Woensdag 22/01/2020

Interview

Antwerpse Syrië-strijder schrijft boek: "Radicaal zijn is leuk"

Michael Delefortrie: "Natuurlijk poseerde ik met wapens op Facebook. Ik wou de Belgische staat laten zien hoe laks ze is." Beeld Wouter Van Vooren

Vier weken lang zat Sharia4Belgium-lid Michael 'Younnes' Delefortrie als IS-strijder in Syrië. Vorig jaar kreeg hij op het Sharia4Belgium-proces een milde straf: drie jaar met uitstel. "Bij de politie heb ik altijd ontkend dat ik bij IS zat. Je moet het jezelf gemakkelijk maken: niemand zit graag in de gevangenis."

Niet zonder trots legt Michael 'Younnes' Delefortrie (26) twee exemplaren op tafel van het boek Mijn persoonlijke jihad dat hij samen met journalist Bruno Struys schreef. We zitten in de snackbar in Borgerhout waar Delefortrie in december 2013 vlak voor zijn vertrek naar Syrië voor de laatste keer halal stoofvlees met frieten at. "Hier namen we in de gloriedagen van Sharia4Belgium vaak onze video's op", zegt hij. "In ons boek heeft de zaak een andere naam gekregen; we willen de broodwinning van de uitbater niet om zeep helpen." Om de hoek ligt het allereerste hoofdkwartier van Sharia4Belgium. Vandaag is het vertimmerd tot gebedsplaats van the Rhema Christian Church of God.

Afgelopen woensdag woonde Michael Delefortrie de start van het proces in beroep bij tegen Fouad Belkacem en drie andere Sharia4Belgium-makkers. "Procureur Ann Fransen viel bijna van haar stoel toen ze me zag binnenkomen."

Op het eerste Sharia4Belgium-proces schilderde uw advocaat u af als een buitenstaander die nooit door de andere leden aanvaard werd. In uw boek vind ik daar geen woord van terug. Ook over het door u opgerichte Sharia4Flanders zwijgt u in alle talen.
Michael Delefortrie: "Ik vind het zinloos om over privékwesties te schrijven. Mijn boek is geen vertekening van de realiteit, want het geeft alles weer zoals ik het heb ervaren. Sommige zaken hou ik voor mezelf. Een agent van de federale politie wou me kleineren: 'Je richtte Sharia4Flanders op en jij was het enige lid.' Hij dacht dat hij me daardoor kon destabiliseren, terwijl Sharia4Flanders alleen een vehikel was om dingen buiten het parcours van Sharia4Belgium te kunnen ondernemen."

Toen u zich in 2007 tot de islam bekeerde, verliep uw leven vrij chaotisch?
"Mijn jeugd staat los van de keuzes die ik gemaakt heb. Mijn ouders zijn gescheiden en ik heb in een paar instellingen gezeten. Ik ontken niet dat de islam voor structuur zorgde. Moslims geloven dat we leven voor degene die ons geschapen heeft, daarom baseren wij ons op de sharia, de Koran en de soenna."

Maar u omarmde eerst de drank en de drugs.
"Van mijn vijftiende tot mijn zeventiende ging ik uit de bol, net als honderdduizenden andere jonge Vlamingen. Je leven gaat niet helemaal naar de vaantjes omdat je een tijdlang in het weekend drank en drugs gebruikte en achter de vrouwen zat. Ik was daar al mee gestopt op het moment dat Marokkaanse vrienden me de voorzet in de richting van de islam gaven. De uiteindelijke keuze maakte ik zelf."

Michael Delefortrie. Beeld Wouter Van Vooren

U koos voor het salafisme, volgens u de enige echte weg. Moeten andere moslims net als u terugkeren naar de zevende eeuw, naar de tijd toen de profeet Mohammed leefde?
"Islam staat los van tijd, plaats en gemeenschap, al zitten wij wel bij de bron. Moslims van andere strekkingen hebben maar weinig kennis van de islam, verrichten geen onderzoek of zijn vanuit arrogantie beginnen 'vernieuwen'."

Sharia4Belgium werd begin 2010 opgericht nadat Fouad Belkacem in Londen een bezoek had gebracht aan Anjem Choudary?
"Ja. Waarschijnlijk wou Fouad ideeën opdoen bij Choudary, wiens organisatie vanwege boycots wel zestig keer van naam moest veranderen. Ik ontmoette Fouad Belkacem voor het eerst op 2 september 2009, tijdens het hoofddoekenprotest. Ik bleef de broeders volgen, maar was zelf niet bij de oprichting aanwezig."

Fouad Belkacem zou niet meer dan het zetbaasje zijn van Choudary.
"Ik vind al die propaganda rond 'de hiërarchie' belachelijk. We stonden allemaal op hetzelfde niveau. Er was geen leider, alleen een woordvoerder. Fouad heeft Sharia4Belgium ook nooit opgericht om Syrië-strijders te ronselen. Hij zit onschuldig in de gevangenis. Wij geloven niet in democratie, en de veroordeling van Fouad illustreert dat we gelijk hebben. Alle jongens die in Syrië geweest zijn, verklaren dat ze zelf die keuze gemaakt hebben en door niemand gestuurd zijn."

Behalve Jejoen Bontinck.
"Twee hebben hun kameraden verlinkt, onder wie Jejoen. Hij wou zichzelf eruit lullen. Zowel hij als zijn vader zijn leugenaars. Wist u dat Jejoen ondertussen gevlucht is naar Denemarken? Als hij hier in Borgerhout op straat loopt, riskeert hij een pak slaag."

"Het gaat trouwens niet alleen over Fouad, maar over al die broeders die Jejoen verraden heeft en al die families die hij uiteen gehaald heeft. De ondervragers hebben mij ook onder druk gezet; ze ontdekten snel dat dat niet werkte. Ik ben niet gederadicaliseerd. Radicaal zijn, is mijn identiteit. Ik vind dat leuk."

In uw boek schrijft u dat de fysieke trainingen van de leden van Sharia4Belgium dienden om hun overgewicht te bestrijden.
"We brachten veel tijd samen door, we zaten meer in ons pand dan thuis. We begonnen te sporten omdat we te veel binnen zaten. We keken naar video's en volgden les. Bijna elke dag spraken we met journalisten af in snackbars. We aten constant, waardoor sommige broeders verdikten. Daarom speelden we op zaterdag en woensdag zaalvoetbal. Van een weekendje naar de Ardennen hebben ze achteraf een trainingskamp voor terroristen gemaakt. Terwijl het slecht weer was, waardoor we vooral in de bungalow zaten. Wij hebben nooit geweld gepredikt. We spraken wel over de jihad en over hoe moslims afgeslacht werden in Mali, Somalië, Irak of Afghanistan. In Myanmar worden nog steeds moslims levend gegrild én opgegeten door hindoes."

Michael Delefortrie. Beeld Wouter Van Vooren

Islamitische Staat stuurt regelmatig filmpjes de wereld rond met de meest barbaarse executies.
"Al wie in het kalifaat een strafbaar feit heeft gepleegd, verschijnt voor een islamitische rechtbank en wordt beoordeeld volgens de Koran en de soenna. Gods wet is superieur aan die van de mensen. De sharia is geen sprookje: tot 1924 was hij van kracht in het Ottomaanse Rijk, dat zich uitstrekte van Jakarta tot Andalusië."

Waarom vertrok u? U had werk en een gezin.
"Het leven werd me moeilijk gemaakt, ik kon hier geen verschil maken, zag het onrecht tegen moslims elders in de wereld en ik was weg. Ik vertrok omdat ik wist dat het veel beter leven was onder de islam. Ik wou migreren naar Shaam, het land van de moslims."

Bij aankomst viel de ontvangst toch tegen?
"Dat kwam doordat ik niemand op voorhand gewaarschuwd had. Ik begon pas hulp te zoeken op honderd kilometer van de Turks-Syrische grens. Op het moment dat ik in Kafr Hamra in de buurt van Aleppo aankwam, was Jejoen Bontinck er nog niet zo lang verdwenen. Hij had het er allemaal verpest, waardoor er wantrouwen in de lucht hing. Ze brachten me onder in een villa zonder Belgen, omdat niemand garant wou staan voor mij. Ik vond dat niet erg, want ik was er niet om tussen Belgen te zijn maar om bij moslims te leven. Ik heb er spontane, behulpzame, fantastische jongens ontmoet."

U wou 'migreren' en belandde tussen strijders van IS?
"Nog een geluk, want ik wou deel uitmaken van die ploeg, die een volk van hun dictator wou bevrijden. Naderhand heb ik bij de politie altijd ontkend dat ik bij IS zat. Je moet het jezelf gemakkelijk maken, hè: niemand zit graag in de gevangenis. De eerste week kreeg ik geen wapen; wel kost en inwoning en zakgeld. Het was er niet slecht."

Waarom keerde u dan na vier weken al terug?
"Voor mijn vrouw. Ik was bang dat ze me achterna zou reizen."

Hebt u mensen gedood?
"Nee, want ik streed niet aan het front. Natuurlijk poseerde ik met wapens op Facebook. Ik wou de Belgische staat laten zien hoe laks ze is."

Wat zijn uw toekomstplannen?
"Werken en sparen, om vervolgens zo snel mogelijk uit Vlaanderen te verdwijnen."

Richting kalifaat?
"Richting god weet waar."


Younnes Michael Delefortrie, 'Mijn persoonlijke jihad', Uitgeverij Van Halewyck, 20 euro.

Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234