Donderdag 30/03/2023

UpdateFestivals

Annulatie Tomorrowland kan Vlaamse regering tot 1,8 miljoen euro kosten: Bart Somers wil overleg met burgemeesters

null Beeld Stefaan Temmerman
Beeld Stefaan Temmerman

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) gaat ‘op korte termijn’ in gesprek met de burgemeesters van Boom en Rumst over hun beslissing om het dancefestival Tomorrowland dit jaar niet te laten plaatsvinden. Dat heeft hij gisteravond aangekondigd. ‘Samen moeten we dat (festival) veilig kunnen organiseren’, zo klinkt het.

Redactie

De burgemeesters Jeroen Baert (Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) hebben de vergunningsaanvraag voor een uitgestelde editie voor Tomorrowland eind augustus en begin september geweigerd.

De burgemeesters zeggen onder meer dat het ministerieel besluit rond evenementen tot 75.000 personen er nog niet is en dat de politie het bijkomende werk rond het controleren van de coronacertificaten niet ziet zitten. Maar vooral de epidemiologische context baart hen zorgen.

Somers wil nu met de beide burgemeesters in overleg gaan over die beslissing. “Uiteraard valt het onder de bevoegdheden en lokale autonomie van onze steden en gemeenten om zelf te beslissen of bepaalde evenementen kunnen doorgaan op hun grondgebied, maar vanuit de Vlaamse regering hebben we er net voor geijverd dat festivals deze zomer terug mogelijk zouden zijn”, zegt hij.

“Deze sector heeft het zwaar geleden onder de coronacrisis en we hebben hen ondersteund met financiële middelen om erdoor te komen, maar vanaf 13 augustus moet het weer mogelijk zijn om grotere festivals te organiseren”, luidt het persbericht. "Als Pukkelpop kan, dan ben ik ervan overtuigd dat we Tomorrowland ook kunnen organiseren”, klinkt het nog.

In gesprek met HLN zei de minister ook in overleg te willen gaan met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), om een oplossing te vinden voor onder meer het capaciteitsprobleem bij de politie. Ook het ontbreken van het Ministeriële Besluit noemt Somers slechts ‘een praktisch probleem’. “Het huidige MB loopt af einde juni, begin juli moet er een nieuw zijn. De komende dagen wordt gewerkt aan een nieuw besluit, waarin zal staan dat in de tweede helft van augustus festivals, zoals Tomorrowland, wel kunnen doorgaan. Evident onder bepaalde gezondheidsvoorwaarden”, klinkt het.

1,8 miljoen

Organisatoren van evenementen konden in het voorjaar een aanvraag indienen bij de Vlaamse Overheid voor een terugbetaalbaar voorschot van maximaal 60 procent van de totale kosten. Dat voorschot, dat verhoogd werd tot maximaal 1,8 miljoen euro, was bedoeld voor het betalen van kosten voor bijvoorbeeld podiumbouwers of drukwerk. Volgens die voorschotregeling van de Vlaamse regering moet een organisator de steun voor kosten die effectief gemaakt zijn niet terugbetalen als een event niet kan doorgaan omwille van de coronamaatregelen.

“We hebben principieel akkoord gegeven om het maximaal voorschot te geven”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) daarover. “Als het zo zou zijn dat het festival niet kan doorgaan, moeten de kosten die nu al gemaakt zijn en niet recupereerbaar zijn, niet terugbetaald worden door Tomorrowland”, klinkt het. Of dat wil zeggen dat de Vlaamse regering effectief 1,8 miljoen euro zou moeten terugbetalen aan Tomorrowland, daarvoor is het op dit moment nog te vroeg om daar uitspraken over te doen, vindt Crevits. “Dat hangt af van de kosten. Tomorrowland zal dan facturen moeten voorleggen van wat al betaald is.”

Dat de Vlaamse regering er dus financieel baat bij heeft dat het festival wel doorgaat, noemt Crevits van ondergeschikt belang. Ze benadrukt dat het steeds de bedoeling is geweest van de Vlaamse regering om met die regeling mogelijk te maken dat evenementen zouden kunnen doorgaan. “Als burgemeesters om veiligheidsredenen beslissen om veiligheidsredenen dat het licht nog niet op groen kan, moet je die beslissing respecteren”, klinkt het. Toch hoopt Crevits dat verder overleg een oplossing kan bieden.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Beeld BELGA
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234