Zondag 27/11/2022

'Belgica' komt tot leven in Charlatan en vice versa

Graffiti van Bachusfiguur in de 'feestzaal' van de Charlatan, die voor de gelegenheid tot 'Belgica' werd omgedoopt. Werk van graffitikunstenaar A Squid Called Sebastian. Beeld A. Gyseflinck
Graffiti van Bachusfiguur in de 'feestzaal' van de Charlatan, die voor de gelegenheid tot 'Belgica' werd omgedoopt. Werk van graffitikunstenaar A Squid Called Sebastian.Beeld A. Gyseflinck

"De cirkel is rond", zegt Felix van Groeningen, wiens nieuwe film 'Belgica' zondag in Gent zijn Belgische première kent. Vanavond wordt in café Charlatan, dat Felix' vader Jo in 1988 opstartte, zaal Barbaar tot Belgica herdoopt. "De Jezusfiguur die hier al twintig jaar op de muur stond, heeft graffitikunstenaar A Squid Called Sebastian vervangen door een Bachus die een aspirientje neemt", knipoogt Gerald Claes. De uitbater van Charlatan en zijn broer Joris inspireerden van Groeningen voor de broers in de film - magistraal neergezet door Tom Vermeir en Stef Aerts. De hele maand maart treden in Charlatan bands op die - alweer broers - Stephen en David Dewaele (Soulwax, 2ManyDJS) voor de soundtrack van de film samenstelden.

Luc Beernaert

De film 'Belgica' is gebaseerd op de geschiedenis van het vermaarde Gentse café, dat van een bruine kroeg uitgroeide tot de hotspot van het Vlaamse uitgaansleven.

Kruisbestuiving
De kruisbestuiving tussen film en café komt de komende dagen en weken volledig tot wasdom. Na de première zondag in de Gentse Kinepolis nodigen Van Groeningen en de cast van 'Belgica' tweeduizend man uit om mee te vieren in het zelfverklaarde 'Oord van Verderf' waar Van Groeningen als kind vers fruitsap dronk en later achter de toog stond.

Belgica Live
"We zijn trots op deze samenwerking", zegt Gerald Claes. "De film ademt de geest van de Charlatan en Felix vond het een geweldig idee dat we Charlatan tijdelijk en de zaal permanent in 'Belgica' herdoopten.
De uiteenlopende muziekgenres die David en Stephen in de soundtrack wisten te verwerken, dat reflecteert ook wat we al jaren in Charlatan op het podium brengen. Het lag dus voor de hand dat we met 'Belgica Live' in maart vier avonden programmeren met bands die Stephen en David speciaal voor de soundtrack hebben samengesteld".

Huzarenstukje
Die soundtrack (hier te beluisteren) wordt, net als de film, alom en terecht bejubeld. Het opzet was dan ook uniek. De broers Dewaele zadelden zichzelf met een schier onmogelijke opdracht op toen ze besloten vijftien bands samen te stellen die door hen geschreven songs zouden vertolken. Live op de filmset nog wel!

Van The Shitz met Boris Van Severen en Kamagurka's kinderen Boris en Sarah Yu Zeebroek over Burning Phlegm met Sepultura-drummer Igor Cavalera tot de kaalgeschoren dames van Kenji Minogue als Erasmus en Arsenal-backingzangeres Charlotte Adigéry. Van neosoul over hardcorepunk tot Italodisco en Turkse electropop. Zelfs een fanfare ontbreekt niet. De line-up van de Belgica Live-avonden vind je onderaan.

Charlatan, het café dat Felix van Groeningens vader opstartte in 1988 en waarop de film 'Belgica' is geïnspireerd, heet tijdelijk 'Belgica'. Beeld A. Gyseflinck
Charlatan, het café dat Felix van Groeningens vader opstartte in 1988 en waarop de film 'Belgica' is geïnspireerd, heet tijdelijk 'Belgica'.Beeld A. Gyseflinck
Charlatan-zaakvoerder Gerald Claes en hoofdrolspeler Stef Aerts. Beeld A. Gyseflinck
Charlatan-zaakvoerder Gerald Claes en hoofdrolspeler Stef Aerts.Beeld A. Gyseflinck
null Beeld Charlatan
Beeld Charlatan
Stef Aerts, Tom Vermeir en Boris Van Severen in de film 'Belgica'. Zondag na de première is er een afterparty in Charlatan, waar in de maand maart vier avonden lang bands uit de soundtrack op het podium staan. Beeld Kos
Stef Aerts, Tom Vermeir en Boris Van Severen in de film 'Belgica'. Zondag na de première is er een afterparty in Charlatan, waar in de maand maart vier avonden lang bands uit de soundtrack op het podium staan.Beeld Kos

Kunstoord
Fier is Claes ook op de kunstwerken die de voorbije 15 jaar op de muren van Charlatan en diens satellietcafés op de Vlasmarkt, café Jos en café Gloria, belandden.

Jan Van Imschoot
"Allemaal van klanten, mensen die hier hebben gewerkt of maten van personeelsleden", zegt Claes tijdens een rondleiding. Werken van Jan Van Imschoot in de zaal boven de Jos. "Letterlijk in ruil voor een paar gin-tonics. Pas op, Jan hangt in de vaste collectie van het SMAK en hij exposeert in Parijs samen met Wim Delvoye en Jan Fabre. Boven de biljarttafel in café Gloria heeft hij ook een werk gemaakt".

Roa en A Squid Called Sebastian
In de toiletten van de Charlatan zette de internationaal geroemde graffitikunstenaar Roa 9 jaar geleden een konijn op de deuren van de mannentoiletten en een vogel in de vrouwentoiletten. "Zo hebben we ook minder last van flauweriken die graffiti op de muren krabbelen, het is een blijk van respect voor het werk van Roa", zegt Claes. Een werk van Manor Grunewald siert de gang naar de binnentuin, waar Williams Design het profiel van Luc De Vos uit metaal sneed.

In de vernieuwde 'feestzaal' Belgica prijkt een Bachusfiguur achter de dj-booth, een werk van A Squid Called Sebastian.

Vrouwenpoepen
Claes: "Die heeft iets met stevige vrouwenpoepen, kijk maar naar de vrouw die hier in bad ligt met een octopus". Soortgelijke vrouwelijke achterkanten treffen we ook in de toiletten van Jos.

"De geuzennaam van 'oord van verderf' ligt op iedereens lippen, maar weinigen beseffen dat het hier allemaal rond kunst en cultuur draait", grijnst Claes.

Stephen en David Dewaele. Beeld Kos
Stephen en David Dewaele.Beeld Kos
Profiel van Luc De Vos in de buitenbar van Charlatan. Beeld A. Gyseflinck
Profiel van Luc De Vos in de buitenbar van Charlatan.Beeld A. Gyseflinck
Werk van Jan Van Imschoot in het zaaltje boven café Jos. Beeld A. Gyseflinck
Werk van Jan Van Imschoot in het zaaltje boven café Jos.Beeld A. Gyseflinck
null Beeld A. Gyseflinck
Beeld A. Gyseflinck
null Beeld A. Gyseflinck
Beeld A. Gyseflinck
Werken van A Squid Called Sabastian in feestzaal 'Belgica' van Charlatan. Beeld A. Gyseflinck
Werken van A Squid Called Sabastian in feestzaal 'Belgica' van Charlatan.Beeld A. Gyseflinck
null Beeld A. Gyseflinck
Beeld A. Gyseflinck
null Beeld A. Gyseflinck
Beeld A. Gyseflinck
null Beeld A. Gyseflinck
Beeld A. Gyseflinck
Werk van Manor Grunewald in Charlatan. Beeld A. Gyseflinck
Werk van Manor Grunewald in Charlatan.Beeld A. Gyseflinck
null Beeld A. Gyseflinck
Beeld A. Gyseflinck
Eerdere werken van A Squid Called Sebastian in toiletten van café Jos. Beeld A. Gyseflinck
Eerdere werken van A Squid Called Sebastian in toiletten van café Jos.Beeld A. Gyseflinck
null Beeld A. Gyseflinck
Beeld A. Gyseflinck
Gigi de Murel in damestoilet van café Jos. Beeld A. Gyseflinck
Gigi de Murel in damestoilet van café Jos.Beeld A. Gyseflinck
Werk van Jan Van Imschoot in café Gloria. Beeld A. Gyseflinck
Werk van Jan Van Imschoot in café Gloria.Beeld A. Gyseflinck

Belgica Live in Charlatan

Charlotte + Nid & Sancy: 5 maart

Kenji Minogue (als Erasmus ft. Gestapo Knallmuzik): 10 maart

The Monstrophonic Six ft. They Live (rockabillyband met Steven Janssens van The Whodads en Jens De Waele van Fifty Foot Combo) + Rebel Rebelgica ft. Double Agent 7: 17 maart

Burning Phlegm (met Sepultura-drummer Igor Cavalera en Jan Wygers en Michiel Van Cleuvenbergen van Condor Gruppe) + Biezen: 26 maart

Meer info: charlatan.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234