Zaterdag 22/02/2020

CulinairOpen kaart

Bistrobar Mout in Damme: het mag méér zijn van dit lekkers

Beeld rv

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Laat je de naam Damme vallen, dan wrijven smulpapen zich likkebaardend in de handen bij de gedachte aan de sappige fazant van het authentieke familierestaurant Siphon. Dat je in de Brugse Polders ook volgens de laatste trends kunt eten, weten we dankzij de nieuwste gids van Gault&Millau. De inspecteurs loofden het sinds april geopende Mout namelijk als een plek waar ‘prijs en plezier’ in een uitstekende verhouding zitten. Deze bistrobar maakt bovendien fysiek onderdeel uit van microbrouwerij De Damse Brouwers.

Het aanstormende keukentalent van bistrobar Mout, Quinten Monteyne, ziet er stoïcijns uit wanneer ik met drie vrienden plaatsneem voor zijn onberispelijk ingerichte open keuken. Zoals de mout hier in de lucht hangt, lijkt elk moment wel geschikt om te aperitieven. De combinatie van whisky, Damme Blond en gember levert alvast een hoppige variant van een moscow mule op.

Hoewel je bij een brouwerij traditioneel een brasseriekeuken verwacht, splitst de kaart van Mout zich op in barfood en kleinere bistrogerechtjes. Terwijl we smullen van het lauwe en mooi bekorste brood (van brouwerijdraf), kiezen we vier ­hapjes uit: noordzeekrab (16 euro), vongole (11 euro), paté met choucroute (8 euro) en een kroket van konijn met dragon (13 euro). Dat bier en vis goed samengaan, bewijst de combinatie van vongole met oude geuze. Toch zijn het de paté en de kroket die het meeste peuzelplezier opleveren.

Beeld rv

Bij de oplijsting van zijn bistrogerechten tipt de chef dat hij op drie gerechtjes per persoon rekent. Dat lijkt in eerste instantie meer prijs dan plezier op te leveren. Maar! Mijn eerste gerecht met snoekbaars, witloof, grijze garnaal en dijonaise met een vleugje Damme Blond (15,50 euro) is zo heerlijk dat ik gerust een dubbele portie had opgekund. Aan de overkant van de tafel dampt een gulle portie comfortfood als raclette van Damse Mokke, afgewerkt met macadamia (13 euro) op me af. Ik vervolg met een stoverij van varkenswang in een Damme Noir-saus met wintergarnituur (17 euro), terwijl er rond mij druk gesmuld wordt van pladijs (14 euro) en parelhoen (16,50 euro).

Sharen komt, gezien de kleine formaten, niet bij ons op. Mout is een no-nonsense-adres dat gasten wil aanzetten om diverse smaken uit te proberen, maar soms wéét je gewoon in welk gerecht je je tanden wil zetten.

moutdamme.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234