Dinsdag 12/11/2019

Back to the future

'Back to the Future II' gaf 2015 vrij accuraat weer in 1989. Wat heeft 2041 in petto?

Marty en Doc in 'Back to the Future II'. Beeld rv

Woensdag 21 oktober 2015. Morgen is de dag eindelijk aangebroken die Doc Brown en Marty McFly 26 jaar geleden al beleefden in de film Back to the Future II. En die werd aardig accuraat voorspeld. Dat doet ons dromen: hoe zou 21 oktober 2041 eruitzien?

Oké, ze zaten er soms ook radicaal naast. Auto's vliegen ons vooralsnog niet om de oren en onze veters moeten we nog steeds zelf knopen. Maar je moet het regisseur Robert Zemeckis wel nageven: net als zijn in de tijd reizende acteurs in Back to the Future schieten we vandaag massaal plaatjes met flinterdunne fototoestellen annex smartphones, worden we op quasi iedere straathoek in de gaten gehouden door camera's en drones en skypen/facetimen we dat het een lieve lust is.

Dus stel u voor dat we nu nog eens even snel 26 jaar doorspoelen. Waar zitten we dan?

Voor u al te enthousiast wordt, eerst even dit: "We zullen niet massaal verhuizen naar Mars en teleportatie zit er echt niet in voor 2141, laat staan 2041", tempert veranderingspsycholoog en trendwatcher Herman Konings de verwachtingen. "Voor het ene is de mens niet klaar, wie denkt van wel onderschat echt de impact van afgesneden te worden van de wereld. Het andere is zo ingewikkeld dat er meer dan twee generaties over zullen gaan vooraleer we een fysiek object integraal kunnen teleporteren."

Maar enkele andere spectaculaire veranderingen zitten er wel aan te komen. "Medisch zal het mogelijk worden om 120, misschien wel 160 jaar te worden. Er zullen onsterfelijkheidsmechanismen kunnen worden ingebouwd in ons lichaam, maar dat is enkel weggelegd voor de happy few", meent Konings.

Geen sciencefiction

Veel ingrijpender: over een kwarteeuw zouden alzheimerpatiënten hun geheugen kunnen terugkrijgen en zal kanker geen dodelijk ziekte meer zijn - de trendwatcher baseert zich op wetenschappelijke studies. Maar is dat niet wat cynisch, wanneer we tegelijkertijd de aarde naar de verdoemenis helpen? Nee, meent Konings. "Problemen als waterschaarste, klimaatopwarming en overbevissing zullen de komende decennia catastrofale proporties aannemen, maar vlak voor het drama zich volledig voltrekt zal de biologische wetenschap ons redden. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij de oplossingen zullen hebben, enkel de politiek moet dan nog volgen. En dat zullen ze ook doen bij een echte ramp."

Volgens marketingprofessor Gino Van Ossel (Vlerick Business School) staren sommige revoluties ons nu al in het gezicht. "Zelfrijdende auto's, bijvoorbeeld. Files zullen daardoor zo goed als verdwijnen en ik kan me goed voorstellen dat die wagens allemaal buiten de stad geparkeerd zullen staan en ons op eenvoudig verzoek voor de deur komen ophalen. Wie weet zelfs door onze gedachten te lezen. Dat klinkt misschien als sciencefiction, maar dat is het voor mij echt niet. Een eerste stap is wellicht de stemtechnologie, maar waarom zouden computers en andere toestellen onze bevelen tegen 2041 niet opvolgen door onze gedachten te lezen?"

En Van Ossel ziet nog wel meer gebeuren. 3D-printers waarmee we thuis zowel ons nieuwe, perfect op maat gemaakte paar schoenen afprinten als de salami met look voor bij de boterham. Computers die medische diagnoses zullen kunnen stellen op basis van onze hartslag- en andere meters, waardoor huisdokters veel minder werk zullen hebben. Machines die uit zichzelf slimmer worden door een actie uit te voeren, zonder dat wij iedere mogelijke optie moeten voorprogrammeren.

Het codewoord bij al die evoluties is volgens Konings 'fygitaal', een samentrekking van fysiek en digitaal. "Winkels zullen niet verdwijnen ten voordele van online shoppen, maar de digitale beleving in die fysieke winkels wordt wel veel groter. En nee, onze moestuin en dagelijks brood worden niet vervangen door een pilletje. Het is nu al een duidelijke tendens: de hang naar biologisch voedsel, de trend van het breien en zelf kleren maken. Mensen houden van het analoge aspect, niets wijst erop dat dat tegen 2041 anders zal zijn, integendeel. De digital natives zullen tegen dan nog steeds maar ongeveer 30 procent van de bevolking uitmaken."

Hoverboard

Het sluit naadloos aan bij de visie van Tom Palmaerts en Ellen Anthoni van trendbureau Trendwolves. "Bij toekomstvoorspellingen ligt de focus te vaak op gadgets. Terwijl de clou net ligt bij hoe de mensen zullen omgaan met die veranderende wereld", zegt Palmaerts. "We kunnen wel allemaal de mond vol hebben van de drones van Google en Amazon, maar ondertussen is de evolutie wel dat de fiets hét vervoermiddel bij uitstek wordt van de online delivery."

"Vaak worden sociologische en culturele reacties onderschat of verkeerd ingeschat in sciencefictionverhalen", vult Anthoni aan. "Zoals men bij de voorstelling van de technologische huishoudrevolutie in de jaren 60 niet inzag dat een emancipatie van de vrouw veel meer mensen op de arbeidsmarkt zou betekenen."

Wat niet wil zeggen dat u uw wildste innovatieve dromen best voor uzelf houdt. Want als Back to the Future iets heeft aangetoond, dan wel dat dromen de werkelijkheid kunnen inspireren, zegt Anthoni. "Zonder Back to the Future had Lexus wellicht nooit een Hoverboard gemaakt."

Het hoverboard van Marty uit 'Back to the Future II'. Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234