Vrijdag 21/02/2020

Broederliefde

"Amerikaanse basketspelers spreken me soms aan over mijn broer Woodie Smalls"

Sylvestre en Jean Salumu: Jean speelt basket bij Oostende, Sylvestre is bekend als Woodie Smalls.Beeld Eric de Mildt

Een plaatsje op de soundtrack van de basketbalgame NBA 2K is bijzonder gegeerd in de hiphopwereld. Maar voor Woodie Smalls betekent het nog net dat tikkeltje meer: ooit wilde hij basketter worden, net als zijn oudere broer, Oostende-topper Jean Salumu. Een gesprek over hiphop, basketbal en voorbeeldfuncties.

Wat de FIFA-spelletjes zijn voor het voetbal, is NBA 2K voor virtueel basketbal: een topgame die door miljoenen fans wordt gespeeld. En wie een plaatsje op de soundtrack verovert, krijgt dan meteen ook heel wat exposure bij een wereldwijd publiek. Best wel groot nieuws dus, dat ‘Tokyo Drift’ van de Sint-Niklase rapper Sylvestre Salumu (21) – beter bekend als Woodie Smalls – in de editie van 2018 prijkt tussen grote namen als Drake en Kendrick Lamar. En daar mag hij zijn oudere halfbroer Jean (27), small forward bij BC Telenet Oostende, best wel dankbaar voor zijn.

“Ze hadden me gevraagd of ik zijn gegevens kon doorgeven, voor de nieuwe versie van 2K”, vertelt Jean Salumu, terwijl zijn jongere broer er glunderend bij zit. “Ik was dus eigenlijk de eerste die het wist. Het is echt een mooie prestatie.” Sylvestre: “Alles is via Jean gelopen. Ik weet nog dat hij het me in een berichtje stuurde, en ik dacht: 'Nee, dat kan niet!' En dan nam die kerel van 2K contact met me op, en wist ik: dit is legit. Mijn manager heeft de rest geregeld. Echt crazy.”

Crazy is een woord dat nog vaker zal vallen, vooral uit de mond van Sylvestre, voor wie het slang uit zijn hiphopsongs een tweede taal is. Jean is bedachtzamer, rustiger. Volwassener, zo je wil. “Ik heb Jean altijd als een voorbeeld gezien”, stelt Sylvestre herhaaldelijk. Letterlijk zelfs: aanvankelijk lagen Sylvestres ambities niet in de hiphop, wel in het basket. Hij heeft zelfs nog try-outs gedaan in Oostende, bij Jeans club.

“Toen ben je bij mij blijven slapen”, herinnert de oudste Salumu zich. “Ik zat toen al een jaar bij Oostende.” Sylvestre: “Ik was echt nog jong. I was a baby. Vijftien of zestien jaar, denk ik. Het was wel echt een goede ervaring. Daarna heb ik nog bij de Kangoeroes gespeeld (de basketbalclub van Willebroek, EWC), en daarna nog in Sint-Niklaas. Ik wilde vroeger sowieso even goed worden als Jean. Dan stuurde ik hem altijd: Bro, ik wil zo goed worden als jij!’"

Peptalk

Het is anders gelopen. Terwijl Jean al vanaf zijn zevende ballen in de ring wierp, werd zijn jongere broer pas veel later verleid door het basket. “Mocht hij iets vroeger zijn begonnen, zou hij zeker mijn niveau hebben gehaald”, beweert de Oostende-speler stellig. Maar toen Sylvestre, die zich toen herdoopte tot Woodie Smalls, in 2015 ‘Champion Sound’ uitbracht, drong een muzikale carrière zich op. Al zag hun vader daar weinig heil in.

Beeld Eric de Mildt

“He didn’t like it at all!”, lacht de rapper. “Hij wilde dat ik stopte met muziek en focuste op school. Er zijn in België ook niet veel mensen die doen wat ik doe – waarschijnlijk zag hij er daarom geen toekomst in. Ik begrijp dat volledig. He’s just looking out for me.

Soms schakelde vader Salumu zijn oudste zoon in om zijn jongste op andere gedachten te brengen. Jean: “Hij drukte me altijd op het hart dat Sylvestre naar mij opkeek, dat ik een voorbeeldfunctie had voor hem. Ik moest Sylvestre van mijn pa ook eens een peptalk geven. We zijn dan samen gaan eten, en dan heb ik hem gezegd: 'Laat school op de eerste plaats komen.'”

Sylvestre: “Ik was the worst op school. Let’s not talk about it. (lacht) Ik was geen slechte jongen of zo, maar ik heb altijd gefocust op andere dingen. Zodra ik neerzat in de klas, zat ik met mijn hoofd ergens anders. Ik geef dat eerlijk toe. Jean stuurde me dan berichten via WhatsApp: ‘School is ook niet zo moeilijk, doe dat nu gewoon.’”

Heilige grond

Bij Jean zelf liep het anders: school en basketbal sloten elkaar niet uit. “Ik heb tot mijn zeventiende in Sint-Niklaas gebasketbald. Daar werd ik wat tegengehouden. ‘Eerste klasse is te moeilijk, unreachable’, zeiden ze dan. ‘Focus maar op tweede klasse.’ Maar er zat één persoon, Wim Piqueur, en die heeft voor mij een try-out geregeld bij Oostende. Dan ben ik daar naar de basketbalschool gegaan. Ik heb veel geluk gehad, maar ik heb er ook altijd in geloofd.”

Oostende is dé topclub in België, maar de Amerikaanse competitie – de NBA – blijft het basketbalwalhalla. Net zoals de States ook heilige grond zijn voor hiphoppers. Hoe kijken de twee broers naar een carrière aan de andere kant van de oceaan? “De NBA is altijd mijn droom geweest”, stelt Jean. “Maar na een bepaalde leeftijd moet je beseffen dat dat er niet meer in zit. Dus heb ik besloten: ik focus op Europese toppers. Ik heb nu wel een nieuw contract getekend, voor vijf jaar, maar het is nog altijd een droom op hogerop te geraken.”

Beeld Eric de Mildt

Ook voor zijn jongste broer, die vorig jaar al optrad op het Amerikaanse showcasefestival SXSW, is België niet groot genoeg. “Altijd als we ergens buiten België optreden, denk ik: ik wil meer. Snap je? We komen net terug van een optreden in Duitsland, en dat was echt crazy. En net na mijn optreden zie je artiesten als Travis Scott rondlopen, naar wie ik echt opkijk. Daarom wil ik meer. Ik wil niet alleen in Antwerpen optreden. In het buitenland spelen is echt crazy, dus dat wil ik nog vaker doen. En Amerika blijft natuurlijk de grote droom. Sowieso. Niet dat ik daar voortdurend mee bezig ben: if it happens, it happens. Maar dat zou wel echt ongelooflijk cool zijn.”

Als het van zijn broer afhangt, is die droom niet onbereikbaar. “Ondertussen weet iedereen wie hij is. En soms spreken Amerikaanse spelers me al aan over zijn muziek. Hij heeft echt veel talent.”

Een plaatsje op de soundtrack van NBA 2K18 lijkt alleszins een gigantische stap in de goede richting. Welke van zijn Amerikaanse NBA 2K-collega’s mogen hem wel eens uitnodigen voor een samenwerking, willen we nog weten.

Sylvestre: “Sowieso Travis Scott. En Kendrick is een baas. Drake ook. Als een van die mannen mij belt, dan weet ik het wel.”

Jean: “En Justin Bieber?”

Sylvestre: (verbaasd) “Staat Justin Bieber er ook op?”

Jean: (lacht) “Nee, natuurlijk niet.”

Woodie Smalls speelt op 11/8 op Willrock, Antwerpen. NBA 2K18 verschijnt op 15 september. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234