Donderdag 23/05/2019

Recap De Mol

Annelies weet al lang wie de mol is of ze is het zelf. Dat laatste is problematisch

Elke week lees je op demorgen.be een recap van De Mol met vermoedens, zijsporen en aanwijzingen naar de mol. Vandaag: stelt de ontknoping ons volgende week teleur?

De lenteschoonmaak zal nooit meer hetzelfde zijn voor Annelies. Beeld VIER

Eigenlijk gingen we er in al die tijd voor het gemak van uit dat Annelies nooit de mol zou kunnen zijn. We namen ze niet serieus. Want hoe kan de productie van De Mol nu zo iemand als saboteur aanduiden? Dit spel is doordacht. De manier waarop Annelies de boel "saboteert", is dat niet. Maar nu kunnen we niet langer om haar heen. Ons moeke laat week na week elke opdracht in het honderd lopen met de meest belachelijke excuses. Ze lijkt wat wereldvreemd, zelfs ongeïnteresseerd soms. En toch blijft ze gewoon in het spel.

Deze groep komt al te vaak over als een bende klungels. Daarvoor hoef je alleen maar te kijken hoe belachelijk weinig geld tot nog toe werd ingezameld. De winnaar heeft straks veel aan Robin te danken. Een onwaarschijnlijke betweter, maar hij bracht tenminste wel geld in de pot.

Maar misschien hoeft de mol daarom dit jaar helemaal niet in het geniep te saboteren. Misschien mogen de sabotages juist nogal vanzelfsprekend zijn.
 

Bij Annelies is er in elk geval meer aan de hand. Ze weet al lang wie de mol is en ziet daardoor al wekenlang met onmeetbaar zelfvertrouwen haar groen scherm tegemoet. Of ze is de mol. Dat kan ook.

Geniale mol

Annelies zat in de cockpit tijdens cruciale momenten, zoals bij het geven van aanwijzigingen in het museum en bij het leggen van letters in het Scrabble-spel. Ook in deze aflevering zit Annelies weer slim aan de knoppen bij de 'Zoek de 10 verschillen'-opdracht. Evidente verschillen, zoals een andere kleur fruit, brachten door haar geldkeuze amper iets op. Een kussen waar je op gaat zitten – en dat dus voor beide kandidaten onzichtbaar is – en een licht anders uitziend ei achter een speler zijn de echt moeilijke voorwerpen. Zoiets zou de productie van De Mol ook influisteren. En daarmee ging het meeste geld verloren.

Ergens zou Annelies een leuke mol zijn. En heus niet alleen omdat ze vliegen kan doodmeppen met een pannenkoek. (Nogmaals dank voor hét fragment van dit seizoen, Annelies!) Wie met een uitgestreken gezicht tegen een medekandidaat in een taxi kan zeggen ‘Niemand vertrouwen, hè’ en dan achteraf de mol blijkt, is een geweldige leugenaar. In dat geval heb ik alleen medelijden met Annelies' man. 

Maar als Annelies de mol is, zou ze vooral een vreselijk flauwe en voor de kijker teleurstellende mol zijn. Ze verrekt een spier, heeft een black-out, heeft haar leesbril niet bij waardoor ze zich niet kan concentreren, verliest tijd met een paniekaanval, vergeet de spelregels temidden van het spel. Het ligt er gewoon zo dik op dat je het niet wil geloven.

Dus misschien moeten we dat ook maar niet doen. Wie weet komt Annelies nu opeens verdacht over omdat Eline slim uit de montage wordt gehouden? De politie-inspectrice is al enkele weken overal, maar eigenlijk nergens. Echte inbreng in het spel heeft ze nooit. En ze heeft al zeker geen inbreng in de pot. In deze aflevering geeft ze zelf toe dat ze staalhard kan liegen. Maar toen ze loog over wat ze in de kamer deed, viel dat juist heel hard op, wat haar weer minder geloofwaardig maakt als mol.

In elk geval werpt Davey zich meer dan ooit op als potentiële winnaar. Hij maakte in de vorige afleveringen beslissingen die je als mol niet zou maken, waardoor hij steeds minder verdacht wordt. En ja, veel filmtitels bij de rugbyopdracht waren fout, maar de teleurstelling daarover leek oprecht.

Het vertrek van Robin zorgt voor tranen bij Davey en Eline. Annelies blijft er ijskoud bij. De kans is niet ondenkbaar dat hij – net als de resterende kandidaten – ook gewoon doorhad wie de mol is, maar zonder pasvragen gewoon niet genoeg juiste antwoorden achter zijn naam had. Zeker omdat hij zeker leek van zijn stuk nadat hij het molboekje van Hans opviste, iets wat de groepspot 500 euro kost. Mooi afscheidscadeau is dat.

Eerlijk? Het enige waar ik nu nog op hoop is dat de makers alsnog kunnen verrassen. En dat kunnen ze voor mij eigenlijk alleen door volgende week aan te kondigen dat Annelies niet de mol is en dat de sabotage veel minder doorzichtig was.

We komen binnenkort met een overzicht van de beste aanwijzingen en theorieën. Zelf belangrijke hints gezien die geloofwaardig zijn, of heb je eigen theorieën? Laat ze weten via @samfeys op Twitter of stuur een mailtje

Lees nu ook

Die spanning tussen Davey en Eline heeft een reden

Deze aflevering van De Mol verandert alles. Of toch veel

Er hadden doden kunnen vallen in De Mol

Dit mag geen manier zijn om uit 'De Mol' te liggen

Met zo'n groep heb je eigenlijk geen mol meer nodig

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.