Zondag 04/12/2022

Graspop

Belgische Graspop-bands tippen hun favoriete groepen

null Beeld Alex Vanhee
Beeld Alex Vanhee

Er staat heel wat lekkers op de affiche van Graspop, dat dit jaar zijn twintigste jubileum viert. Menig metalhead zal zich dan ook het lange haar uit het hoofd trekken bij zoveel keuzestress: Cavalera Conspiracy of Cannibal Corpse? Alice Cooper of Arch Enemy? Scorpions of Cradle Of Filth? Geen nood, de 11 Belgische bands die op Graspop spelen zorgen voor de nodige houvast. Dit zijn hun tips.

Annick Joossen

Hell City

Hell City. Beeld rv
Hell City.Beeld rv

Het Limburgse Hell City staat al voor de tweede keer op Graspop, waar ze vandaag het nog maagdelijke podium mogen betreden om het driedaagse feest op gang te trappen. De Limburgers zijn als toeschouwer al jaren te vinden op de jaarlijkse Metal Meeting, en ook dit jaar tekenen ze present op de wei.

"Ik kijk heel erg uit naar Lamb Of God", zegt drummer Tommy Goffin. "Ze zijn één bom energie, heel benieuwd hoe dat er live uitziet. Faith No More wil ik ook niet missen. Ik zag hen heel lang geleden op Rock Werchter, maar ik ben heel benieuwd hoe ze nu voor de dag komen."

Goffin is al jaren een vaste klant op Graspop en koestert dan ook heel wat goede herinneringen aan het festival. "Carcass vorig jaar was legendarisch. Ik ben na hun signeersessie een praatje met hen gaan maken en had toen aan hun zanger gezegd dat ik tijdens hun concert de moshpit op gang zou trappen. Ik had nooit gedacht dat hij tussen twee nummers in het concert zou stilleggen om mij aan die belofte te herinneren. (lacht)"

King Hiss

King Hiss. Beeld PixByKryz
King Hiss.Beeld PixByKryz

Twee jaar geleden maakten de heren van King Hiss hun debuut op Graspop. Dit jaar staan ze er weer, met inmiddels een eerste langspeler onder de arm en tonnen live-ervaring rijker. Zij kijken zelf vooral uit naar Faith No More.

"Onze smaken verschillen nogal, maar de band die we alle vier willen zien is Faith No More", vertelt drummer Jason Bernard. "Zij hebben in de jaren 90 platen gemaakt die ons individueel en als band erg beïnvloed hebben."

"Persoonlijk kijk ik uit naar Body Count. Het is een beetje een clichéband waar ik als tiener heel veel naar luisterde. Ik herinner me dat ik hen heel lang geleden eens zag op een festival in Beselare, in the middle of nowhere. Het was een van mijn eerste concertervaringen, dus dat blijft altijd bijzonder."

Maar eerst is er nog de eigen show. "Vorige keer hadden we enkel een EP onder de arm, nu hebben we veel meer nummers om uit te kiezen. We gaan vooral doen wat we altijd doen: een strakke set spelen en zorgen dat het publiek ervan geniet. Het is een unieke ervaring om op Graspop te mogen spelen: plots mag je meespelen met de grote jongens."

Powerstroke

Powerstroke. Beeld rv
Powerstroke.Beeld rv

Powerstroke speelde zijn eerste concert in 2008 op een podium van lege bierbakken en timmerde sindsdien stevig aan de weg. Zo waren ze bijvoorbeeld het voorprogramma tijdens de Europese tour van hardcorelegendes Pro-Pain en gaan ze nog op tour met Body Count en Ice-T. Hun vierde album wordt volgend jaar verwacht.

Al dat harde werk wordt nu beloond met een eerste passage op de heilige graal der vaderlandse metalfestivals, maar frontman Maarten Geeraerts houdt het hoofd koel. "Het is onze eerste keer op Graspop, maar hopelijk niet de laatste. We gaan gewoon doen wat we altijd doen."

Naast het geven van een verschroeiende show, staan er nog heel wat andere concerten op het programma. "Ik ben vooral een fan van de old school (death)metal, rock en hardcore bands zoals Slash, Cavalera Conspiracy, Body Count, Life of Agony, Cannibal Corpse, Alice Cooper, Scorpions, Godsmack, enzovoort. Van de iets nieuwere lichting wil ik vooral Five Finger Death Punch, Papa Roach en Terror niet missen. De anderen in Powerstroke zijn toch meer fan van de extremere bands. Maar over één ding zijn we het eens: coverbands horen voor ons niet op een festival thuis."

Wolves Scream

Wolves Scream. Beeld rv
Wolves Scream.Beeld rv

Wolves Scream is een van de winnaars van de Red Bull Bedroom Jam, wat hen een plekje op de affiche verzekerde. Voor gitarist Adrien Ruban is het een droom die uitkomt. "Eerst Groezrock, nu Graspop. Het wordt alleen maar beter."

Frontman Lionel Bolain kijkt vooral uit naar de show van Northlane. "Hun nieuwe frontman heeft op de eerste single van hun nieuwe album al getoond dat hij heel wat potentieel heeft en Northlane met succes een nieuwe richting kan uitsturen. Ik kan niet wachten om hen live te zien."

Adrien tipt dan weer The Charm The Fury. "Een geweldige band uit Nederland. Hun zangeres Caroline Westendorp heeft een ongelofelijke stem en ik vond hun laatste album echt de moeite."

Gitarist Anthony Ondel kijkt vooral uit naar Counterparts, Danko Jones, Lower Than Atlantis, Hollywood Undead en Upon A Burning Body. "En niet te vergeten de twee andere bands uit de Red Bull Bedroom Jam: Age of Torment en Powerstroke. Ik ben heel benieuwd hoe ze het advies van de coaches gaan toepassen. (lacht)"

Age of Torment

Age of Torment. Beeld rv
Age of Torment.Beeld rv

Ook de Brusselaars van Age of Torment maken hun debuut op Graspop en mogen vanavond het driedaagse metalfeest mee in gang trappen. Dat gaat gepaard met een flinke portie zenuwen.

"Het is de eerste keer dat we op zo'n groot festival en voor zoveel mensen zullen spelen", zegt frontman Shaun Van Calster. "We voelen een positieve stress, de stress die je nodig hebt om je grenzen te verleggen."

Van Calster wil zeker Marilyn Manson, Body Count en Aborted niet missen. "Ik ben al jaren fan van Body Count. Ze bestaan al sinds 1990, zijn dan even gestopt, maar zijn nu helemaal terug. Ik heb hen nog nooit live gezien, dus daar kijk ik zeker naar uit. Aborted is dan weer onze absolute Belgische trots. Ik heb hen al een paar keer gezien en dat is elke keer weer enorm goed. De laatste plaat van Marilyn Manson is voor mij nu al een van de beste platen van het jaar. Het is ook al een paar jaar geleden dat ik hem nog eens heb gezien, dus daar kijk ik ook enorm naar uit."

Diolegacy

Diolegacy. Beeld wdc
Diolegacy.Beeld wdc

Diolegacy is een Antwerpse covergroep die de muziek van metallegende Ronnie James Dio, die in 2010 overleed, levend wil houden. Samen met The Art of Pantera (Pantera), Up the Irons (Iron Maiden) en Present Danger (Metallica) eren ze vanavond hun helden op de Monsters of Metal Tribute Party.

"Wij brengen hulde aan de zanger van onder meer Rainbow, Black Sabbath en Dio, en we houden zelf dan ook het meest van de oldschool hardrock en metal. We gaan vooral voor Scorpions, Kiss en Judas Priest. Persoonlijk kijk ik ook uit naar Faith No More. Ik ben altijd een heel grote fan geweest, ik hou enorm van de diversiteit van hun muziek en de gekte van Mike Patton", aldus drummer Andy Hermans.

Het is de eerste keer voor Diolegacy op Graspop. "Het is de kers op de taart. We zijn eigenlijk 'maar' een tributeband, dus het is geweldig om dan op zo'n festival als Graspop te staan. Het is de eerste keer dat ik er naartoe kan gaan, en dan is het meteen om er op te treden. Beter kan het niet worden."

Oceans of Sadness

Oceans of Sadness. Beeld rv
Oceans of Sadness.Beeld rv

In 2011 hield Oceans of Sadness het na vijftien jaar voor bekeken, maar de twintigste verjaardag van Graspop bleek de ideale aanleiding om hen terug naar het podium te lokken voor een eenmalige reünie.

"Plots bleek dat zowel Graspop als Oceans of Sadness dit jaar hun 20-jarig bestaan vieren. Het leek ons een leuk moment om nog één keer alles uit de kast te halen", zegt zanger Tijs Vanneste. "Onze set voor Graspop is een krachtige bundeling van onze hele carrière. We gaan voor een klein uurtje oldschool chaos."

Naast hun eigen concert staan vooral de shows van Faith No More en At The Gates op de planning. "At The Gates is voor mij zowat de vaandeldrager van de melodische en erg intelligente thrash metal. Ze brachten jaren geleden de cultplaat 'Slaughter Of The Soul' uit en kwamen onlangs na een stilte van 19 jaar met een sterke nieuwe plaat, 'At War With Reality'. Live zijn ze altijd goed voor een uurtje headbangen."

Your Highness

Your Highness. Beeld rv
Your Highness.Beeld rv

Het Antwerpse Your Highness maakt de kleinere zalen en festivals al een tijdje onveilig, maar vanaf dit jaar moeten ook de grote podia eraan geloven. Zijne majesteit stond in mei al op Groezrock en maakt deze zomer zijn debuut op Graspop én Pukkelpop.

"Ik ga zeker naar Cavalera Conspiracy", zegt bassist Jorn Van der Straeten. "Ik ben nogal fan van hun laatste plaat, 'Pandemonium'. De plaat zelf is heel brutaal gemixt, en ik ben dan ook benieuwd hoe ze die live gaan brengen. Blues Pills is ook zeker de moeite. We hebben hen voor het eerst gezien op Desertfest in oktober in Trix, en we waren erg onder de indruk van hun vuile, psychedelische seventiessound."

"Naar Orchid kijken we ook uit, het is een Black Sabbath geïnspireerde band en daar hebben wij het wel voor. (lacht) En dan is er nog Danko Jones: een band die je echt live moet zien. Danko Jones is één brok energie en entertainment."

Evil Invaders

Evil Invaders. Beeld rv
Evil Invaders.Beeld rv

Het Limburgse Evil Invaders mag voor het tweede jaar op rij naar Dessel afzakken. Verwacht je ook hier aan een goed geoliede machine: Evil Invaders komt net voor Graspop terug van een zes weken durende Europese tournee.

Aangezien de band zich zelf laat inspireren door klassieke heavy metalbands als Iron Maiden, Judas Priest, Exodus en Overkill, hoeft het niet te verbazen dat ze vooral uitkijken naar de oude garde op de affiche. "Voor mij persoonlijk zijn Motörhead, Judas Priest, Alice Cooper, Exodus en Scorpions de hoogtepunten van het festival", aldus frontman Joe Van Audenhove. "Ik heb het altijd al meer gehad voor de oudere bands dan voor de nieuwe. Waarschijnlijk is dit een van de laatste keren dat je ze nog eens aan het werk kunt zien."

Bliksem

Bliksem. Beeld rv
Bliksem.Beeld rv

Twee jaar geleden mocht het Antwerpse Bliksem als invaller zijn debuut maken op Graspop. Hun passage werd duidelijk gesmaakt, want het vijftal mag dit jaar opnieuw present tekenen. Ze hebben er net een Europese tour met de Amerikaanse thrashers van Flotsam and Jetsam opzitten, dus je kunt er zeker van zijn dat het vuur vandaag hoog opgestookt zal worden.

Op hun eigen lijstje must-sees staan Faith No More en Body Count bovenaan. "Live is Faith No More een bom", zegt bassist Jan 'Jakke' Rammeloo. "Een set voor klassiekers en enkele nieuwe nummers, dat kan niet misgaan. Hun concert op Pukkelpop tijdens hun reünietour staat in mijn top 10 aller tijden. Verder ga ik ook voor jeugdsentiment met Body Count. Hun nieuwe plaat blaast alles omver. Ten slotte is ook Shining niet te missen: puur vakmanschap."

Drummer Rob Martin sluit zich daarbij aan. "Ooit een akoestisch jazzcombo, tegenwoordig een bende extreme avant-garde metalterroristen. Ik heb hen al zes keer gezien, en ze blazen me telkens weer van mijn sokken met hun 'blackjazz'."

Gitarist Toon Huet raadt Kiss aan. "Vorige keer op Graspop was dit één van de hoogtepunten. Een show om 'U' tegen te zeggen." Gitarist Jeroen De Vriese en frontvrouw Peggy Meeussen tippen verder nog Avatarium ('Heel straffe sound'), Life of Agony ('Goeie songs, beestige zang') en Slash ('Rockt als een orkaan').

Aborted

Aborted. Beeld Tim Tronckoe
Aborted.Beeld Tim Tronckoe

Aborted draait al twintig jaar mee en is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde in de Belgische metalscene, al is frontman Sven De Caluwé na een reeks personeelswissels nog de enige overgebleven Belg in de band. Hij is van plan om na de show morgen op Graspop naar Kiss te gaan kijken. "Dat is de band waarmee alles is begonnen. Ik heb ze nog nooit gezien, dus ik ben heel benieuwd."

Aborted speelt al voor de vierde keer op Graspop. "Het is altijd speciaal om op Graspop te staan, maar dit jaar is toch echt bijzonder. Twintig jaar vond de eerste editie van Graspop plaats en dat was meteen mijn eerste festival ooit. Bovendien bestaat Aborted ook twintig jaar, dus dat maakt het extra leuk."

Graspop gaat vanavond van start.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234