Zondag 14/08/2022

Anne-Sophie Pic is beste 'lady chef' ter wereld

Anne-Sophie Pic, sterrenchef van de vierde generatie. Beeld UNKNOWN
Anne-Sophie Pic, sterrenchef van de vierde generatie.Beeld UNKNOWN
Agnes Goyvaerts

Dat Noma uit Kopenhagen alweer als beste restaurant ter wereld bekroond is, is nauwelijks een verrassing. Voor het eerst werd er evenwel ook een beste 'lady chef' uitverkoren in de gerenommeerde wedstrijd van het Restaurant Magazine. Dat werd de Française Anne-Sophie Pic, sterrenchef van de vierde generatie.

Anne-Sophie komt niet uit het niets. Zij is de vierde generatie die in Valence, zuidoost-Frankrijk, de familietraditie voortzet, een geschiedenis die begon bij haar overgrootmoeder Sophie. Die baatte in Saint-Péray, aan de overkant van de Rhône, de Auberge du Pin uit. Haar zoon André, Anne-Sophies opa, was al gerenommeerde kok, die in 1934 een derde Michelinster verdiende.

Tot ver buiten Frankrijk werd hij beroemd met zijn gratin d'écrevisses, een gerecht waarvoor fijnproevende toeristen die langs de Nationale 7 - l'autoroute du soleil - naar het zuiden reden, graag een halte inlasten. In 1936 verhuist hij de zaak naar Valence, op de andere oever, waar ze vandaag nog steeds is gevestigd. Zijn zoon Jacques was aanvankelijk meer geïnteresseerd in auto's dan in kookpotten, maar wist desondanks de faam van het restaurant hoog te houden, en bracht luxe en verfijning in de keuken.

Wanneer het de beurt is aan Anne-Sophie om het keukenschort om te binden, vindt ze dat op haar beurt niet vanzelfsprekend. Ze slaat een andere weg in en gaat economie en management studeren, onder meer in de Verenigde Staten en Japan. Wanneer Jacques Pic, amper 59, in 1992 overlijdt, neemt haar broer Alain de zaak over. Snel loopt het gerucht "dat het niet meer was als voorheen", en de de derde ster vervalt.

Alain Pic voelt zich niet tegen de zware taak opgewassen, en Anne-Sophie keert terug, gesteund door haar echtgenoot. Die neemt in 1998 de leiding van het huis in handen, terwijl de weduwe Pic van op afstand toekijkt hoe de puzzelstukken toch nog op hun plaats vallen.

Anne-Sophie wordt leerling in eigen huis, en passeert er alle posten. De ploeg in de keuken wordt verjongd en vernieuwd, de zaal volgt. Tot ieders verbazing, en met de steun van haar moeder, duwt Anne-Sophie in 1995 de deur van de keuken open en neemt het heft in handen. Het wordt haar niet gemakkelijk gemaakt. Sommigen kunnen het maar moeilijk verkroppen dat het kleine meisje, dat ze nog in de luiers hebben gekend, plots gaat vertellen hoe de dingen moeten gebeuren. Maar ze blijkt een waardige opvolger van haar vader en grootvader. Het gerucht doet snel de ronde: "Het is weer goed bij Pic".

Eenvoudig en gesofisticeerd

In 2001 roept de gids Pudlo France (van de bekende journalist Gilles Pudlowski) haar uit tot chef van het jaar. De consecratie volgt in 2007 wanneer ze de eerste vrouw in vijftig jaar wordt die een derde ster haalt bij Michelin. Ze heeft de bijnaam l'orfèvre du poisson gekregen, de 'goudsmid van de vis', want ze heeft de keuken verlicht en vervrouwelijkt, terwijl ze de traditie niet vergeet. De loup au caviar is niet verdwenen, de gratin d'écrevisses evenmin - het zijn familiewapens - maar ze voegt haar eigen toetsen toe, speelt graag met zuurzoet, zoals bij de tarbot met rabarber of langoustines met erwtjes en zoethout. Zelf omschrijft ze haar keuken als 'eenvoudig en gesofisticeerd'.

Ondertussen is ze in 2005 moeder geworden, heeft ze 2006 de bistro Le 7 geopend, een hommage aan de beroemde Nationale 7, breidde ze het restaurant uit met luxueuze kamers en stichtte ze Scook, een koksschool in Valence.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234