprogramma met een fictieve tv-journaliste – de dochter van Borat. Nadat zij hem hielp zijn microfoon af te doen en daarvoor aan zijn hemd frunnikte, gaat Giuliani achterover liggen. Om zijn hemd weer goed te stoppen, of om aan zijn geslachtsdelen te komen? De scène – slim gemonteerd – lijkt dat laatste te suggereren. Tot ze plots stopt als Borat Sagdiyev de kamer binnenvalt, met niet meer dan een slip en beha aan, en zich aan Giuliani aanbiedt om zijn dochter te beschermen. “She fifteen. She too old for you. Take me instead. Take my anus.” De 76-jarige Giuliani, duidelijk in de war, verlaat onmiddellijk de kamer.
“Compleet gefabriceerd”, reageerde Giuliani op Twitter op de scène uit Borat Subsequent Moviefilm. “Ik stopte mijn hemd weer goed na het afnemen van het opnamemateriaal. Voor, tijdens of na het interview was mijn gedrag nooit ongepast. Als Sacha Baron Cohen anders suggereert, is hij een ijskoude leugenaar.” Begin juli, na de opnames, had Giuliani al de politie van New York gebeld en met The New York Post gesproken over het absurde tafereel. Pas toen hij al vertrokken was, had hij door dat hij in de val gelokt was door Sacha Baron Cohen. “Ik dacht aan alle mensen die hij eerder voor de gek hield en ik voelde me goed omdat het bij mij niet gelukt is.”
Of de kijkers daar zo over denken, valt af te wachten. Je vraagt je vooral af wat er zou gebeurd zijn als Borat de hotelkamer niet was binnengestormd. Giuliani, die zich de afstandsregels niet aantrok, was gul met complimenten, had Borats fictieve dochter al om adres en telefoon gevraagd en gaf haar ook wat vriendelijke tikjes op de onderrug. Bovendien is de sfeer tegen dan ook al lang gezet: de anderhalf uur durende film – die gemengde recensies krijgt – laat zich zien als een film met een duidelijke onderliggende boodschap: wantrouw Trump en zijn omgeving.
Pamela Anderson
Dat is alvast het grootste verschil met de eerste Borat-film uit 2006. Toen was George W. Bush president, maar Sacha Baron Cohen bleef met zijn alter ego liefst ver van politiek. Toen trok hij door the US and A met één missie: Pamela Anderson ontmoeten. Nu is de inhoud veel meer politiek, met flink wat aandacht voor complottheorieën en corona. Ook het doel van de reis maakt veel duidelijk: Borat moet een relatiegeschenk – zijn dochter dus – overhandigen aan vicepresident Mike Pence, ook wel de vice pussy grabber genoemd. En cours de route zijn ‘McDonald Trump’, Melania en co. de favoriete schietschijven van Sacha Baron Cohens satire.
De Britse acteur, die als Ali G Trump al eens te grazen nam, maakte in aanloop naar de release van Borat ook geen geheim van zijn bedoelingen. Hij wou Borat Subsequent Moviefilm per se voor de presidentsverkiezingen wereldwijd laten verschijnen. Toen hij deze eis op tafel legde tijdens de onderhandelingen met geïnteresseerde streamingplatformen, reageerden enkele bezorgd, verklaarde hij aan The New York Times. Maar hij wou niet toegeven omdat “we wilden dat dit voor vrouwen een reminder zou zijn op wie ze stemmen – of op wie ze niet stemmen. Als je een vrouw bent en je stemt niet tegen deze man, besef dan wat je doet voor je geslacht.”
Sacha Baron Cohen schaart zich daarmee in een rijtje films, series en documentaires die vlak voor de verkiezingen uitkomen. Enkele documentaires tackelen het beleid van Trump, terwijl de minireeks The Comey Rule een al even weinig fraai beeld van Trump schetst. En er was een theaterreünie van de sublieme politieke fictiereeks The West Wing, om steun te vragen voor When We All Vote, een non-profitvereniging die door onder anderen Michelle Obama werd opgericht. Trump werd er nooit bij naam genoemd, maar volgens The Chicago Tribune was ook daar de boodschap duidelijk: “Het punt dat ze maken is niet om te gaan stemmen, maar om Trump weg te stemmen.”
Racisme en misogynie
Dat Borat deze keer een meer politieke boodschap heeft, heeft wellicht ook te maken met het compleet andere tijdsgewricht. Bij de eerste Borat-film kon hij als domme Kazachse journalist moeiteloos racistische, misogyne of antisemitische uitspraken ontlokken bij de Amerikanen. Confronterend en revelerend. Ondertussen schaamt Jan met de pet zich er al lang niet meer voor om zulke uitspraken te doen. Met politici en presidenten die het vuur aanstoken, hoeft dat ook niet langer.
“Als de president een openlijk racist is, een openlijke fascist, laat dat de rest van de samenleving toe om hun manier van spreken te veranderen”, zei Sacha Baron Cohen in hetzelfde New York Times-interview. “Mijn doel was niet om racisme of antisemitisme bloot te leggen. Het doel is om mensen te laten lachen, maar we tonen ook het gevaarlijke afglijden naar autoritarisme.” Hij vraagt zich zelfs af of de Verenigde Staten, als Trump president blijft, “slechts een democratie in naam zouden zijn, vergelijkbaar met een Turkse of een Russische democratie”.
Voor de slechte verstaander geeft Borat op het einde van de film alsnog de duidelijke boodschap. “Now vote. Or you will be execute.”
Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan is vanaf vrijdag te bekijken op Amazon Prime.