Donderdag 17/10/2019

Theater

"Antwerpse theatergezelschappen gered door lobbywerk De Wever"

Jan Decorte en Sigrid Vinks. Beeld ©Danny Willems

Dat gezelschappen als Stan en De Roovers wel subsidies krijgen, en Bloet niet, is geen toeval. Dat zeggen Jan Decorte en Sigrid Vinks van Bloet in een interview met De Morgen, waarin ze scherp uithalen naar het subsidiebeleid van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). "Door het lobbywerk van Bart De Wever (N-VA) en Philip Heylen (CD&V) zijn de Antwerpse gezelschappen op het laatste nippertje gered."

Vanaf morgen staat Bloet op de planken met de voorstelling Ne Swarte, maar ook over wat daarna volgt wordt al druk nagedacht. Stand Down wordt een reactie op de beslissing die de overheid over het gezelschap heeft genomen door de subsidies te schrappen.

Vanaf 2017 moeten Jan Decorte en Sigrid Vinks het immers zonder subsidies doen, ondanks het advies van de beoordelingscommissie (200.000 euro). Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) besliste enkel organisaties te subsidiëren met een artistieke beoordeling van 'zeer goed' of 'goed'. Bloet scoorde slechts 'voldoende'.

Net als organisaties als De Roovers en Stan, die uiteindelijk wel nog werden opgevist. "Waarom? Omdat Bart De Wever (N-VA, burgemeester van Antwerpen, red.) en Philip Heylen (CD&V, en in die tijd schepen van Cultuur en Economie, red.) naar Sven Gatz zijn gegaan op de avond voor de beslissing over de cultuursubsidies zou worden meegedeeld, en hem gezegd hebben dat de Antwerpse gezelschappen behouden moesten blijven. Een verhaal van Antwerps lobbywerk dus, niet meer of niet minder."

Ook over de argumentatie voor de beoordeling valt te twisten, zegt Sigrid Vinks. "In het verleden bestond de beoordelingscommissie uit mensen die het veld kenden. Dat was nu niet het geval. Een van de verwijten aan ons adres was bijvoorbeeld dat wij er nooit in geslaagd zijn om mainstream te worden. Wat ik als kunstenaar een bijzonder vreemd verwijt vind. Het hoofdargument van de commissie was dat ik geen inhoudelijk plan heb opgesteld voor de vijf volgende jaren. Maar hoe kun je nu als kunstenaar weten wat je de volgende vijf jaar gaat doen?"

"Regionale verhouding blijft gelijk"

Minister Gatz ontkent dat initiatieven uit Brussel benadeeld zouden worden ten opzichte van Antwerpse gezelschappen. "De regionale verhouding in de totale subsidiepot blijft ongeveer gelijk. Brussel gaat er zelfs met 600.000 euro op vooruit", laat hij weten in een reactie aan deze krant. 

Over eventueel gelobby van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en toenmalig schepen voor Cultuur Philip Heylen (CD&V), wil het kabinet enkel kwijt dat "het Kunstendecreet een consultatieronde voorziet met steden en gemeenten, om lokale bevoegdheden de mogelijkheid te geven advies of inzicht te geven in de werking van het lokale kunstenlandschap".

Het volledige interview met Jan Decorte en Sigrid Vinks, over subsidies, maar ook over Ne Swarte, politieke correctheid en de toekomst, leest u in de pluszone van De Morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234