Donderdag 25/04/2019

Cold case

Antwerps gerecht wil uitzending ‘Cold Case’ op VTM verbieden

Het programma ‘Cold Case’, waarin twee journalisten een moord ophelderen, wordt normaal morgen uitgezonden. Beeld RV VTM

Het parket van Antwerpen heeft een eenzijdig verzoekschrift ingediend bij de rechtbank van Brussel. Zo wil het vermijden dat VTM vanavond een programma wijdt aan het moorddossier van Sally Van Hecke. VTM gaat voluit in verweer tegen de procedure en krijgt de steun van De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ).

Het parket uitte eind januari al kritiek op het programma Cold Case. Nu vraagt het de Brusselse rechtbank om de uitzending van woensdag te verhinderen. Morgenvroeg moet de rechter in kort geding beslissen.

De twee journalisten achter het programma, Kurt Wertelaers en Karel Lattrez, beloven een 22 jaar oude moord op te lossen. In de zomer van 1996 werd Sally Van Hecke, een jonge moeder die zichzelf prostitueerde om haar heroïneverslaving te betalen, door twee spelende kinderen dood teruggevonden op het strand van Sint-Anneke. Haar moordenaar werd nooit geïdentificeerd.

Hoewel het gerecht de zaak in 2005 afsloot, zeggen de makers nu de vermoedelijke dader te hebben gevonden. Ze doen hun zoektocht in verschillende afleveringen uit de doeken. Maar dat wil het parket vermijden.

“Dit is een lopend gerechtelijk onderzoek, dus geen cold case. Het productiehuis weet dat al langer, want de verklaringen van hun journalist hebben in 2017 geleid tot de heropening van het dossier”, meldt het parket in een persbericht. Eerder is een verzoeningspoging tussen het parket en VTM mislukt.

Vreemde timing

“We betreuren deze dagvaarding ten zeerste”, zegt VTM-woordvoerster Sara Vercauteren. Zij noemt de timing van het gerecht heel vreemd. “We zullen uiteraard ons standpunt verdedigen voor de rechtbank. We vinden het belangrijk dat zulke documentaire programma’s kunnen gemaakt en uitgezonden worden. Net zoals die er bijvoorbeeld over de Bende van Nijvel zijn gemaakt en uitgezonden. Het publiek heeft het recht om die informatie te krijgen.”

“We steunen VTM voluit in het verweer tegen die procedure”, zegt Pol Deltour van De Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). “Wat het parket van Antwerpen doet is bijzonder gevaarlijk. Het komt neer op censuur. De vordering gaat uit van justitie zelf en niet van bijvoorbeeld een betrokkene bij de zaak.”

Dat het bovendien om een eenzijdig verzoekschrift gaat, vindt hij “not done”. De nationaal secretaris van de VVJ benadrukt dat het “absurd is om nu hoogdringendheid in te roepen over iets dat ruim twintig jaar in de kast zit”.

Programmamaker Eric Goens liet zich op sociale media al zeer ontgoocheld uit over de actie van het parket.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.