Theater
Belgische theaterregisseur Ivo Van Hove is een hit in Londen
Onze landgenoot Ivo Van Hove is met twee uitverkochte theaterproducties een hit in Londen. Bij Van Hove blijft het mysterie intact en de twijfel aanwezig: ongewoon spel voor de Engelsen.
Ivo Van Hoves regie van Arthur Millers A View from the Bridge (1955) is op dit moment dé theaterhit in het Londense West-End. Iets verderop in de stad, in het prestigieuze Barbican Centre, is dezer dagen nog een Van Hove-voorstelling te zien: Antigone, een Europese coproductie met Juliette Binoche in de hoofdrol.
"Ik heb twee uitverkochte producties in Londen! Dat betekent elke avond in twee zalen ongeveer 1.800 mensen per keer die een voorstelling van mij zien. En dat zo'n acht keer per week", zegt Van Hove. "Dat is toch echt bijzonder, vooral omdat een groot publiek dus ook naar iets minder toegankelijk theater gaat."
Van Hove regisseerde A View from the Bridge eerder in The Young Vic Theatre, waar het tussen april en juni 2014 ook al storm liep. In Londen is het bij zo'n succes gebruikelijk dat een productie dan verhuist naar een van de grotere theaters in het West-End. Niet zonder resultaat: A View from the Bridge werd onlangs genomineerd voor zeven Olivier Awards, de belangrijkste theaterprijzen in Engeland, die op 12 april worden uitgereikt. Van Hove zelf werd twee keer genomineerd (beste regie, beste herneming), zijn vormgever Jan Versweyveld ook twee keer (beste scenografie, beste lichtontwerp).
Mededogen
'House full', staat er op een bord bij de ingang van Wyndham's Theatre. Het publiek, jong en oud, met boodschappentas of attachékoffertje, luistert muisstil naar Millers tragedie over de lotgevallen van Italiaanse immigranten in Brooklyn. 'Een game-changing voorstelling', zo luidt het. Niet niks, in een land waar Arthur Miller nog altijd vaak wordt gespeeld.
Het Barbican, waar Antigone drie weken is neergestreken, trekt een wat chiquer en intellectueler publiek. In de enorme zaal ondergaan avond na avond meer dan duizend mensen deze Griekse tragedie over de vrouw die haar dode broer wil begraven, maar daarmee zondigt tegen de wetten van haar land en haar heerser. De recensies waren in dit geval nogal gemengd: van positief tot behoorlijk kritisch.
Van Hove werd bekend in Londen toen Toneelgroep Amsterdam (waarvan hij sinds 2001 directeur is) een paar jaar geleden in het Barbican Roman Tragedies speelde. David Lan, artistiek directeur van theater The Young Vic, zag die voorstelling, was onder de indruk en zocht contact met Van Hove. Lan roemt de emotionele complexiteit in Van Hoves theater. "In zijn werk ervaar ik een sterk mededogen voor de onvolkomenheid van menselijke relaties. Zijn voorstellingen zijn zowel expressief als intellectueel, en kenmerken zich door een heel eigen vormgeving."
Dat Van Hove nu in Londen zoveel succes heeft, komt volgens Lan omdat zijn theater heel anders is dan men gewend is in Engeland. "Het Engelse theater wil alles zo helder mogelijk opdienen en heeft een sterke neiging tot uitleggen. Na afloop van Hamlet of King Lear kun je er bij wijze van spreken een examen over afleggen. Bij Ivo blijft het mysterie intact en de twijfel aanwezig; het publiek mag zelf ook een en ander invullen. Dat is hier erg ongewoon, en dus interessant."
Zaterdag in Zeno: interview met Juliette Binoche, die de hoofdrol speelt in Van Hoves Antigone.