Zondag 03/07/2022

DM ZaptFrederik De Backer

‘Boerke’ duurt slechts twee minuten, maar we krijgen warempel eens iets origineels te zien

Boerke. Beeld Pieter De Poortere / De Hofleveranciers
Boerke.Beeld Pieter De Poortere / De Hofleveranciers

Frederik De Backer zet de blik op oneindig. Vandaag: Boerke.

Frederik De Backer

De enige man die ooit mijn hart heeft kunnen breken, heette Kuifje. Jarenlang hoorde ik hem enkel in mijn hoofd, tot ik dat plots op de toenmalige TV2 deed en mijn papieren vriend wel heel erg als Kulderzipken klonk. Die laatste liep naar mij was verteld rond in een schitterende jeugdreeks, maar toch vooral in vodden. Dat leek me, hoe lollig ook, in de eerste plaats een onhygiënische bedoening. We zien al een jaar wat daarvan komt.

Tv-bewerkingen van strips verschillen altijd net iets te onaangenaam veel van de albums, voornamelijk omdat het tekenwerk op niets trekt. Je houdt er een kleuter nog wel mee bezig, maar wat weet een kleuter van de finesses van het diplomatieke schaakspel tussen Syldavië en Bordurië? Geen reet. En dus wordt ook vaak aan de inhoud gemorreld. Wat overblijft zijn bouillon en geknakte kinderharten. Al was het maar omdat kapitein Haddock in onze hoofden nooit een Hollander was geweest. Waarom zou hij ook, tenzij om het onding waarin hij figureert ook daar op de buis te krijgen.

Je kunt het een tekenstudio niet kwalijk nemen dat wordt ingegaan op lucratieve tv-aanbiedingen. Toen niet en vandaag al helemaal niet. Ooit werd dit land geroemd om zijn stripcultuur; áls kinderen vandaag nog een album openslaan, is het er één van F.C. De Kampioenen. Ik wou dat ik kon zeggen dat je daarvoor beter de tv aanzet.

Omdat een strip met een beetje ziel zich ook graag laat lezen, ronselt men op het scherm: een schrijver schrijft boeken om van columns te kunnen leven, een striptekenaar tekent strips voor de animatiereeks. Toen ik hoorde dat Boerke, de fantastische strip van Pieter De Poortere, in een tv-format zou worden geplooid, hield ik mijn hart vast. Boerke is me dierbaar. Ooit keek ik uit naar schooltrips naar wat toen nog een Boekenbeurs was omdat het de enige plek was waar je naast dooie Russen ook Boerke, De zichtbare man of Joe de eskimo vond. Hier in het dorp kocht je doorsneestrips in de Delhaize, je mocht blij zijn als er geen americain aanhing als je ze uit de winkeltas haalde.

Als ze Boerke maar niet zouden laten praten. Als ze de dikke inktlijnen maar niet zouden inruilen voor iets wat één of andere gladde tv-jongen zou omschrijven als ‘toegankelijker’. Als ze de in een naïeve tekenstijl verpakte, o zo heerlijke smeerlapperij maar niet zouden afzwakken en ons een makke eunuch op een erf voorschotelen.

Nee dus. Vloeiende animaties, dezelfde tekenstijl en kleuren, geen dialogen (en dus geen Hollands): de ziel van Boerke blijft bewaard. Het siert de makers en het siert Canvas, de enige zender die niet buigt voor marktonderzoek en kijkcijfers. Het duurt slechts twee minuten, maar we krijgen warempel eens iets origineels te zien.

Moge de geniale Pieter De Poortere duizenden nieuwe lezers zijn gegund.

Boerke, van maandag- tot donderdagavond laat op Canvas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234