Woensdag 08/02/2023

Update

'Argo' wint belangrijkste beeldje op de SAG Awards

null Beeld GETTY
Beeld GETTY

Awards Season is in volle gang, en dat betekent dat onze Hollywoodredactie opnieuw op volle toeren draait. Vanuit de persruimte van de SAG Awards bracht ze voor u live verslag uit.

Kristien Gijbels Morato

Backstage in de mediaruimte van de uitreiking is de plek waar de winnaars werden binnengeleid om hun eerste interviews te geven. We voorspelden eerder dat Daniel Day-Lewis, Jessica Chastain, Robert De Niro, Anne Hathaway en 'Argo' in de prijzen zouden vallen. Chastain en De Niro moesten echter de duimen leggen tegen Jennifer Lawrence en Tommy Lee Jones. 'Argo' werd ook vanavond uitgeroepen tot de Beste Film(cast) van het jaar. De film van regisseur Ben Affleck sleept de ene belangrijke award na de andere in de wacht, waaronder de Critics Choice Award en Producers Guild Award.

Voor TV voorspelden we: Homeland voor Beste Dramareeks, Modern Family voor Beste Komische serie, Damien Lewis ('Homeland') voor Beste Acteur in een Dramareeks, Claire Danes ('Homeland') voor Beste Actrice in een Dramareeks, Louie CK ('Louie') voor Beste Acteur in een Komische reeks, Amy Poehler ('Parks And Recreation') voor Beste Actrice in een Komische reeks, Kevin Costner ('Hatfields & McCoys') voor Beste Acteur in een Miniserie en Julianne Moore ('Game Change') voor Beste Actrice in een Miniserie. Ook hier moeten we het met een 5/8 stellen. Eén ding is zeker: dit is het meest onvoorspelbare Awards Season ooit.

2:03: Nicole Kidman mag als eerste het podium op om de 19de editie van de SAG Awards in te leiden. Ze mag bovendien de eerste award uitreiken, die van Beste Mannelijke Bijrol. Die gaat naar Tommy Lee Jones ('Lincoln'), die er vanavond niet bij kon zijn.

2:07: Bradley Cooper en Jennifer Lawrence mogen hun film 'Silver Linings Playbook' voorstellen. De film van regisseur David O. Russell is genomineerd voor Beste Filmcast, Beste Actrice, Beste Acteur en Beste Mannelijke Bijrol.

2:09: Justin Timberlake reikt de award voor Beste Vrouwelijke Bijrol uit. Topfavoriete is Anne Hathaway dankzij haar ijzersterke muzikale prestatie in 'Les Misérables', waar ze vooral het publiek voor zich won met het nummer 'I Dreamed A Dream'. Het beeldje gaat - verrassing! - naar Anne Hathaway. Het is haar eerste SAG Award. "Oh my goodness, thank you! I'm just so thrilled I have dental!", opent Hathaway met haar breedste glimlach.

2:19: Jeff Daniels en Kerry Washington hebben de eer om The Actor Statuette voor Beste Acteur in een Komische Serie uit te reiken. Die gaat naar Alec Baldwin uit '30 Rock'.

Baldwin: "Oh mijn God! Dit is te zot voor woorden. Nu moet ik Tina Fey en al onze scriptschrijvers opnieuw bedanken. Het einde van onze serie is in zicht, en dat is helemaal niet leuk. We zijn er allemaal niet goed van. Het was de beste ervaring uit heel mijn leven. Dus bedankt Tina, Robert Carloc, Kay Cannon en al onze schrijvers die dat fantastisch gedaan hebben."

"Ik wil ook mijn vrouw Hilaria bedanken die (vanavond) bij mij is. Zij is mijn echte 'trofee' in deze wereld. Ook zij is het beste wat me ooit overkomen is. Mijn agent Matt DelPiano van CAA heeft me gevraagd om hem te bedanken, en om te vermelden dat hij de beste agent in de geschiedenis van showbusiness is. Ik wil ook even vermelden, nu dat ik geen job meer heb en dus werkloos ben, dat Matt DelPiano de beste agent in de geschiedenis van showbusiness is."

2:23: Julianne Moore en Damien Lewis reiken de prijs voor Beste Actrice in een Komische Serie uit.

2:25: Opnieuw een beeldje voor '30 Rock' dankzij Tina Fey.

Fey: "Oh mijn God! Dit is zo leuk. Bedankt dat ik deel mag uitmaken van deze groep, en dat ik dit met de rest van de cast kan delen. Met Jane en Tracy en Judah en Alec, en Keith en Scott en iedereen. Ik wil (deze award) ook graag met mijn lieve vriendin Amy Poehler, die ik al zo lang ken, delen. Amy, ik ken je al van toen je zwanger was van Lena Dunham. Dat is al hoe lang ik jou ken. En ik hou van je."

"Ik wil ook Robert Carlock bedanken om deze dolle trein in beweging te houden wanneer ik op de set was. Ik wil mijn echtgenoot Jeff Richord bedanken, die elke aflevering gratis heeft kunnen bekijken omdat we getrouwd zijn. Ik hou zo veel van je. En bedankt aan onze vriend Ally die het elke donderdag om 20 uur moet opnemen tegen 'The Big Bang Theory'. Dus neem de' Big Bang Theory' nu eens voor één keertje op, alsjeblieft!"

2:27: Ben Affleck, Alan Arkin en John Goodman mogen hun film 'Argo' voorstellen. 'Argo' maakt vanavond kans om de prijs van Beste Filmcast in de wacht te slepen.

2:29: Julianne Margulies en Noah Wyle presenteren de award voor Beste Komische Cast. Die gaat voor de derde keer op rij naar 'Modern Family'. Jesse Tyler Ferguson bedankt op het podium 'concurrenten' '30 Rock' en 'The Office', die allebei aan het allerlaatste seizoen toezijn.

2:40: Liev Schreiber en Naomi Watts staan op het podium om het beeldje van Beste Actrice weg te geven. The Actor gaat naar Julianne Moore.

Moore: "Oh, wow, heel erg bedankt. Het betekent heel veel voor mij om te weten dat al deze acteurs voor mij hebben gestemd. Het heeft echt een heel speciale betekenis voor mij. En bedankt om mij in het gezelschap van al deze schitterende actrices te zsteken. Ik bewonder hen stuk voor stuk. Weet je, heel mijn familie volgt de basketbal van dichtbij en we praten voortdurend over hoeveel moeite het kost om een kampioenschap te winnen. Het draait niet om individuele overwinningen, maar om wat je met je team bereikt."

"Ik heb het geluk gehad dat ik in zo'n geweldig acteergezelschap heb mogen zitten. Ik zou dan ook graag de volgende namen willen voorlezen: Woody Harrelson, Ed Harris, Sarah Paulson, Peter MacNicol, Ron Livingston, David Barry Gray, Larry Sullivan, Mikal Evans, Jamey Sheridan, Bruce Altman, Colby French, Spencer Garrett, Brian Howe, Austin Pendleton, Melissa Farman, Brittany Underwood, Taya Miller, Jenna Stern, Douglas Nelson, Sandy Bainum, Tiffany Thornton, Kevin Bigley, Justin Gaston, Shirley Rumierek, Alex Hyde-White, Ron Perkins, Brian d'Arcy James, Tara Garwood, Rain Pryor, John Rothman en de kleine, schattige baby: Arlo James. Ik kan me geen beter team inbeelden."

2:44: Rose Byrne en James Marsden krijgen de eer om de trofee voor Beste Acteur in een Miniserie uit te delen. Topfavoriet Kevin Costner wint. Ook Costner stuurde zijn kat. Marsden: "Kevin Costner kon er vanavond niet bijzijn, dus nemen wij zijn beeldje graag voor hem in ontvangst."

3:13: Amy Poehler en Neil Patrick Harris reiken de trofee voor Beste Acteur in een Dramareeks uit. Die gaat naar Bryan Cranston uit 'Breaking Bad'. "It's so good to be bad", grijnst de acteur.

"Ik ben vereerd om deze award in ontvangst te mogen nemen", gaat Cranston verder. Ik wil ons netwerk bedanken, AMC, onze studio die ons door dik en dun steunt, Sony Television. Onze schrijvers, regisseurs, onze prachtige crew in New Mexico die zo hard werkt. Ook Vince Gilligan: hij schreef dé rol van mijn carrière en ik ben hem voor eeuwig dankbaar.

"Ik wil ook mijn lieve vrouw en dochter, Robin en Taylor, bedanken. Zij hebben mij de rol van mijn leven gegeven, ik hou zo veel van jullie. Ik ben zo blij dat ik hier aan deze tafel kan zitten met geweldige acteurs, met Aaron Paul en Anna Gunn, Jonathan Banks, Bob Odenkirk, RJ Mitte, Dean Norris, Laura Fraser, Jesse Plemons, Steven Michael Quezada en Betsy.

"Ik wil alle acteurs bedanken die hun talent hebben laten zien op het scherm. Bedankt om van mij een betere acteur te maken en een betere man omdat ik jullie ken. Dankjewel Sharon Bialy en Sherry Thomas, onze casting directors. Wat een schitterend werk. Dit is voor mijn broers en zussen in SAG-AFTRA die mij deze prachtige award hebben gegeven. Ze hebben me vanavond goed in de watten gelegd."

3:19: Dev Patel is de enige die het podium opgaat, omdat niemand anders van de cast van 'Best Exotic New Marigold Hotel' op de SAG Awards geraakte.

3:20: Taye Diggs en Busy Philips geven de award voor Beste Actrice in een Dramareeks aan topfavoriete Claire Danes uit 'Homeland'.

Danes: "Wow, dit is echt cool. Dus, ik ga ervan uit dat ik een 'acteur' ben, en geen 'actrice'. Dat beantwoordt meteen die vraag. Dit is zalig. Bedankt. Heel erg bedankt. Ik heb mezelf erop betrapt dat ik als kersverse moeder steeds weer hetzelfde cliché boven haal: 'It takes a village to raise a child'. En dat is precies hetzelfde met het maken van televisieseries. Het betekent zo veel voor mij om hier met mijn vrienden te zijn, maar ook met mijn cast, mijn briljante cast."

3:24: Jessica Chastain gaat alleen het podium om de acteurs te eren die het voorbije jaar zijn overleden. SAG monteert elk jaar een filmpje met beelden van pas overleden Hollywoodsterren. Dit jaar passeren onder andere Whitney Houston, Larry Hagman en Michael Clarke Duncan, Ben Gazzara, Lupe Ontiveros, Jack Klugman, Conrad Bain, Jonathan Frid, Celeste Holm, Sheman Hemsley, Charles Durning, Davy Jones, Kathyn Joosten, Phyllis Diller, Dick Clark, Andy Griffith en Ernest Borgnine de revue.

3:34: Alfred Molina en Sigourney Weaver geven de award voor Beste Dramareeks aan 'Downton Abbey'.

3:38: Daniel Day Lewis en Sally Field stellen hun film 'Lincoln' voor.

3:41: Robert De Niro, die zelf net een beeldje aan zijn neus voorbij zag gaan, presenteert de award voor Beste Actrice. The Actor gaat naar zijn 'Silver Linings Playbook'-tegenspeelster Jennifer Lawrence. Opnieuw: dit zijn het meest onvoorspelbare Awards Season ooit!

3:50: Nog maar tien minuten te gaan...

3:52: Viola Davis geeft de trofee van Beste Acteur weg aan Daniel Day-Lewis. Het prijzenbeest mag straks de SAG Award op zijn schouw zetten.

3:57: Jude Law presenteert de award voor Beste Filmcast. Die gaat naar 'Argo'.

Affleck: "Wow, heel erg bedankt. Ik kan niet geloven dat ik op dezelfde plaats sta waar Daniel Day-Lewis juist heeft gestaan. Het voelt alsof ik nu een betere acteur ben omdat hij dat hier allemaal op het podium heeft uitgestraald. Ik sta er echt van te kijken dat er zoveel geweldige acteurs zijn die op onze film hebben gestemd. Er zijn misschien wel duizend acteurs die deel uitmaken van SAG-AFTRA. Sommigen van hen krijgen nooit de kans om op een plaats zoals deze te komen. En zij stemmen van thuis uit, weet je."

"Ik wil eerst en vooral mijn echtgenote bedanken, van wie ik hou, maar ook mijn kinderen waar ik ook van hou. En ook Warner Brothers, waar ik van hou. Niet zo veel (als mijn gezin), maar ik hou wel degelijk ven hen. Er zijn zoveel mensen die acteur zijn, en zo veel mensen die acteur willen worden. Ik werd in 1986 lid van de SAG en ik wilde, net zoals vele andere mensen die dergelijke speeches hebben gehouden, het maken als acteur. Dit heeft helemaal niks met mij te maken, maar met de ongelooflijke mensen die in deze film meespelen."

"De mensen die je nu op het podium ziet... je moet weten dat we meer dan 150 acteurs in onze film hadden. De ene sprak Engels en de andere sprak Farsi, maar hetgeen iedereen gemeen had met elkaar was dat iedereen elke dag het beste gaf van zichzelf, of ze nu twee zinnen of tien zinnen moesten zeggen, of een heleboel zinnen in Farsi waar ik niks van begreep. Ze deden er alles aan om de film zo goed mogelijk te maken."

"Dat is wat acteurs uit alle hoeken van de wereld doen, elke dag. God bless you. Dankjewel om de films te maken die jullie maken, en om tv te maken die jullie maken, en om theater te maken. We staan bij jullie in het krijt. Dankjewel. God bless you. Bedankt en dankjewel aan al deze ongelooflijke films die (in dezelfde categorie) genomineerd waren."

Later meer.

Anne Hathaway Beeld AFP
Anne HathawayBeeld AFP
Alec Baldwin Beeld GETTY
Alec BaldwinBeeld GETTY
Tina Fey Beeld GETTY
Tina FeyBeeld GETTY
Julianne Moore Beeld GETTY
Julianne MooreBeeld GETTY
Claire Danes Beeld GETTY
Claire DanesBeeld GETTY
Bryan Cranston Beeld GETTY
Bryan CranstonBeeld GETTY
Jennifer Lawrence Beeld AFP
Jennifer LawrenceBeeld AFP
Ben Affleck Beeld GETTY
Ben AffleckBeeld GETTY
Daniel Day-Lewis Beeld AFP
Daniel Day-LewisBeeld AFP
Penelope Wilton Beeld GETTY
Penelope WiltonBeeld GETTY
null Beeld GETTY
Beeld GETTY

FILM

Beste mannelijke rol

Bradley Cooper / 'Silver Linings Playbook'
Daniel Day-Lewis / 'Lincoln'
John Hawkes / 'The Sessions'
Hugh Jackman / 'Les Misérables'
Denzel Washington / 'Flight'

Beste vrouwelijke rol

Jessica Chastain / 'Zero Dark Thirty'
Marion Cotillard / 'Rust & Bone'
Jennifer Lawrence / 'Silver Linings Playbook'
Helen Mirren / 'Hitchcock'
Naomi Watts / 'The Impossible'

Beste mannelijke bijrol

Alan Arkin / 'Argo'
Javier Bardem / 'Skyfall'
Robert De Niro / 'Silver Linings Playbook'
Philip Seymour Hoffman / 'The Master'
Tommy Lee Jones / 'Lincoln'

Beste vrouwelijke bijrol

Sally Field / 'Lincoln'
Anne Hathaway / 'Les Misérables'
Helen Hunt / 'The Sessions'
Nicole Kidman / 'The Paperboy'
Maggie Smith / 'The Best Exotic Marigold Hotel'

Beste filmcast

'Argo'
'The Best Exotic Marigold Hotel'
'Les Misérables'
'Lincoln'
'Silver Linings Playbook'

TV

Beste acteur in een dramaserie

Steve Buscemi / 'Boardwalk Empire'
Bryan Cranston / 'Breaking Bad'
Jeff Daniels / 'The Newsroom'
Jon Hamm / 'Mad Men'

Beste actrice in een dramaserie

Claire Danes / 'Homeland'
Jessica Lange / 'American Horror Story: Asylum'
Julianne Margulies / 'The Good Wife'
Maggie Smith / 'Downton Abbey'
Michelle Dockery / 'Downton Abbey'

Beste acteur in een komische serie

Alec Baldwin / '30 Rock'
Ty Burrell / 'Modern Family'
Louis C.K. / 'Louie'
Jim Parsons / 'The Big Bang Theory'
Eric Stonestreet / 'Modern Family'

Beste actrice in een komische serie

Edie Falco / 'Nurse Jackie'
Tina Fey / '30 Rock'
Amy Poehler / 'Parks and Recreation'
Sofia Vergara / 'Modern Family'
Betty White / 'Hot In Cleveland'

Beste cast in een komische serie

'30 Rock'
'The Big Bang Theory'
'Glee'
'Modern Family'
'Nurse Jackie'
'The Office'

Beste cast in een dramareeks

'Boardwalk Empire'
'Breaking Bad'
'Downton Abbey'
'Homeland'
'Mad Men'

Beste acteur in een tv-film of miniserie

Kevin Costner / 'Hatfields & McCoys'
Woody Harrelson / 'Game Change'
Ed Harris / 'Game Change'
Clive Owen / 'Hemingway & Gellhorn'
Bill Paxton / 'Hatfields & McCoys'

Beste actrice in een tv-film of miniserie

Nicole Kidman / 'Hemingway & Gellhorn'
Julianne Moore / 'Game Change'
Charlotte Rampling / 'Restless'
Maggie Smith / 'Downton Abbey'
Sigourney Weaver / 'Political Animals'
Alfre Woodard / 'Steel Magnolias'

Daniel Day-Lewis Beeld GETTY
Daniel Day-LewisBeeld GETTY
Bryan Cranston Beeld GETTY
Bryan CranstonBeeld GETTY
Ben Affleck Beeld GETTY
Ben AffleckBeeld GETTY
Alec Baldwin Beeld GETTY
Alec BaldwinBeeld GETTY
Jennifer Lawrence Beeld GETTY
Jennifer LawrenceBeeld GETTY
Sofia Vergara Beeld GETTY
Sofia VergaraBeeld GETTY

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234