Vrijdag 05/06/2020

Besparingen VRT

"Bedenk: zo zijn er straks geen programma's meer"

Beeld Wouter Van Vooren

De programmamakers van de VRT pikken het niet langer. Nu duidelijk wordt dat hun omroep de komende jaren de broeksriem nog strakker aan moet halen, willen ze zich laten horen. Los van de vakbonden plannen zij een alternatieve actie.

Over het hoe en wanneer wordt nog volop overlegd. En de drijvende krachten achter de actie blijven voorlopig liever in de anonimiteit. Maar er staat aan de Reyerslaan wel degelijk iets te gebeuren. Het nieuws dat de openbare omroep tegen 2020 nog eens 30 miljoen euro extra moet besparen, sloeg bij het personeel in als een bom.

Het transformatieplan dat begin september werd voorgesteld, was al moeilijk te slikken. Het bericht dat zelfs dat plan - waarbij 286 jobs zouden sneuvelen - niet volstaat, is helemaal niet te verteren.

De vakbonden stonden de voorbije weken al nadrukkelijk op de barricades, met de stakingsactie op 15 september als voorlopig hoogtepunt. Maar hoewel zulke vakbondsacties een grote weerklank hebben, is het een publiek geheim dat een groot deel van het personeel zich er niet in kan vinden.

De nieuwsdienst bijvoorbeeld kon het maar matig appreciëren dat hun 13-uur-journaal door toedoen van een paar actievoerders enkel in horten en stoten op antenne raakte. Ook een aantal radiopresentatoren die hun ochtendprogramma in het water zagen vallen, lieten zich weinig lovend uit over de 'oubollige' manier waarop de vakbonden hun ongenoegen kenbaar maakten.

'Er moet iets gebeuren'

Maar het cijferwerk van de Vlaamse regering brengt daar verandering in. Bourgeois en co. leggen immers slechts 14 miljoen op tafel om de herstructurering bij de VRT te financieren. Voor de vergrijzingskosten, te danken aan het ouder wordend personeelsbestand, wordt helemaal niets bijgepast. Twee beslissingen die niet aleen een gat van 30 miljoen euro in de boekhouding van de openbare omroep slaan, maar ook de actiebereidheid bij het personeel op doen flakkeren. "Er groeit een steeds groter besef dat er iets moet gebeuren", klinkt het.

En dus wordt er sinds maandagavond druk over en weer gemaild aan de Reyerslaan. Ondertussen zouden zich al meer dan honderd medewerkers gemeld hebben om mee na te denken over een actie die de buitenwereld moet sensibiliseren en tegelijk het personeel kan begeesteren.

Op Facebook klonk dat gisteren zo: "Wij zijn programmamakers van de VRT. Geen actievoerders en geen politici, maar gewone mensen zoals jullie. En wij willen eindelijk onze stem laten horen over ons eigen bedrijf. De nieuwste besparingen die de Vlaamse regering ons oplegt, zullen de kwaliteit drastisch naar beneden halen en de VRT uiteindelijk kapotmaken. Wanneer je straks naar een van onze programma's kijkt of luistert of naar een van onze websites surft, bedenk dan: als we onze stem nu niet laten horen, dan is dit er binnenkort misschien niet meer." Een noodkreet die in de loop van de dag ook door bekende koppen als Ayco Duyster en Koen Fillet met de wereld werd gedeeld.

De programmamakers kondigen aan dat ze de komende dagen en weken hun kijkers en luisteraars willen overtuigen van hun standpunt. Hoe ze dat precies willen doen, blijft voorlopig een goed bewaard geheim.

Bij de vakbonden vinden ze die actiebereidheid vooral een positieve zaak. "Dat de programmamakers hun stem willen laten horen, kunnen we alleen maar toejuichen", laat Luk Vandenhoeck van ACOD weten. "We zien dit niet als een actie tegen de vakbonden. De programmamakers willen iets doen dat niet binnen het klassieke vakbondskader past en daarbij kunnen ze op onze volledige steun rekenen."

De vakbonden voerden eerder al stevig actie aan de Reyerslaan. Nu werken de programmamakers apart ook aan een actie.Beeld Bob van mol

Ontgoocheling

Terwijl het personeel zich roert, prediken directie en politiek vooral rust. De VRT-top wil voorlopig geen verklaringen afleggen over hoe het nu verder moet. Bij de raad van bestuur is er vooral ontgoocheling over de beslissing van de Vlaamse regering. Zeker omdat de leden van de raad vooraf signalen kregen dat de regering wel degelijk met de nodige middelen over de brug zou komen.

Maar zowel de raadsleden als de directie gaan er van uit dat ze de komende weken gewoon met een nieuw plan op de proppen zullen moeten komen. Dat is ook wat mediaminister Sven Gatz (Open Vld) uitdrukkelijk vraagt. "Het is nu aan de VRT om binnen de vooropgestelde budgetten een nieuw transformatieplan uit te werken", liet hij in De Ochtend weten.

Sven Gatz.Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234