Donderdag 23/05/2019

Rubens

Authentieke Rubenstekening ontdekt in Antwerpen

Beeld rv

In een nalatenschap is vorig jaar bij een Antwerpse familie een dubbelzijdige tekening ontdekt die onlangs door internationale experts bevestigd is als een authentieke Rubens. Het gaat volgens veilinghuis Bernaerts, dat het stuk op 2 mei te koop zal aanbieden, om de belangrijkste vondst van een Rubens van de voorbije tien jaar, vooral omdat de experimentele werkwijze ervan nagenoeg uniek is binnen het oeuvre van de beroemde barokschilder.

De tekening beeldt aan de ene zijde in penseel een paard en ruiter met tulband af die zich in een gevecht bevinden, met ernaast een schets (met een pen) van hetzelfde onderwerp. Op de keerzijde staat hetzelfde personage vanuit een andere invalshoek afgebeeld, omringd door andere strijdende figuren. Vanwege de handtekening werd het lang als een Van Dyck gezien - de voornaamste leerling van Pieter Paul Rubens - maar dat blijkt nu niet te kloppen.

"Het watermerk van het papier, het onderwerp en de aard van het bruin dat gebruikt werd, vormen het bewijs dat het om een authentieke Rubens gaat", stelt veilinghouder Peter Bernaerts. "Dat is ons verzekerd door Anne-Marie Logan, dé authoriteit op het vlak van tekeningen van Rubens, die we een bezoek gebracht hebben in New York. Verschillende andere experts hebben haar oordeel vervolgens bevestigd. Bovendien lijkt de figuur later terug te komen in Rubens' De Bekering van Sint-Paulus."

Vroeg experiment

Van Rubens zijn meer dan 500 tekeningen bekend. Uniek aan dit stuk zou echter zijn dat hij met penseel en inkt op papier tekende, bovendien zonder ondertekening in kalk of houtskool. "Het gaat allicht om een vroeg experiment, als voorloper van zijn liefde voor het gebruik van penseel op paneel", zegt Bernaerts. Aangezien er nauwelijks vergelijkingen met andere verkopen mogelijk zijn, is het onduidelijk hoeveel de tekening zal opbrengen. De richtprijs is 300.000 à 500.000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.