Vrijdag 21/02/2020

EXPO

Amerikaanse segregatie in beeld of het ritme van Mondriaan? Deze tien expo's mag u deze week niet missen

Gordon Parks. Department Store, Mobile, Alabama, 1956Beeld rv (c) photograph by Gordon Parks. Courtesy of and copyright The Gordon Parks Foundation

U loopt constant verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek: De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit. 

1. Documenta 14

Deze vijfjaarlijkse hoogmis van actuele beeldende kunst vindt dit jaar uitzonderlijk niet enkel plaats in Kassel, maar ook in Athene, het symbolische hart van de wereldwijde crisis. Onzekerheid en polarisatie worden vertaald in pakweg een fotoreeks vanuit Athene, of een video van Bill Viola waarin wachtende mensen een machteloze massa verworden. Kunst met de vinger aan de pols, honderd dagen lang. 

Lees hier ons verslag over Documenta 14 en de Belgische kunstenaars die er te zien zijn. 

Tot 17 september in Kassel. documenta14.de 

Een performance van kunstenaar Maria Hassabi voor The Parthenon of Books door Marta Minujin.Beeld AP

2. Manufactories of Caring Space-time

Wie het kleine niet eert, loopt beter niet langs bij het Museum voor Schone Kunsten Gent. Of net wel. Slinkachu vormt er het boegbeeld van Manufactories of Caring Space-time, een expo die focust op al waar je snel overheen kijkt: je omgeving en je medemens.

Lees hier ons verslag over Manufactories of Caring Space-time. 

Tot 27/8 in MSK, Gent. mskgent.be

Slinkachu Beeld RV Slinkachu

3. Museum M 

Na vijf maanden heeft Museum M in Leuven opnieuw de deuren geopend. Met vers gewitte muren, maar ook met een nieuwe insteek: geen statische tentoonstellingen meer, maar dynamische verhalen. In een maatschappij die wordt gedomineerd door beelden, wil M de bezoeker kritisch laten kijken. Met veel vragen en opdrachten die de bezoekers doen nadenken én een test om uw kijk-DNA te analyseren. 

Lees hier ons verslag over het vernieuwde museum M. 

Museum M in Leuven. mleuven.be 

Museum M leert zijn bezoekers leren beter kijken via tekenopdrachten.Beeld Thomas Legrève

4. Gordon Parks - I Am You. Selected Works 1942 - 1978

Gordon Parks verrichtte wonderen voor de emancipatie van de zwarte bevolking in de VS. Of zoals Time ooit schreef: "Even zwierig bewoog Parks zich op Parijse modeshows en tussen beroemdheden als tussen arme gezinnen in Harlem of Black Panther-leden in Oakland". In FOAM kan u nu een greep uit het omvangrijke oeuvre van dit energieke multitalent bewonderen. 

Lees hier ons verslag over I Am You. 

Tot 17/9 in FOAM, Amsterdam. foam.org

Gordon Parks. 'The Invisible Man, Harlem, New York, 1952'Beeld rv (c) photograph by Gordon Parks. Courtesy of and copyright The Gordon Parks Foundation

5. Synchrodogs

Synchrodogs is een fotoduo uit Oekraïne - online razend populair - waarvoor surreëel, menselijk lichaam, transformatie, onbewuste en natuur gepaste trefwoorden zijn. In Antwerpen tonen ze twee fotoreeksen: Reverie Sleep en Supernatural. Die eerste baseerden ze op hun dromen en hallucinaties, voor die tweede reden ze 4000 mijl door de wilde landschappen van het Amerikaanse Zuidswesten. Over natuurfenomenen die de wetenschap niet kan verklaren, en de vage grens tussen echt en niet echt.

Lees hier ons verslag over Synchrodogs

Tot 24/6 in Gallery Stieglitz19, Antwerpen. stieglitz19.be

Supernatural, Synchrodogs Beeld Synchrodogs

6. Museum De Reede

Dik 200 etsen, litho's, tekeningen en gravuren van Munch, Goya en Rops: Harry Rutten, een oud-reder, vergelijkt zijn collectie met een uit de hand gelopen postzegelverzameling. Maar dan wel een waar hij zopas een gloednieuw privémuseum voor heeft geopend, aan de Antwerpse Scheldekaaien. Eentje uit liefde voor de grafiek.

Lees hier ons verslag over Museum De Reede.

Museum De Reede in Antwerpen. museum-dereede.com

Museum De ReedeBeeld Thomas Legrève

7. De ontdekking van Mondriaan

Liefhebbers van moderne kunst keken al een tijdje verlekkerd uit naar de expo De ontdekking van Mondriaan. De beste componist van de 20ste eeuw, vindt curator Benno Tempel. "Toch begrijpt nog lang niet iedereen wat er nu zo geniaal is aan al dat rood-geel-blauw." We kunnen hier alvast verklappen dat gaat over ritme, beweging en harmonie. "Ik zou het mooi vinden als mensen hier buiten komen met het gevoel alsof ze net vijf koppen koffie na elkaar hebben uitgedronken.”

Lees hier ons interview met curator Benno Tempel over het genie Mondriaan. 

Tot  24/9 in Gemeentemuseum, Den Haag. gemeentemuseum.nl

Victory Boogie Woogie. Beeld ANP

8. Forever & Beyond, a tale about drawings

Gita, zoals blauw is. Het is de naam van een reeks tekeningen van Jan Fabre, die hij begin jaren tachtig maakte met blauw aquarel. Zelden gezien zijn ze, maar nu maken ze deel uit van een groepstentoonstelling over tekenen, schetsen en wat dat voor de kunstenaars betekent. Guillaume Bijl doet ook mee, naast Koen Theys, Wim Delvoye en de Spaanse kunstenaar Javier Pérez.

Tot 25/6 in At The Gallery, Antwerpen. atthegallery.be

Wim Delvoye, Beyond & Forever.Beeld Wim Delvoye

9. Op z'n janboerenfluitjes

Natasja Mabesoon ziet een stuk papier als een bordspel of een scene, waarop ze verschillende elementen tegenover elkaar kan plaatsen. Iets uit de literatuur, een bijzondere persoonlijkheid of een dagelijkse gebeurtenis. Ze bouwt verschillende lagen op papier die ze bewerkt, met een zachte achtergrond en harde kribbels onder of boven het vernis. En in een video gaat ze ook op zoek naar Jan Modaal en zijn etymologische afkomst.

Tot 17/6 in Barbé Gallery, Gent. barbegallery.com

Jan Maat en Jan De WasserBeeld Natasja Mabesoone

10. ZWISCHENEBENEN

Frederic Geurts en Reinhard Doubrawa zijn twee kunstenaars die van een presentatie gebeurtenissen willen maken. De bezoeker kijkt niet zozeer naar het werk, maar staat erin. ZWISCHENEBENEN gaat over tussengebied: tussen de twee kunstenaars, het onzekere of onbesliste en in de ruimte. Blikvanger is een monumentale installatie.

Tot 19/8, Gallery Sofie Van de Velde, Antwerpen. sofievandevelde.be

Frederic Geurts, red or blueBeeld Frederic Geurts
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234