Dinsdag 21/01/2020

Feelgoodreeks

Blog schopt het tot tv-reeks: "Heel Vlaanderen krijgt nu inkijk in mijn leven. Oei!"

Siska Leemans. Beeld Tim Dirven

Toen haar huwelijk op de klippen liep, gooide Siska Leemans (43) haar avonturen als kersvers single in blogvorm op het internet. Die verhalen vormen nu de basis voor de Eén-reeks Zie mij graag. 

“Ik ben met mijn blog begonnen op een moment waarop ik er niet zo goed aan toe was. Ik was al even gescheiden, zat zonder werk en slaagde er niet in mijn leven weer op de rails te krijgen. De stukjes die ik toen postte waren aanvankelijk een vorm van therapie. Een manier om de dingen van me af te schrijven, zonder klagerig te worden.” Een breed publiek bereiken was het laatste van Leemans gedachten. “Ik schreef voor vrienden en familie, maar na een tijdje begon ik te merken dat ook vrienden van die vrienden de weg naar mijn blog vonden.”

Volgens Leemans zelf zat de aantrekkingskracht van haar verhalen in de herkenbaarheid ervan. “Er zijn heel veel single vaders en moeders. En allemaal moeten die kinderen zien op te voeden. Allemaal hebben ze een ex die ze noodgedwongen nog heel vaak tegen het lijf lopen en allemaal worstelen ze met de vraag: zal ik nog wel iemand nieuw vinden?" 

Alejandra Theus in 'Zie mij graag'. Beeld © Eyeworks 2017

Uitgeverij WPG kwam bij Leemans aankloppen met het aanbod om haar blog tot een boek te verwerken. “Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan. Ik zag mezelf gewoon geen volledig boek bij elkaar schrijven.” Dan was het voorstel van Hilde Pallen, scenariste voor onder andere Thuis, Wolven, Dubbelleven en Tom & Harry, aantrekkelijker. Pallen zag televisiepotentieel in Leemans' schrijfsels en stelde voor om haar blog tot een televisiescript te verwerken.

Achter de schermen

Dat was iets waar Leemans meer voeling mee had. “Ik ben afgestudeerd als regisseur aan het RITCS. Maar na mijn afstudeerproject, een kortfilm, wist ik dat dat eigenlijk niets voor mij was. Als regisseur ben je echt de motor van zo'n film. Ik voel me meer comfortabel achter de schermen.” 

Leemans volgde een aanvullende opleiding scenario schrijven en werkte in het verleden onder andere mee aan Kinderen van Dewindt, Dag en Nacht en de telenovelle Emma. “Maar nu kon ik voor de eerste keer aan de slag met een eigen idee. Heel leuk, maar ook wel een beetje vreemd. Ik begin stilaan te beseffen dat nu de reeks op tv komt wel heel veel mensen een inkijk in mijn leven zullen krijgen.”

Al haast de schrijfster zich om te benadrukken dat wat vanavond op het scherm komt geen waarheidsgetrouwe weergave is van het leven zoals het is ten huize Leemans. “Het is voor een deel geënt op mijn eigen verhaal. En misschien zullen mensen uit mijn omgeving zich wel herkennen in een aantal verhaallijnen. Net als Anna, het hoofdpersonage, ga ik ook tennissen. En net als in de reeks loopt dat, in combinatie met iets te veel alcohol, weleens uit de hand. Maar het blijft wel fictie natuurlijk. In de valentijnsaflevering zit Anna in haar trouwkleed met een doos Kleenex op de schoot naar haar trouwvideo te kijken. Dat heb ik, voor alle duidelijkheid, dus nooit gedaan.”

Oefening in loslaten

Als schrijfster van de reeks had Leemans ook inspraak bij de casting. “We mochten een aantal namen voordragen. Maar ik ken helemaal niet zoveel Vlaamse acteurs. Ik ga veel te weinig naar het theater. Ik wou er graag Geert Van Rampelberg bij, maar dan vooral omdat ik dat een knappe vind.” (lacht) 

Uiteindelijk was Zie mij graag voor Leemans vooral een oefening in loslaten. “Er komt altijd een moment waarop je niets meer kunt veranderen, waarop je de controle verliest. Dan is het mooi om te zien dat iedereen tot het uiterste gaat om er het beste van te maken.” 

Vooral de toon van de reeks moest juist zitten, vindt Leemans. “Het moest vertrekken vanuit een soort kwetsbaarheid. Anna mocht absoluut geen vrouw met ballen worden. Ze is eerder een aimabele loser. Een personage waar je naar kunt kijken om dan te denken: 'Mijn leven loopt eigenlijk best nog goed.' Misschien is dat wel de belangrijkste boodschap van de reeks: we zijn allemaal aan het ploeteren, alleen kan de ene het beter wegstoppen dan de andere.”

Zie mij graag, iedere dinsdag om 21.20 uur op Eén

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234