Zaterdag 03/06/2023

InterviewBoeken

Boekhandelaar Tania Van de Vondel: ‘Boeken over lgbtq+ en feminisme lopen erg goed’

Boekhandel Paard van Troje in Gent.  Beeld Stad Gent/Dienst Toerisme
Boekhandel Paard van Troje in Gent.Beeld Stad Gent/Dienst Toerisme

Wat verkoopt, wat niet? Bericht uit de betere boekhandel. Deze week: Tania Van de Vondel van boekhandel Paard van Troje, Gent

Marnix Verplancke

Wat verkoopt momenteel het best?

“Er zijn natuurlijk de usual suspects, zoals Tom Lanoye en ­Pieter Gaudesaboos, maar wij hebben ook een paar heel verrassende bestsellers, zoals Caliban and the Witch van Silvia Federici, een marxistisch-feministisch non-fictieboek uit 2004 over de disciplinering van het vrouwelijk lichaam door het ­kapitalistisch bestel. We hebben daar in geen tijd 84 exemplaren van verkocht.

“Even opmerkelijk is het succes van de uit 1982 daterende sf-cultroman Mrs. Caliban van Rachel Ingalls waarin een vrouw verliefd wordt op een kikker. En Lynne Tillmans Weird Fucks natuurlijk, ook al een ouder boek, over een vrouw die veel korte relaties heeft; intimiteit, seks en de beleving van de jaren 60 en 70 door een intellectuele vrouw.”

Zien jullie bepaalde trends?

“Er is een duidelijke opmars bezig van de boeken over lgbtq+ en feminisme. Die lopen heel erg goed bij ons, en dan gaat het van kinderboeken en fictie tot non-fictie en graphic novels. Op dat vlak wordt trouwens ook veel meer uitgegeven dan vroeger. Daarnaast valt een enorme interesse te merken voor ­mythologische verhalen en hervertellingen, zoals die van Stephen Fry en Madeline Miller, wier Een lied voor Achilles Homerus’ Ilias opnieuw vertelt. Het zijn vaak jonge mensen die dit type boeken kopen, en nogal eens in het Engels ook.”

Wat raden jullie klanten aan?

“Voor YA (young adult) is dat The Crossing van Manjeet Mann, dat bekroond is met de Costa Award. Het is een in proza-poëzie­vorm geschreven verhaal over vluchtelingen. Wat we ook aanraden is Leslie Kaplans Het exces-De fabriek, ook al ergens tussen proza en poëzie in. Het gaat over een fabriek, waarbij enerzijds ingezoomd wordt op de werkplek en bijvoorbeeld de geuren die er hangen, maar ook op misbruik en andere minder fraaie toestanden.”

Waar kijken jullie naar uit?

“Ocean Vuong, Time Is a Mother, wat in het Nederlands verschijnt als De tijd is een moeder. Het is poëzie over de dood van zijn moeder, heel subtiel en gevoelig. Voorts ook Afropeaan van Johny Pitts, non-fictie over de zwarte gemeenschap in Europa, en Ex Daemon, urgente poëzie van Arno Van Vlierberghe.”

null Beeld DM
Beeld DM

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234