Zaterdag 29/01/2022

Anti-Israël

Alweer heisa om Belgische voorstelling in Israël

Miet Warlop brengt in 'Mystery Magnet' een surrealistisch universum tot leven. Beeld Reinout Hiel
Miet Warlop brengt in 'Mystery Magnet' een surrealistisch universum tot leven.Beeld Reinout Hiel

Na de rel om de expo van Michaël Borremans in Tel Aviv vorig jaar, ontstaat nu tumult rond Miet Warlop en Campo. Zij brengen in juni de voorstelling 'Mystery Magnet' in Jerusalem. Cultuurfilosoof Lieven De Cauter hoopt op een boycot, maar Campo wil in Israël een statement maken.

ROBIN BROOS

Wanneer een Belgische performance wordt uitgenodigd op een groot, internationaal theaterfestival is dat natuurlijk prettig nieuws. Maar gaat het om een festival in Jerusalem, dan klinkt het er niet enkel hoerageroep.

Zo staat Mystery Magnet van beeldend kunstenares en theatermaker Miet Warlop en kunstencentrum CAMPO geprogrammeerd op het Israël Festival, op 17 en 18 juni. En dat stoot cultuurfilosoof Lieven De Cauter (KU Leuven) tegen de borst. In een open brief aan de kunstenares en de directie van Campo roept hij op om de deelname te annuleren.

"Het geeft geen pas om Israël en Israëlische instituties te helpen om het blazoen van Israël internationaal op te poetsen", schrijft De Cauter. "Het Israël Festival is zo'n evenement: wie daaraan deelneemt, draagt bij tot de legitimering van Israël." En ook: "De tijd is rijp om zich van de gewelddadige apartheidspolitiek van Israël te distantiëren."

undefined

Statement

De Cauter stelt de vraag als lid van de stuurgroep van de pas opgerichte Belgian Academic and Cultural Boycot of Israel (BACBI). Hun beginselverklaring is ondertekend door 160 mensen uit de Belgische academische wereld.

"Het comité is nog erg prematuur", zegt De Cauter. "BACBI moest er al jaren zijn, maar het is niet eenvoudig om zo veel academici samen te krijgen en afspraken te maken over hoe we nu naar buiten zullen komen. Maar toen ik hoorde dat Campo naar het Israël Festival zou trekken, heb ik besloten om dit toch niet zomaar voorbij te laten gaan."

In principe zou de stuurgroep pas eind mei samenkomen, maar zo lang kon De Cauter niet wachten. "De voorstellingen van Mystery Magnet in Jerusalem zullen al half juni worden opgevoerd. Dat moeten we niet pas twee weken ervoor aanklagen. Door nu een open brief te schrijven en onze bekommernissen te uiten, kan Campo nog ruim op tijd beslissen om zich terug te trekken. Niet dat ik verwacht dat ze zullen afhaken. Al zou het fraai zijn, een krachtig signaal."

Zondagnamiddag zaten de directie van Campo en Miet Warlop al samen om een antwoord te formuleren op de open brief. Wat hen betreft gaan de voorstellingen in Jerusalem gewoon door, al kent die beslissing een belangrijke nuance. "In samenspraak met de cast en crew van de voorstelling hebben we als organisatie besloten om terug te vallen op onze artistieke missie", schrijft Carl Gydé, zakelijk leider van Campo. "Dat is het zo breed mogelijk tonen van het werk van onze kunstenaars, in dit geval Miet Warlop. De artistieke kwaliteit van het festival was hierbij van doorslaggevend belang. Reken maar dat de kunst in het gezelschap van artiesten als Romeo Castellucci, Ivo Dimchev, She She Pop, Heiner Goebbels en Trisha Brown Dance Company de kans krijgt om haar zeg te doen."

Toch begrijpt Gydé de kritiek van De Cauter. "De politieke situatie in Israël er een van een staat in oorlog", zegt Gydé. "Een retourtje Jeruzalem en doen alsof onze neus bloedt zou dan ook een gemiste kans zijn. Daarom hebben we aan onze deelname een belangrijke voorwaarde gekoppeld."

undefined

Antisemitisme

Zo zullen cast en crew hun solidariteit uiten met artiesten die door oorlogsomstandigheden niet de mogelijkheden hebben om zich vrij te uiten. Bovendien zullen ze alle winst van hun deelname schenken aan het Fonds Ballettueux Ghent, een fonds opgericht om de opleiding van jonge Palestijnse dansers in Europa te financieren.

"Tegelijk is ook afgedwongen dat deze actie zal worden opgenomen in de communicatie ter plaatse", zegt Gydé. "We zullen het statement daar ook persoonlijk brengen."

Vorig jaar ontstond er een soortgelijke discussie toen Michaël Borremans met zijn overzichtstentoonstelling As Sweet As It Gets naar Tel Aviv trok. En nog vorige week vroeg Pink Floyd-muzikant Roger Waters popster Robbie Williams om zijn concert in Tel Aviv van 2 mei te annuleren. Het concert ging gewoon door.

In deze discussies trekt BACBI dus resoluut de kaart van de boycot, op academisch en cultureel vlak. Wanneer het platform daadwerkelijk naar buiten zal komen, is nog niet beslist. "Wellicht zullen we de lijst van ondertekenaars eerst nog aanvullen", zegt De Cauter. "We willen breder gaan, ook de culturele sector betrekken. Om het dan te gepaste tijde open te trekken naar het bredere publiek."

Daarom is het ook nog even wachten op andere namen van academici in de stuurgroep van BACBI. De Cauter: "Bij acties als deze is het altijd uitkijken met de reactie van de tegenpartij. Want deze staat te allen tijde klaar om ons af te branden. Met verwijten van antisemitisme of zelfs met lastercampagnes die dan moeten leiden tot beroepsverbod. Dat zal nu niet anders zijn."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234