Maandag 28/11/2022

Muziek

Beuken bij Iggy Pop én Zwangere Guy: in de moshpit “voel je dat je leeft”

Jongeren met sporen van de moshpit op hiphopfestival Woo Hah in Hilvarenbeek. Beeld Nick Helderman
Jongeren met sporen van de moshpit op hiphopfestival Woo Hah in Hilvarenbeek.Beeld Nick Helderman

Joelend tegen elkaar op beuken voor het podium en met een bloedlip muzikaal één zijn met je medefans: dat is de kick van de moshpit. Het fenomeen lijkt wel tijdloos, of het nu vroeger bij Iggy Pop was of nu bij Zwangere Guy.

Haro Kraak

Je kunt er je zonnebril, je schoenen, je telefoon of je ziel verliezen. Je kunt er opgaan in het moment, je laten meevoeren in de kolkende massa en er herboren uit komen. Je kunt je er fysiek en mentaal laten zuiveren en centrifugeren als in een wasmachine. Je kunt er je arm, nek of kaak breken. Vrienden en vijanden probleemloos een beuk verkopen. Bloed op je kleren krijgen en geen idee hebben van wie de vlekken afkomstig zijn. De dood in de ogen kijken of in het gezicht uitlachen. Je kunt er voor heel even ervaren dat je je één voelt met alle mensen om je heen, bezweet, buiten adem en dolgelukkig.

De moshpit (de term is afgeleid van het Engelse ‘to mash’ – fijnstampen, tot moes slaan) is de plek, meestal vooraan bij het podium, waar concertgangers wild tegen elkaar aan botsen. Het is de plaats van de ultieme catharsis en de grote gelijkmaker: er is verbroedering, vervoering en loutering op een armlengte van je helden.

Het klinkt wellicht als iets uit vervlogen tijden, toen punkers pogoden en gitaren nog gierden en toen de tegencultuur gelijkstond met grunten, distortion, witte boze jongeren, zwarte bandshirts en satanische rockverschijnselen, maar het tegenovergestelde is waar: de moshpit is, hoewel enigszins veranderd, levendiger dan ooit. Vooral onder de jeugd die niets moet hebben van rock.

Wie afgelopen zomer op Woo Hah rondliep, het grootste hiphopfestival van Nederland, zag door de aanhoudende droogte gigantische stofwolken opstuiven boven het terrein. Dat betekende dat er weer een pit was ontstaan, voornamelijk bestaande uit jongens tussen 15 en 25, met mondkapjes en bandana’s tegen het zand en een dichtgeritst schoudertasje voor de waardevolle spullen, zodat ze als een gek konden springen, tegen elkaar op beuken en rondjes rennen. Trots toonden deze ‘stofstrijders’, zoals de muzieksite 3voor12 ze noemde, hun verwondingen: gebutste lippen, geschaafde jukbeenderen, bloedneuzen, blauwe ogen.

null Beeld Nick Helderman
Beeld Nick Helderman

Gevaarlijk

And it ain’t a mosh pit if ain’t no injuries”, rapt Travis Scott op zijn recente hit Stargazing (154 miljoen Spotify-streams). De shows van de rapper, die samen met Kardashian-telg Kylie Jenner een kind heeft, staan bekend om de zeer ruige moshpits waartoe hijzelf oproept en waarop hij graag gaat crowdsurfen. Na een optreden in mei vorig jaar in de Amerikaanse staat Arkansas was het publiek zo wild dat Scott werd gearresteerd voor opruiing en het in het gevaar brengen van een minderjarige. Dezelfde avond nog werd hij zonder borgtocht vrijgelaten. Zijn muziek is exemplarisch voor de pits van nu: donderende bassen die typisch zijn voor 808-synthesizers, duistere melodietjes, harde beats en invloeden vanuit de psychedelische en indierock.

null Beeld Nick Helderman
Beeld Nick Helderman

Deze zomer ontstond ophef over moshpits, nadat een meisje bij Pukkelpop gewond was geraakt tijdens een optreden van Ronnie Flex, die toch vooral bekendstaat om zijn melodieuze liedjes die aanslaan bij tieners. Ze was tegen het dranghek aangedrukt omdat de pit te groot was geworden en kreeg in het ziekenhuis een brace om haar gekneusde nek.

Ja, de moshpit is genadeloos overgenomen door de hiphop, de populairste muziekvorm onder jongeren. Hiphop is tegelijkertijd de nieuwe pop én de nieuwe punk, het genre waar de meeste energie en innovatie samenkomt, waar een do-it-yourselfmentaliteit en een anti-autoritaire houding heersen. De straat versus de status quo, en de drang om uit hokjes te breken. “Ik denk dat de hiphop zo ongeveer alles al heeft afgepakt van gasten met een gitaar”, zei Alex Agnew, comedian maar ook frontman van de Belgische metalband Diablo Blvd – die volgende week in de AB zijn laatste concert speelt – in augustus tegen De Standaard. “Dus dit kan er ook wel bij.”

null Beeld Nick Helderman
Beeld Nick Helderman

Het laatste hitje van de Nederlandse rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig is wat dat betreft veelzeggend: “Ik kwam haar tegen in de moshpit / Ze stonk een beetje maar I love it”, zingt Vjèze Fur, oftewel Freddy Tratlehner, op een hoekige electrobeat en huilende gitaren. “Elleboog en een bloedlip / Ik kwam haar tegen in de moshpit.” Het liedje gaat over een meisje dat een shirt van de legendarische metalband Sepultura draagt en het album Trap God 2 van rapper Gucci Mane uit haar hoofd kent. De agressieve hook klinkt op een wonderlijke manier liefdevol: “Beng, beng, beng, beng, beng je hoofd, bitch.”

“Ik wilde al langer een liedje schrijven over een romance op een gore plek”, zegt Freddy Tratlehner. Zo kwam hij op de moshpit als decor. “De laatste drie of vier jaar ontstaan er bij vrijwel elk optreden pits,” zegt hij, “we hoeven er niet eens om te vragen.”

Eigenlijk haat hij publieksparticipatie. “Al dat gedoe van ‘handjes in de lucht’ en ‘3, 2, 1’. Een sitdown (waarbij het publiek massaal op de hurken gaat zitten en op springt bij de climax, red.) vind ik helemaal walgelijk. Maar een moshpit is nog wel leuk, want dat is chaos. En ik hou er ook van om me staand te laten dragen door het publiek. De laatste jaren staan er vooral meisjes van 16 tot 20 vooraan, dus dan moet ik eerst de jongens naar voren roepen.”

Als je om een pit moet vragen, duurt het meestal te lang, zegt Tratlehner. “Dat haalt de vaart uit het optreden. Dan begint de muziek en roept zo’n gast: ‘Ik wil een modderfokking moshpit! Maak een enorme open cirkel!’ En vijf minuten later ben je nog bezig.”

null Beeld Nick Helderman
Beeld Nick Helderman

Daar snijdt hij een gevoelig punt aan: er wordt tegenwoordig zo veel en zo snel om moshpits gevraagd door artiesten, vaak bij een nummer dat niet eens zo hard is, dat het ook iets potsierlijks kan hebben. Alsof het optreden niet af is zonder pit. Tratlehner: “Ja, dan komt het niet zo oprecht over. En al die mensen die losgaan, hebben geen idee wat rock is. Maar ja, wat maakt dat uit.”

Vroeger

Tja, waar komt de moshpit eigenlijk vandaan? De oervader van de ruige concertbeleving in het algemeen en de stagedive in het bijzonder is Iggy Pop, die zich tijdens optredens van The Stooges eind jaren 60 halfnaakt in het publiek wierp.

Later, eind jaren 70 en begin jaren 80, ontstond de moshpit in de hardcorescenes aan de oost- en westkust van Amerika. Hardcore stond toen niet voor keiharde gabberhouse, maar voor snelle harde punk. De eerste moshpit op tv, tijdens een optreden van de punkband Fear in het comedyprogramma Saturday Night Live in 1981, is legendarisch en cruciaal geweest in de landelijke verspreiding.

Nog voor de drummer het gejaagde ritme begon aan te slaan, kropen de fans het podium op, beukten de bandleden omver en sprongen als een troep wilde dieren over elkaar heen. Het groepje moshers was zo klein, dertig man hooguit, dat er soms meer publiek óp het podium dan ervoor stond en de crowdsurfers zich meermaals, met salto’s en al, in een nogal crowdloze ruimte stortten. Het verontrustende tafereel leek volkomen chaotisch en levensbedreigend, en was dat misschien ook wel. Voor het optreden was afgelopen, hadden zenderbazen het programma al uit de lucht gehaald.

null Beeld Nick Helderman
Beeld Nick Helderman

De schrik zat er, kortom, goed in bij conservatief Amerika. En de jeugd was er uiteraard door gegrepen. De moshpit sloeg snel over naar andere genres, zoals heavy metal en grunge, en uiteindelijk ook naar enkele energieke vormen van hiphop, zoals de Beastie Boys, Public Enemy, Ice-T, Cypress Hill, Wu-Tang Clan en Onyx.

Eind jaren 90 was de moshpit zo mainstream en zo gevaarlijk geworden – er waren meerdere doden bij gevallen – dat bands zich ertegen begonnen uit te spreken, zoals The Smashing Pumpkins en Fugazi. De moshpit zou een plek geworden zijn waar pestkoppen zich uitleefden in plaats van een gebroederlijke wildemansdans waarbij iedereen een beetje op elkaar lette.

Etiquette

Een moshpit kent, in tegenstelling tot wat buitenstaanders vaak denken, wel degelijk een etiquette en een soort gestructureerde dynamiek. De oudere generatie metalfans geeft de regels van de moshpit door aan de jonge garde, ontdekte de Britse antropoloog Lindsay Bishop in een etnografische studie waarvoor ze jaren mee op tournee ging met metalbands. Haar conclusies: de moshpit is vrijwillig, wie valt, wordt opgepakt en de gewonden worden weggedragen.

null Beeld Nick Helderman
Beeld Nick Helderman

Ook is er een strikt onderscheid in moshpits. Bij de wall of death, vooral te vinden in de metalhoek, scheidt het publiek zich in twee kampen om in volle vaart als figuranten uit Braveheart op elkaar af te rennen. In de punkscene is het gangbaar met je armen als molenwieken rond te zwaaien. De meest voorkomende vormen zijn tegenwoordig de pogopit, waar iedereen op en neer springt en tegen elkaar op beukt, en de cirkelpit: met een groep rondjes rennen als een wervelwind, bekend uit de clip Witch Doctor van De Staat en van optredens van onder meer The Opposites.

Conclusie: de pits van nu zijn veel veiliger – al kunnen er nog altijd gewonden vallen – dan de chaotische oervormen waren. Uit een natuurkundige studie aan Cornell University, waarin video’s waren geanalyseerd van het publiek bij metalconcerten, bleek dat mensen in moshpits zich statistisch gezien hetzelfde voortbewegen als gasatomen, dat wil zeggen: vrijelijk en willekeurig, alleen interacterend als ze tegen elkaar opbotsen. Het zijn zulke nieuwe moshpit-inzichten die, denken de wetenschappers, van nut kunnen zijn om in de toekomst situaties veiliger te maken waarbij in een grote menigte paniek uitbreekt.

Rare tijden

Rest de vraag: waarom hebben de jongste concertgangers juist nu zo’n behoefte aan moshpits? “We leven in rare tijden”, zegt Tratlehner. “Het is best hectisch en verwarrend, het nieuws komt maar op je af. Dan is het fijn om je te uiten, en niets is zo heerlijk als losgaan in de pit. Ik duik zelf ook weleens het veld in – de energie is voelbaar, je gaat op in het moment. Het is ook goed voor die kids, een beetje actie. Iedereen zit maar op zijn telefoontje en op Instagram te loeren, het leven is gemakzuchtig en risicoloos. Soms wil je voelen dat je leeft, toch? Dat lijkt me essentieel voor het mens zijn.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234