Vrijdag 22/11/2019

Video

Amanda Knox in nieuwe tv-docu over Italiaanse seksmoord: "De hele wereld wist met wie ik ooit seks had"

Amanda Knox in 2011 op haar proces in beroep in Perugia. Beeld EPA

Vandaag start Netflix met een nieuwe true crime-docu, ditmaal over de gruwelijke moord op de Britse uitwisselingsstudente Meredith Kercher (21) in het Italiaanse Perugia op 1 november 2007. In de hoofdrol: Kerchers knappe Amerikaanse flatgenote, Amanda Knox, die twee keer veroordeeld werd voor de zogenaamde 'seksmoord', maar ook twee keer vrijgesproken werd. De bedoeling van de reeks is dat de kijker alle nodige informatie voorgeschoteld krijgt om zo zélf te kunnen oordelen.

Wekenlang was Amerika in de ban van de zaak-Steven Avery die uitgebreid behandeld werd in het ophefmakende 'Making a Murderer', een ontzettend veel bekeken en besproken tv-documentaire van Netflix. De streamingsdienst focust vanaf vandaag in een nieuwe true crime-docu op een van de meest spraakmakende moordzaken van het laatste decennium wereldwijd, met zowel een Europees als een Amerikaans kantje.

Slachtoffer is de Britse studente Meredith Kercher, die dood werd aangetroffen in haar slaapkamer in haar studentenflat in Perugia. Ze was halfnaakt toegedekt met een donsdeken. Haar lichaam vertoonde snijwonden en blauwe plekken. Haar keel was diep overgesneden. Bloed hing uitgesmeerd met een vinger aan de muren. De beschuldigden: de Amerikaanse Amanda Knox, haar toenmalige Italiaanse vriendje, Raffaele Sollecito, en de Ivoriaan Rudy Guede. Na jarenlange gerechtsprocedures werd uiteindelijk enkel Guede veroordeeld voor de vreselijke feiten. Hij zit een straf van zestien jaar uit, terwijl Sollecito en Knox sinds 2015 weer definitief vrij rondlopen. Net als de handlanger van Guede overigens, want het lijkt uitgesloten dat de Ivoriaan alleen handelde.
LEES HIERONDER VERDER

Slachtoffer Meredith Kercher uit het Engelse Croydon. Beeld AP
Beeld AP

'Foxy Knoxy'

Dat er zwaar geklungeld werd in het onderzoek, staat buiten kijf. Amanda Knox, bijgenaamd 'Foxy Knoxy', werd van in het begin afgeschilderd als een seksbeluste psychopate die de afschuwelijke seksmoord op Kercher op haar geweten zou hebben. Een she-devil, verwikkeld in een satanisch seksspel dat foutliep. Het onderzoek zou zo bol staan van de vooroordelen. Zelf zegt Knox daarover: "De hele wereld wist met wie allemaal ik ooit seks had gehad. Zeven mannen en toch was ik een vreselijke hoer, bestiaal en seksgeobsedeerd en onnatuurlijk."

Maar ook de vrijspraak van Knox en haar ex, Raffaele Sollecito, blijft controversieel. Amanda Knox, uit Seattle in de staat Washington, trok bijvoorbeeld zelf meteen de aandacht naar zich toe door haar merkwaardige gedrag. Zo kuste ze, net na de moord op haar vriendin, haar toenmalige Italiaanse vriendje en medeverdachte, Raffaele Sollecito, passioneel voor de camera's. In de documentaire van Netflix zou ze eveneens geen evenwichtige indruk geven. The Independent schrijft: "Uit de trailers blijkt dat we vreemde momenten mogen verwachten, waarin Knox in het beste geval als emotioneel labiel overkomt, en in het slechtste geval, als licht psychotisch."

Aanvankelijk werd Knox veroordeeld tot 26 jaar cel voor onder meer seksueel geweld en moord. Sollecito kreeg 25 jaar. Beiden gingen in 2010 succesvol in beroep en werden vrijgesproken. In 2013 veroordeelde het hoogste gerechtshof in Italië het koppel opnieuw, maar in 2015 sprak het Hof van Cassatie hen in beroep toch weer vrij. Alleen de veroordeling van Knox voor laster werd weerhouden. Knox had net na de moord op Kercher haar baas Patrick Lumumba onterecht beschuldigd. Waarom ze dat deed, is niet duidelijk, maar het maakt(e) Knox op z'n minst zelf verdacht.
LEES HIERONDER VERDER

Knox als moordverdachte in 2008. Beeld AP
De ex-vriend van Amanda Knox, Raffaele Sollecito. Beeld ap
Beeld reuters

'Geloof haar of verdenk haar'

Rudy Guede, aanvankelijk verdacht als medeplichtige van Knox en Sollecito, werd in een apart proces in 2008 in snelprocedure veroordeeld voor de seksuele mishandeling van en de moord op Meredith Kercher. Al zijn mogelijkheden om in beroep te gaan zijn uitgeput en hij moet uiteindelijk een straf van 16 jaar cel - wat eerst 30 jaar was - uitzitten.

De theatrale Amanda Knox krijgt in de media ook vandaag nog onder meer het verwijt dat ze de aandacht maar al te graag blijft opzoeken. Zo maakte ze onlangs in een persoonlijke blog over het gaan samenwonen met haar partner een bizarre vergelijking: "Ik moet terugdenken aan mijn cel in de gevangenis van Capanne in Italië en hoe die van aard veranderde telkens als er ook maar één gevangene toekwam of werd vrijgelaten".

Netflix liet twee trailers op ons los. De ene is getiteld 'Geloof haar' en de andere 'Verdenk haar'. De makers Brian McGinn en Rod Blackhurst willen zo aantonen dat ze beide kanten van het verhaal willen brengen. Komen aan het woord: Raffaele Sollecito, met wie Knox minstens tot 2015 een vriendschappelijke relatie onderhield, Nick Pisa, de freelance journalist die het verhaal als eerste in de Daily Mail bracht, en aanklager Giuliano Mignini, die nog altijd overtuigd is van de schuld van het koppel.

Maar één sleutelstem krijgen we helaas niet te horen: die van de enige veroordeelde in de zaak, Rudy Guede. Die van Amanda Knox dus wel, uitgebreid. In de documentaire polariseert ze zelf: "Als ik schuldig ben, ben ik de ultieme figuur om te vrezen, want ik ben niet voor de hand liggend. Anderzijds, als ik onschuldig ben, betekent het dat iedereen kwetsbaar is en dat is ieders nachtmerrie. Ofwel ben ik een psychopate in schapenvacht, ofwel ben ik jij."

Amanda Knox met haar verloofde Colin Sutherland in maart 2015 voor haar ouderlijke huis in Seattle.

"Schuldvraag is niet het belangrijkste"

McGinn en Blackhurst vertelden aan onze redactie dat ze met de documentaire niet willen ingaan op de schuldvraag. "Daar zijn al genoeg documentaires over geweest", aldus McGinn. "Wij willen focussen op de personen, want daar gaat het uiteindelijk om."

Knox en alle andere betrokkenen werden in één klap celebrities, wat volgens de makers meteen een belangrijke vraag opwerpt: "Zijn wij als samenleving geïnteresseerd in geïnformeerd worden of in geëntertaind worden?" Het is een vraag die de documentaire probeert uit te zoeken. "Want achter elk true crime-verhaal zit een tragedie. Dit verhaal had geen winnaars, of zijn wij als samenleving de winnaars?"Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234