Donderdag 25/04/2019

DM Zapt

Anorexiapatiënten verdienen een passende behandeling: ook op televisie

Daphne (16), de jongste deelnemer in ‘Anorexia Eetclub’. Beeld rv

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Hanna Bervoets over de realityreeks Anorexia eetclub.

De diëtist vindt dat er te weinig vet in de pan zit, maar de 16-jarige Daphne gelooft dat ze allang genoeg olie heeft gespoten. “Zo dan?”, sputtert Daphne na een tweede poging. De diëtist schudt haar hoofd en neemt de fles over - even later zullen de jongeren die zich rond het kookeiland verzameld hebben geëmotioneerd weglopen.

Dit is aflevering één van Anorexia eetclub. In deze zesdelige reeks krijgen zes jongeren met een eetstoornis een alternatieve kookles die hen moet leren “weer normaal te eten”. In welk stadium van behandeling de deelnemers verkeren wordt niet helemaal duidelijk, de groep is samengesteld voor het programma. Aangrijpende tussentijdse vlogs geven een kijkje in hun dagelijks leven.

Paniek

De kookles zelf levert de deelnemers stress op. Sanne loopt naar buiten, in paniek omdat ze haar eten niet zelf mag afwegen. Stephanie voelt zich opgelaten omdat iedereen zich met haar tussendoortje bemoeit. De camera zoomt in wanneer ze een pakje Sultana openscheurt. Voor anorexiapatiënten is het avondeten de moeilijkste maaltijd, vertelt een deskundige. De vraag die dan meteen rijst: waarom zou je een tv-crew bij dat moment aanwezig laten zijn?

Dat je zulke patiënten ook anders in beeld kunt brengen, tonen de films van de Nederlandse documentairemaker Jessica Villerius. In haar reeks Eetstoornissen: maskers af (hier helaas niet te bekijken) volgt ze onder anderen de 29-jarige Sanne. Wanneer zij aangeeft dat ze het onprettig vindt dat de cameramannen bij haar avondmaaltijd zijn, stelt Villerius voor haar alleen met haar telefoon te filmen. Ook hier zien we een angstige patiënte. Het verschil met Anorexia eetclub is dat deze panieksituatie niet werd gecreëerd door de makers.

Elke aflevering van Eetstoornissen: maskers af begint met een disclaimer: “Een eetstoornis wordt meestal veroorzaakt door onderliggende problematiek.” Die wordt in klinieken nauwelijks aangepakt; bij veel behandelingen ligt de nadruk op 'normaal' eten. Eigenlijk net als in Anorexia eetclub. Maar wie goed naar deze patiënten kijkt, ziet dat zij best weten dat ze niet ‘normaal’ bezig zijn. Ze zijn niet achterlijk, ze zijn ziek, en verdienen een passende behandeling: ook op televisie.

Anorexia eetclub, elke dinsdag op NPO3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.