Woensdag 19/06/2019

Film

'Annihilation': Netflix pakt uit met sciencefictionfilm die meer dan tv verdient

Natalie Portman in de rol van Lena. Beeld Peter Mountain

Annihilation toont aan hoe invloedrijk streamingdiensten in het huidige cinemalandschap zijn. De auteursfilm kwam enkel in de VS in de zalen en werd geen kassucces. Zonder Netflix hadden we Annihilation wellicht niet (snel) gezien.

Net dat is het drama van deze tijd. Annihilation is een visueel verbluffende sciencefictionthriller. Een virtuele pixelpracht die smeekt om het grootste bioscoopscherm, geen televisiescherm van 40 inch. Het is vreemd dat het toch het lot is van een film die gebaseerd is op een bestseller van de Amerikaanse auteur Jeff VanderMeer en werd gemaakt door de bejubelde schrijver en regisseur Alex Garland (Ex Machina), met centen van Paramount. Maar de eerste testpublieken bestempelden Annihilation als "te ingewikkeld". Dan maar eieren voor ons geld, dachten ze in Hollywood.

De film begint met de enige zekerheid: een meteoor raakt een vuurtoren aan de Amerikaanse kust, en spant een prachtig gekleurde, illusoire glans ('the shimmer') over de regio. Niemand die de uitdijende zone betreedt, keert terug. Niemand behalve Kane, een soldaat die op geheime missie werd gestuurd.

Maar Kane blijkt nog slechts een schim van zichzelf, zo blijkt ook uit de stroeve manier waarop Oscar Isaac hem speelt. Zijn vrouw, de biologe Lena (Natalie Portman), wist niets over de missie, was voorbereid op het ergste, en kreeg nog erger. Wanneer Dr. Ventress (Jennifer Jason Leigh) haar vertelt over de wetenschappelijke women only-missie naar 'the shimmer', sluit ze zich aan. In een ultieme wanhoopspoging om haar teruggekeerde man beter te begrijpen.

Ongegeneerd gruwelijk

Wat volgt is een razend spannende tocht door verraderlijk onbekend terrein. In 'the shimmer' lijkt alles op onze wereld, maar de buitenaardse inslag op de aarde begint stilaan een eigen leven te leiden, met ongeziene fauna, flora en een blinkend laagje regenboogkleuren. Hoewel soms erg verschietachtig en ongegeneerd gruwelijk, draait het in Annihilation amper om het thrilleraspect. Garland focust vooral op de queeste van vijf slimme vrouwen, die in deze buitenaardse chaos ieder hun waarheid nastreven en zelfs helemaal durven doordraaien in hun eigen theorieën.

DM Zapt

Krijg het beste van tv en Netflix via Messenger

Onze gratis chatbot DM Zapt is de beste manier om nieuwe series en tv-programma's te ontdekken:

Ja, ik wil tv-tips!

In een team met verder enkel militaire dames (Gina Rodriguez, Tuva Novotny, Tessa Thompson) lijkt Lena het kneusje. Net dat geeft Portman de kans om een sterk, innemend personage neer te zetten. Ze is hyperintelligent, maar ook erg broos op de momenten dat ze stilstaat bij haar complexe huwelijk. Als groepsleider heeft Dr. Ventress dan weer de taak om iedereen samen te houden. Met indrukwekkend subtiel acteerwerk vertolkt Leigh haar als moeilijk te doorgronden, als iemand die je laag na laag leert kennen.

Annihilation is net als die andere Netflix-topper Stranger Things het beste bewijs dat goede sciencefiction zich niet 'a long time ago' in een 'galaxy far far away' hoeft af te spelen. Wanneer fantastische gebeurtenissen gewoon om de hoek voorvallen, wordt het des te interessanter. Alleen zonde van dat kleine scherm.

Annihilation is nu te zien op Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden