Kunst
Antwerpse galerie sluit de deuren en gaat volledig digitaal
De galerie van de toekomst staat online. Dat is althans de overtuiging van Ludwig Trossaert. Zijn Antwerpse kunstgalerij sluit de deuren en gaat volledig virtueel.
Op 6 mei sluit de Antwerpse Galerie Ludwig Trossaert definitief haar deuren in de Museumstraat. In plaats daarvan komen er vier nieuwe galeries, die elk de naam van een wereldstad meekregen. Toch zijn ze niet langer verbonden aan een fysieke locatie, en zijn ze enkel online te bezoeken.
“Bijna 70 procent van onze verkoop gebeurt al via het internet”, verklaart Trossaert zijn radicale beslissing. “Het gaat vooral om goed geïnformeerde kunstverzamelaars die verder kijken dan de galeries in hun eigen stad. Zij hebben geen wantrouwen meer om werken online te kopen. Op basis van onze foto’s en beschrijving kunnen zij zich een goed beeld vormen over wat ze zullen aantreffen eens ze de opgestuurde kist opendoen. Nog nooit heeft iemand ons een werk teruggestuurd.”
Met andere woorden, de overige 30 procent kopers zijn mensen die kunstwerken nog wel in real life gezien willen hebben alvorens tot aankoop over te gaan. “Die groep kopers bestaat voornamelijk uit mensen die gewoon hun huis willen decoreren”, zegt Trossaert. “Zij zullen voortaan over de drempel heen moeten, willen ze nog bij ons kopen. Want de werken zijn nergens nog fysiek te bekijken. We zijn dus ook niet te zien op kunstbeurzen.”
Weg plezier?
Hoewel het belang van internet onmiskenbaar is, volgen andere galeries niet in de redenering van Trossaert. “Bij ons draait het om de tentoonstellingen die we met onze kunstenaars ontwikkelen”, zegt Elke Segers van Tim Van Laere Gallery in Antwerpen. “Al de rest volgt daaruit.”
Ook bij Alice Gallery in Brussel loopt men niet warm van het initiatief. “Voor mij zou het ook alle plezier van mijn job wegnemen, maar het is een interessante denkoefening”, zegt Alice van den Abeele. “Mijn ervaring is dat een foto van een werk nog altijd niet helemaal toont hoe het écht is. Vergelijk het met het online bestellen van een boek: de keuze van papier, het gewicht, de grootte, dat kan je nooit exact inschatten wanneer je het bekijkt op een computerscherm.”
Zelf heeft Alice Gallery geen online shop, al verkoopt het wel regelmatig werken via het internet. “Vaak gaat het om liefhebbers van bepaalde artiesten die bewust naar nieuw materiaal op zoek gaan en zo bij ons terecht komen. Ik geloof niet dat online verkoop van opkomend talent bij ons zou werken.”
Toch vindt Trossaert zijn beslissing een logische evolutie in het galerielandschap. Maar dan wel in verhouding tot de traditionele galeries. “Wij raden kunstenaars aan om met drie soorten galeries in zee te gaan”, zegt hij. “Een galerie waar ze permanent werk van hun hand in huis hebben, een die de goede beurzen afgaat en een die is gespecialiseerd in online verkoop. En wij willen die laatste zijn.”
Galerie Ludwig Trossaert, vanaf 6 mei enkel op galerieludwigtrossaert.com