NieuwsKunst
Amsterdams Rijksmuseum hangt voor het eerst vrouwelijke kunstenaars in Eregalerij
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft voor het eerst schilderijen van vrouwelijke kunstenaars een permanente plek gegeven in de Eregalerij, de zaal waar ook De Nachtwacht hangt. Het museum spreekt van een ‘inhaalslag’.
“Vrouwen spelen een belangrijke rol in de cultuurgeschiedenis van Nederland. Zij ontbraken tot nu toe op de Eregalerij van het Rijksmuseum”, aldus hoofddirecteur Taco Dibbets. “Het is van belang dat we de eeuwenoude collectie van het Rijksmuseum steeds weer met een nieuwe blik bekijken en verrijken. Dat doen we door middel van onderzoek en presentatie. Het stellen van nieuwe vragen en het bestuderen van andere bronnen en objecten levert een completer verhaal van Nederland op.”
Momenteel is het museum vanwege de lockdown nog gesloten, maar de drie schilderijen zullen permanent in de Eregalerij te zien gaan zijn. Het gaat om De serenade (1629) van Judith Leyster (1609-1666), Memorieportret van Moses ter Borch (1667/1669) van Gesina ter Borch (1633-1690) samen met haar broer Gerard ter Borch (1617-1681) en Stilleven met bloemen in een glazen vaas (ca. 1690-ca. 1720) van Rachel Ruysch (1664-1750).
Het Rijksmuseum onderzoekt sinds kort het vrouwelijke aandeel in de Nederlandse cultuurgeschiedenis en de representativiteit in de Rijksmuseumcollectie. Het museum inventariseert het aantal vrouwelijke vervaardigers en zoekt naar hun levensverhaal. Ook wordt gezocht naar de vaak ontbrekende informatie over afgebeelde vrouwen. “Het museum heeft op het gebied van vrouwengeschiedenis een inhaalslag te maken”, aldus Jenny Reynaerts, die het onderzoek leidt. Volgens de conservator 19de-eeuwse schilderkunst wordt het beeld van de cultuur van Nederland ‘opvallend weinig verteld vanuit een vrouwelijke perspectief’.